Barcelona, protagonista
Tres locals amb solera resisteixen a la façana de la Barceloneta
La mar salada, El Rey de la Gamba i el Mesón Barceloneta són els únics restaurants mariners de tota la vida que sobreviuen en un passeig de Joan de Borbó totalment entregat a l’oferta més turística.

Entre grans cartells en ple carrer anunciant paelles barates, mojitos i menús d’oferta; entre el repertori de fast food souvenirs, fundes de mòbils i súpers de 24 hores propis d’un eix pres a força de talonari per al turisme, encara batega un reducte d’aquell passat de cuina marinera que va fer del passeig de Joan de Borbó una icona gastronòmica per a tantes generacions de barcelonins que peregrinaven per menjar bé a la Barceloneta. Aquesta resistència –només queden tres autòctons amb solera i un parell d’incorporacions destacades– s’aferra a defensar la qualitat als fogons i recuperar o fidelitzar el client local que encara baixa al barri, ignorant a més els cants de sirena amb ofertes amb "xifres indecents" per traspassar els seus locals a inversors forans. De la mà d’altres establiments històrics que es mantenen ferms als carrers interiors (i menys assetjats) del barri, continuen enarborant aquest ADN que té gust de peix i marisc de la llotja, sofregits a foc lent i receptari heretat perquè la Barceloneta no perdi la seva essència.
Fa una dècada, aquest diari relatava que tot just una dotzena dels restaurants mariners de sempre del seu eix principal, Joan de Borbó, seguien al peu del canó. Cinc anys després, el 2021, ja havien caigut la meitat. Bona part de l’oferta està en mans d’empresaris pakistanesos que han diversificat la inversió entre restaurants que emulen la cuina que van trobar, súpers i d’altres. En aquests moments, la nòmina és de tres establiments amb solera, La mar salada, El Rey de la Gamba i Mesón Barceloneta. Des de l’associació de comerciants del barri, Acib, el tresorer i representant de l’àmbit de la restauració, Albert Enrich, destaca que els hotelers més arrelats que queden al barri mariner van de la mà per intentar posar en valor la seva oferta. Les limitacions que viu el sector de la pesca han fet que els plans per desenvolupar iniciatives amb la nova Llojta de Pescadors estiguin de moment parats. Però miren de difondre la seva oferta amb accions com la imminent La Barceloneta és la bomba. Tasta’m del 4 al 31 d’octubre, una ruta per tastar la cèlebre tapa més una beguda en almenys una quinzena d’establiments.
Enrich està al capdavant de La mar salada (obert el 1993) juntament amb la seva dona, Marta Cid, la cinquena generació de l’estirp hotelera que ha mantingut viu també el centenari Can Ros (1908), actualment conegut com a Taverna Can Ros. El seu sogre, relata, va voler ampliar horitzons en la Barcelona postolímpica amb un restaurant una mica més formal (La mar salada), que ja ha superat les tres dècades i és un dels infal·libles per a molts barcelonins. Han vist en primera línia l’evolució de Joan de Borbó, amb la colonització de desenes de locals comercials per al monocultiu turístic. El mateix restaurador relata com ha sigut temptat amb nombroses ofertes, fins i tot "indecents" pels alts imports que proposen inversors estrangers determinats a aconseguir el negoci. Però no té cap intenció de deixar la Barceloneta.
Des de l’associació sí que han intentat que els nous operadors compleixin la normativa de terrasses, clarament vulnerada a simple vista, ja que els cartells amb promocions surten en la majoria de vetlladors, on també hi ha captadors. Una cosa que no ajuda a dignificar l’àmplia vorera, sinó que recorda cada vegada més la Rambla. Els veïns s’han afegit a la petició dels comerciants perquè el barri compti amb "un pla estratègic" que preservi aquesta "identitat" en escac.
Molt a prop, El Rey de la Gamba (1972) viu una segona joventut, després de millorar l’oferta gastronòmica, introduir més plats que reivindiquen la cuina catalana i s’afegeixen a la seva carta imperible de mariscades, paelles, xipirons, musclos i altres hits, a més de fer millores en alguns dels espais interiors gradualment. Des del 2002, la titularitat d’aquest local (anteriorment la família fundadora en tenia uns quants) va passar a Juan Manuel Cals, nebot del fundador i forjat en el negoci des de molt jove. Després de la pandèmia es va convertir en l’únic restaurant amb aquest nom, cosa que l’ha portat a recuperar la reputació i a treballar amb una plantilla majoritàriament forjada a la casa.
Notícies relacionadesQuatre generacions
Al número 10 també planta resistència el Mesón Barceloneta. La quarta generació està liderada per Cristina Rodríguez, el besavi de la qual va aconseguir el llavors anomenat Perú el 1940, un clàssic de la zona. En aquests anys li han plogut les ofertes però l’empresària i també veïna del barri no vol deixar una plaça on es va criar i amb la qual té un vincle "emocional" que de moment no té preu. El 2015, quan va agafar les regnes, va reformar l’establiment i li va canviar el nom –"alguns pensaven que era de cuina peruana"–; no va tocar la cuina, que continua fidel al rebost mediterrani. En aquest oasi, els veïns són part essencial de la seva clientela, i també s’esforcen per oferir al migdia entre setmana (tanquen dilluns i dimarts) un menú de 16 euros més begudes que aporta qualitat, davant la batalla que s’entaula a l’entorn amb menús més barats i anodins.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Diada ¿Quins centres comercials estan oberts aquest 11 de setembre a Barcelona i Catalunya?
- Assetjament escolar "A 5è de Primària el nostre fill ens va dir que volia tirar-se a la carretera perquè no volia tornar a l'escola"
- Nou cicle republicà ERC canvia la seva imatge: renuncia al groc del procés i es passa al taronja i al beix
- Baròmetre de setembre Enquesta CIS: El PSOE es dispara i treu nou punts a un PP que retrocedeix després dels incendis
- L’activista ultra Charlie Kirk mor d’un tret en una universitat de Utah
- Onze de Setembre L’independentisme crida a desobeir les sentències judicials sobre el català
- Òmnium Cultural recepta la cohesió social per reforçar la "catalanitat"
- Onze de Setembre La Diada uneix les institucions i el carrer en defensa del català
- El Govern reivindica la llengua com a eix de cohesió i demana "seny i ambició"
- Baròmetre El PSOE es dispara i treu 9 punts al PP, segons el sondeig del CIS