PSICOLOGIA

'Efecte Mandela': quan la societat té records falsos

Les falses memòries poden afectar múltiples persones que no han estat en contacte

FILE - In this June 27  2013 file photo  large photographs of former South African President Nelson Mandela are displayed at the Nelson Mandela Legacy Exhibition at the Civic Centre in Cape Town  South Africa  The United Nations is seeking to harness the soaring symbolism of Mandela  whose South African journey from anti-apartheid leader to prisoner to president to global statesman is one of the 20th century s great stories of struggle  sacrifice and reconciliation  The unveiling of a statue of Mandela  born 100 years ago  with arms outstretched at the U N  building in New York on Monday  Sept  24  2018  opens a peace summit at the General Assembly   AP Photo  File

FILE - In this June 27 2013 file photo large photographs of former South African President Nelson Mandela are displayed at the Nelson Mandela Legacy Exhibition at the Civic Centre in Cape Town South Africa The United Nations is seeking to harness the soaring symbolism of Mandela whose South African journey from anti-apartheid leader to prisoner to president to global statesman is one of the 20th century s great stories of struggle sacrifice and reconciliation The unveiling of a statue of Mandela born 100 years ago with arms outstretched at the U N building in New York on Monday Sept 24 2018 opens a peace summit at the General Assembly AP Photo File / Uncredited (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Nelson Mandela va ser el primer president de color de Sud-àfrica, va encapçalar la lluita contra l’apartheid i va passar anys a la presó per això. Una icona mundial que ha donat nom a un efecte psicològic per les seves dues morts, la que recordem i la que va passar de veritat.

Mandela mor el desembre del 2013 a causa de problemes respiratoris. No obstant, abans d’aquesta data, moltes persones creien que ja havia mort anys enrere mentre era a la presó. No es va deure a mentides ni hi va haver notícies sobre allò, no obstant, els falsos records existien i creien recordar veure imatges de la seva vídua plorant al funeral. No és la primera vegada que passa una cosa així, de fet, hi ha nombrosos casos recollits, però l’efecte rep el nom del president sud-africà.

Falsa memòria

Al llarg dels anys que fa que s’estudia la memòria, s’han anat datant casos en què el cervell té records d’alguna cosa que mai ha passat. Normalment són casos aïllats individuals o, a tot estirar, entre persones que van creure viure aquesta experiència de manera conjunta. No obstant, el que és cridaner és quan les falses memòries apareixen entre tota una societat sense que existeixi una explicació aparent. Això és el que es denomina ‘Efecte Mandela’.

Aquest efecte apareix davant de situacions en què un nombre elevat de persones creuen recordar un fet històric que mai ha passat, o almenys com ells creuen. Aquest record és similar o idèntic i no existeixen dades que puguin recolzar-lo. Al ser un record que es viu com a real, les persones no són conscients de la veritat fins que altres persones els hi fan veure o alguna notícia a la televisió els treu del seu engany, com va passar amb la mort real de Nelson Mandela el 2013.

Explicació

La memòria es conforma al nostre cervell com un edifici en què no pot faltar cap maó. Si ens falta una dada, el cervell se l’inventa sense que ens n’adonem i omple aquest buit. Passa que no podem viure en la incertesa de no haver emmagatzemat tot el que ha ocorregut. És un procés inconscient, real i estès a totes les persones.

Si volem explicar individualment perquè ens hem inventat un record, és fàcil fer-ho a través de la teoria que la memòria necessita construir-ho i ocupar-ho tot. No obstant, és més difícil arribar a l’arrel quan el fals record passa a escala social i tot un grup de persones que no es coneixen ni tenen contacte directe entre si tenen el mateix record.

Exemples

No és la primera vegada que a escala històrica i social apareix l’‘Efecte Mandela’. Són nombrosos els casos senzills on podem veure que el nostre cervell s’equivoca, però que el dels altres s’equivoca exactament de la mateixa manera. Tot i que en Psicologia anomenem l’efecte gràcies a Nelson Mandela, ja hi va haver anteriorment falses memòries.

Els següents són exemples de l’‘Efecte Mandela’:

1. “Mirallet, mirallet”

“¿Qui és la més bonica del regne?” La madrastra de Blancaneu mai va arribar a pronunciar les paraules “mirallet, mirallet”,, però tots les recordem. De fet, Julia Roberts va protagonitzar una pel·lícula amb aquest títol.

2. “Luke, jo soc el teu pare”

Una altra de les frases mítiques del cine està basada en un fals record. Darth Vader mai va arribar a pronunciar-la. El que sí que va dir va ser: “No, jo soc el teu pare”.

3. El senyor del Monopoly

¿Portava monocle? No, realment mai l’ha portat, almenys en la seva versió original. No obstant, la memòria col·lectiva l’associa d’aquesta manera.

4. Pikachu

Pikachu és el personatge més emblemàtic de ‘Pokémon’. A ell també se li associa un fals record, i és que moltes persones asseguren que la seva cua acabava en una franja negra.

5. La melmelada i Ricky Martin

¿Quantes persones coneixes del teu entorn que assegurin haver vist el famós vídeo de Ricky Martin a ‘¡Sorpresa, sorpresa!’? Doncs mai va passar o, almenys, ni es va emetre ni es van difondre les imatges.

6. 23-F

L’intent de cop d’estat ocorregut el 1981 és el protagonista d’un altre fals record. Moltes persones asseguren haver-ho vist en directe per televisió, quan només es va retransmetre en viu per la ràdio.

Notícies relacionades

El nostre cervell experimenta, viu, processa i també emmagatzema mentides que ell mateix crea. Des de fets històrics fins a morts de personatges o frases de pel·lícules. Qualsevol cosa que afecti un grup de persones és sensible de tenir falses memòries, algunes de tan significatives com la que ha donat nom a l’‘Efecte Mandela’.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia