PSICOLOGIA

Com desbloquejar-te en moments de crisi

El pensament accelerat és incapaç de trobar solucions

whatsapp-image-2018-11-16-at-142453

whatsapp-image-2018-11-16-at-142453

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan ens trobem en moments de crisi, el nostre cervell es desborda per la novetat dels esdeveniments i la creença, sovint falsa, que no podem fer front al que està passant. Lluny del que pugui semblar, que davant de les pitjors situacions és quan traiem el millor de nosaltres mateixos, som incapaços de reaccionar i d’actuar. Aquesta situació es coneix com a bloqueig, apareix davant d’agressions, injustícies, canvis vitals importants o la pèrdua d’éssers estimats. Ens costa sortir d’allà i la nostra rutina habitual es veu alterada.

Quan ens afecta una crisi durant un període de temps elevat i no som capaços de seguir el dia a dia, busquem ajuda, en molts casos psicològica. Això es deu al fet que el bloqueig es torna crònic i necessitem, en primer lloc, desbloquejar-nos i, en segon lloc, adquirir noves habilitats per gestionar-ho. No obstant, si ja comptem amb les eines prèvies de desbloqueig davant de la crisi, actuarem des de gairebé el primer moment i podrem, no només no sortir perjudicats, sinó que, a més, ens enfortirà i creixerem.

Sortir

Tant si el que ens està passant és molt impactant com si mai abans ens havia ocorregut, la nostra ment es veurà totalment desbordada. Creurà que no té la informació necessària per sortir d’allà. Apareixerà tristesa i sensació de pèrdua, la por davant de l’amenaça, fins i tot la ràbia al creure que no ho mereixem. Aquest conjunt d’emocions negatives acaba empitjorant la situació. Davant de tot això, no actuarem i ens quedarem paralitzats.

Per poder actuar en moments de crisi, necessitem, sobretot, desbloquejar-nos. Amb les següents pautes podràs fer-ho:

1. Tornada a la calma

El primer que hem de fer, és abaixar l’activació del nostre cos. Per a això, qualsevol tipus de tècnica de relaxació que hàgim provat abans i ens funcioni pot servir-nos. Des de la respiració diafragmàtica fins a les meditacions guiades o l’exercici físic d’alta intensitat. Si el cos és tens o massa actiu, no aconseguirem pensar amb claredat.

2. Pensament tranquil

El cos no és l’únic que s’accelera. Els nostres pensaments poden portar un ritme frenètic. Això només ens perjudicarà, ja que poden aparèixer, fins i tot, pensaments obsessius i circulars sobre un mateix tema. Per a això, podem utilitzar una tècnica distractora. Escollim un nombre de tres xifres molt elevat, com el 875, i comencem a restar de tres en tres. Això generarà atenció davant d’un únic estímul, rebaixant els nostres pensaments.

3. Lleure

El nostre cap també ha de sortir de la zona on ens estem bloquejant. Per a això, el lleure és una bona opció. Un sopar amb amics o anar a fer exercici a l’aire lliure ens pot ajudar. I sempre serà millor un pla en el qual ens puguem mantenir ocupats.

4. Rutina

El cervell necessita sentir que encara té el control. Per a això, mantenir la cura mínima, preocupar-se per la roba o l’esport i cuidar el que es menja és fonamental. Si mantenim certes coses de la nostra rutina quotidiana, el cervell abaixarà la guàrdia i estarà tranquil.

5. Emoció correcta

Col·locar l’emoció adequada davant de la situació oportuna ens ajudarà millor a resoldre la crisi. ¿Hi ha hagut una pèrdua? Llavors toca tristesa. Si el que preveiem és una amenaça, ho gestionarem des de la base de la por. I, al contrari, si hem patit una agressió o una injustícia, la ràbia ens ajudarà a restaurar l’equilibri.

Notícies relacionades

Les crisis posen a prova els nostres recursos emocionals, ens fan practicar les eines apreses al llarg dels anys i acaben generant canvis que ens fan créixer i desenvolupar-nos. No obstant, si existeixen moments de bloqueig, aquest desenvolupament i aquest creixement no podrà arribar.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia