PSICOLOGIA

Meditació conscient: com estimula el teu pensament positiu

La pràctica continuada de parar els pensaments genera benestar i reducció de l'ansietat

zentauroepp52287104 chica relax200214095238

zentauroepp52287104 chica relax200214095238

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La meditació és una pràctica ancestral erròniament associada a pràctiques religioses i creences espirituals. Tot i que pugui haver-se utilitzat amb aquesta finalitat, no és ni el seu medi ni la seva meta. S’ha desvinculat sempre del moviment científic, fins que fa uns anys es va posar com a objecte d’estudi, quan es van veure els beneficis reals i les aplicacions pràctiques que tenia, tant per promoure emocions positives com per aconseguir controlar i calmar els pensaments, cosa que redueix la sensació d’estrès i ansietat. Actualment són molts els models de psicoteràpia que promouen el seu ús en combinació amb un altre tipus de tècniques.

Quan volem mantenir l’atenció en les emocions positives que anem experimentant al llarg del dia, ens trobem l’inconvenient que no sempre ens és possible. El cervell es distreu i s’enfoca en un altre tipus d’aspectes més negatius, els quals sí que cal resoldre, però no des de situar-los com a únic centre de la nostra vida. Per poder anar variant aquest focus i oxigenar-nos, hem de controlar el tipus d’emocions que anem experimentant, cosa que no sempre és tasca fàcil. Una cosa que sí que ens ajuda a reduir el malestar i a fer que cada vegada estiguem millor, és la meditació conscient i guiada.

Beneficis

La creença habitual és pensar que meditar consisteix simplement a deixar la ment en blanc. El nostre cervell està dissenyat per analitzar i processar tot el que es troba, a més de generar una avaluació directa d’això. Si pretenem no pensar, trobem que no funciona. Això genera frustració, més ansietat i l’abandonament de la meditació. No obstant, no és realment això. Eliminar aquesta barrera ens acostarà a aquesta pràctica.

¿Quins són els beneficis més freqüents que trobem si comencem a practicar la meditació conscient?

  • Apareixen emocions positives, com a producte de la flexibilitat i l’ampliació del ventall de sentiments.
  • Fomentem la creativitat, ja que la meditació acaba apagant les nostres veus crítiques.
  • Més descans, al produir relació a nivell mental, físic i emocional.
  • Redueix els nivells d’estrès, fins i tot la simptomatologia ansiosa.
  • Temps fora, un espai sense pensaments intrusius o catastròfics.
  • Millora la concentració, ja que s’entrena a posar el focus en un únic estímul.

Així es comença

No sempre és fàcil posar-nos a meditar, especialment si ho envoltem de mites o introduïm la variable espiritual. Sempre s’ha d’enfocar des del punt de vista psicològic i amb totes les investigacions científiques que recolzen aquesta pràctica. Un cop ja tenim la predisposició, és quan estem preparats per començar a generar emocions positives gràcies a la meditació conscient.

La pràctica de la meditació no sempre resulta senzilla, però n’hi ha algun passos que podem començar a utilitzar per aconseguir a poc a poc els màxims resultats. Això és el que hem de fer:

1. Evita el soroll

I no només el soroll físic, sinó qualsevol distracció o qualsevol element amb què no estiguem còmodes. No és necessària música de fons, espelmes o encens, tot són mites que no sempre ajuden. Només ens necessitem a nosaltres mateixos.

2. Tria un focus

Com que mantenir el cap lliure de tasques i de pensaments no és possible, tria alguna cosa cap a la qual dirigir l’atenció. Si tanquem els ulls, un bon focus pot ser sentir com l’aire entra o surt de nosaltres, i com això ens fa sentir.

3. Visualitza

En el cas que respirar no sigui suficient, busca un lloc segur en la teva imaginació al qual traslladar-te. Un bosc, una platja o un lloc de la nostra infància poden ajudar-nos.

4. Insisteix

No tot s’aconsegueix a la primera. Només la pràctica fa que l’efecte sigui més gran i veritablement continuat.

Notícies relacionades

Qualsevol tipus de pràctica que vulguem utilitzar i incorporar a la nostra vida necessita un període d’acomodació, un temps necessari de pràctica i uns passos senzills pels quals començar. Per trobar els beneficis de la meditació guiada i potenciar les nostres emocions positives, hem de prendre’ns-ho seriosament i ser constants. És una pràctica potent que necessita ser practicada.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia