PSICOLOGIA

Tres dinàmiques per potenciar la teva autoestima

El joc influeix positivament en les emocions

felicidad

felicidad

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’autoestima és un conjunt d’imatges i percepcions que una persona té sobre ella mateixa. Es forma a través d’esquemes que emmagatzemem i posem a prova, influïts per l’educació rebuda dels nostres pares o les experiències viscudes. Com tot el que emmagatzemem al nostre cervell, està esbiaixat i no sempre s’ajusta a la realitat. És allà on parlem que l’autoestima és alta o baixa. Aquest últim cas és on la persona veu disminuït el seu benestar psicològic, i apareixen problemes amb el son, l’alimentació o la depressió. Si bé és cert que l’autoestima sembla la causa de molts problemes, no sempre és així. Actua, al seu torn, de causa i efecte amb altres problemàtiques i es retroalimenta amb elles.

Lluny del que se sol pensar, és una mica dinàmica i, per tant, sensible a les modificacions. De la mateixa manera que una mala època pot fer que disminueixi, també, de forma deliberada, podem fer que augmenti. I a l’estar lligada a les nostres emocions, també augmentarà la nostra sensació subjectiva de felicitat.

Estima’t més

La forma que té una persona d’estimar-se o de fer que d’altres la respectin, des de l’assertivitat i des del’escolta de les necessitats, ve delimitat pel nivell d’autoestima que tenim. Aquest tret, que va directament lligat a tots, és variable i es modifica amb el pas dels anys, no sempre de forma positiva. No obstant, tots tenim la capacitat de millorar-la, independentment del nivell des del qual partim.

Les següents dinàmiques tenen com a propòsit que, des del joc, puguem enfortir la nostra autoestima:

1. Escriu-te

Les tècniques narratives tenen com a funció que, mitjançant l’escriptura, siguem capaços de desentramar les nostres emocions i fer que es modifiquin positivament. Una d’aquestes tècniques inclou escriure’s una carta a un mateix. Per poder treballar l’autoestima, n’hem d’escriure dues, una de dirigida al nostre jo passat i una altra al nostre jo futur. Mentre que la primera parlarà d’aprenentatge, de perdó i de deixar enrere, la segon carta ho farà sobre esperança, optimisme i metes.

Una vegada que les escriguis, pots guardar-les. No obstant, respecte a la carta per al futur, tens l’opció d’enviar-te-la per ‘email’ amb l’aplicació Future Me, seleccionant la data en la qual vols que t’arribi.

2. Cita setmanal

Quan tenim baixa autoestima, ens costa fer coses que vagin exclusivament dirigides a nosaltres mateixos i el nostre gaudi. L’esforç va orientat a les obligacions i a les altres persones. Per això, una de les activitats que més potencien l’autoestima és el temps tot sol amb activitats gratificants. Per a això i perquè no existeixin excuses, s’ha de bloquejar a l’agenda almenys dues hores setmanals per estar amb nosaltres mateixos. S’ha d’enfocar com una cosa obligatòria i necessària a la qual no podem faltar. Aquestes dues hores poden ser seguides o separades en dos dies.

3. El ventall

L’ideal és realitzar aquesta dinàmica en grup, utilitzant llapis i paper. Cada integrant del grup agafarà un paper en el qual escriurà el seu nom en lletres grans. Una vegada fet això, l’anirà passant a les altres persones perquè escriguin una cosa positiva sobre ell o ella. Perquè el següent no vegi el que ha escrit l’anterior, es doblegarà aquesta part. A l’acabar, cada persona tindrà el seu propi foli on tots els altres hauran escrit missatges positius.

Aquest exercici pot ser utilitzat tant per treballar l’autoestima com per enfortir els llaços d’un grup, com pot ser una família o un entorn de treball.

Notícies relacionades

L’autoestima és una de les àrees més importants a través de les quals funciona una persona. Influirà en relacions, feines o consecució de metes. Per això, l’hem de potenciar, fent que treballi a favor nostre i ens ajudi a aconseguir més nivells de benestar.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia