PSICOLOGIA

Millorar les vostres habilitats socials us ajudarà a ser feliços

La manera de comunicar-nos amb els altres canvia amb el pas del temps

41299904 l

41299904 l / TONO BALAGUER

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan tenim una sèrie d’habilitats socials, creiem que sempre han estat allà, que vam néixer amb aquestes. El mateix els passa a les persones que no les tenen, creant el conformisme i veient que mai arribaran a relacionar-se bé amb altres persones, amb els seus companys de feina o en reunions. No obstant, la manera que tenim de relacionar-nos és apresa i, per tant, modificable i entrenable. Pot variar al llarg dels anys per influències externes o pels fets que es viuen, i poden aprendre’s determinades eines que, amb el pas de poc temps, es converteixen en part de nosaltres.

L’ésser humà és social i col·laboratiu. Tot i que el grau d’independència o de necessitat d’estar amb els altres varia, sí que és cert que tots tenim diàriament diverses interaccions socials. Algunes no tenen importància i d’altres són tan importants com fer una xerrada, participar en una reunió o buscar parella. Les habilitats socials, per tant, es relacionen de forma directa amb el benestar, i millorar-les ens ajudarà a estar cada vegada millor.

Eines de benestar

La comunicació és una part essencial de les nostres vides, des que comença fins que acaba el dia. Interactuem amb tothom amb qui topem, tot i que moltes vegades només sigui amb llenguatge no verbal.  Les vegades que posem límits, quan expressem una necessitat o quan exposem alguna cosa davant del nostre cap, s’estan posant a prova les nostres habilitats socials, que ens ajudaran o ens entorpiran, depenent del nostre grau de perícia.

Si aconseguim avaluar com aquesta la nostra comunicació i si entrenem les eines d’interacció, aconseguirem estar millor, ser més influents i tenir més facilitat per aconseguir els nostres propòsits.

Així podeu entrenar les vostres habilitats socials i que us ajudin a ser feliços:

1. Autoconeixement

¿Què és el que em motiva? ¿Què és el que em genera frustració? Els nostres punts forts i febles ens defineixen, però també ho fan els nostres valors o les nostres fortaleses. Veure què tenim dins ens ajudarà a exterioritzar-ho amb seguretat.

2. Comunicació assertiva

La necessitat de posar límits, saber dir que no, expressar allò que volem forma part de la comunicació assertiva, aquest equilibri entre la submissió i l’agressivitat, dient el que de veritat sentim i deixant l’espai necessari als altres.

3. Seguretat en la presa de decisions

Quan ens enfrontem davant de dues opcions o quan hem de decidir quin camí escollir, el normal és que ens falti seguretat. La por apareix per la recerca de perfecció i el sentiment que no podrem canviar d’opinió. Tenim dret a equivocar-nos i tenim de dret a tornar el que un dia vam escollir. Saber-ho ens generarà un espai intern segur per poder decidir sense por.

4. Pensament lateral i crític

Des de la infància polaritzem la nostra intel·ligència entre l’acumulació de dades o la creativitat, des del pensament crític o el lateral. No obstant, a l’etapa adulta, tornar a integrar aquestes dues parts ens consolida com professionals i ens ajuda en totes les altres àrees de la nostra vida.

5. Coneixement emocional

El nostre repertori emocional sempre té una funció: connectar-nos als altres, expressar-nos i buscar satisfer les nostres necessitats. Les emocions tenen un sentit i entendre-les ens farà entendre’ns a nosaltres i als altres.

6. Gestió de l’estrès

L’estrès acaba generant ansietat, bloqueig i indefensió. Un estat que ens paralitza i ens impedeix créixer. Aprendre a ordenar els problemes, enfrontar-s’hi d’un en un i adquirir mecanismes que baixin la nostra activació ens farà gestionar els ritmes alts i accelerats.

Notícies relacionades

Les nostres habilitats socials depenen de com ens enfrontem a diversos aspectes del dia a dia. Si ens trobem nerviosos, si no sabem d’on procedeixen les nostres pors o hem deixat de banda els nostres valors, qualsevol interacció que intentem mantenir no estarà a l’altura de les nostres expectatives. Millorar en aquestes àrees ens permetrà, a poc a poc, poder ser més feliços.

Ángel Rull, psicòleg.