PSICOLOGIA

Deixar-se portar: l'art de fluir amb la vida

Resistir-se als obstacles pot augmentar el malestar psicològic

zentauroepp39708049 fluir dejarse llevar190322105622

zentauroepp39708049 fluir dejarse llevar190322105622 / CRISTINA MITTERMEIER

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’estil de vida occidental es basa en la planificació de metes i l’estructuració del temps. Un camí marcat, amb poques dosis d’improvisació que no sap com encaixar els obstacles o les amenaces de seguretat a l’establert. Per això, quan les coses es torcen, la persona comença a patir símptomes de malestar com ara tristesa, frustració i ira. Emocions que poden ser raonables, però que no són canalitzades per trobar una solució, quan n’hi ha, o deixar-se portar quan no es pot alterar la realitat.

Altres cultures, no obstant, han crescut en aquest pla i tenen pràctiques que equilibren i donen harmonia en els moments més difícils, com el vairagya. Per poder aprendre d’això, podem començar a seguir diverses pautes que ens permetin fluir amb la vida i suportar millor l’adversitat.

Vairagya

El ioga conté una pràctica coneguda com a vairagya, un terme que es refereix a l’estil particular d’alliberament en què es deixa anar qualsevol lligam. Elimina l’afecció i permet centrar-se en l’essència personal.

Consisteix a aprendre a enfocar-se en el moment present i poder disfrutar-lo. Deixa anar el que va passar en el passat i no mira amb preocupació cap al futur. Exigeix concentració, la qual s’assoleix mitjançant exercicis concrets i la pràctica de la meditació.

La seva pràctica comporta ser més flexibles, no quedar-nos ancorats en els obstacles ni viure amb pensaments circulars. Deixa un buit mental que s’omple de vitalitat i benestar, la qual cosa repercuteix en una millor autoestima. S’alliberen la por i les preocupacions, tant les que ja hi ha en la vida de la persona com les que de vegades s’anticipen o són irreals.

Deixa’t portar

Quan no fluïm, podem observar en nosaltres símptomes tals com angoixa, alteracions del son o de l’alimentació, tristesa, canvis d’humor i frustració. Aquests símptomes augmenten o disminueixen segons els esdeveniments externs. No agafem el control sobre la nostra vida ni sobre nosaltres mateixos.

En moltes ocasions, preocupar-nos pels problemes és necessari, però únicament quan hi ha una cosa que podem fer per solucionar-los. La resta d’ocasions no mereixen la nostra atenció i és on hem de començar a fluir.

A través de les següents pautes podem començar a deixar-nos portar:

1. Agendes petites

Planifica i agenda només l’imprescindible i urgent. Per a totes les altres coses, comença a fluir més. Deixa espai per a la improvisació, per a la vida social o, simplement, per no fer res. Aquests buits reduiran la sensació d’estrès i podran ser omplerts amb coses que et facin disfrutar.

2. Sense expectatives

La nostra frustració apareix quan ens hem fixat una idea o un resultat i aquest no és assolit. Apareix la tristesa i l’enuig. No obstant, si deixem d’esperar i anticipar i si no hi ha expectatives, hi haurà espai per a les bones sorpreses.

3. Límits de seguretat

No et preocupis pel futur. Només construeix dia a dia límits de seguretat per si les coses anessin malament, com estalviar una quantitat de diners. La resta no és important. Sempre podrem construir el que s’enderroqui.

4. Objectivitat emocional

Col·loca les emocions correctes i amb la seva justa intensitat. Tot el que surti per excés o el que aparegui quan no hagi d’aparèixer, et farà sentir malament.

5. Posa el focus en les petites coses

Centra’t cada dia a buscar el benestar. Només aquell dia. I quan t’aixequis l’endemà, busca el mateix. Centra’t en les petites coses d’avui i en com pots construir la teva felicitat en aquell moment.

Notícies relacionades

¿Què passa quan les coses surten malament? Que apareixen emocions negatives intenses que no podem controlar. És allà on, una vegada desbordats pels sentiments, volem posar-hi fi. No obstant, l’estratègia correcta seria la contrària. Deixar anar el que ha passat, no lluitar contra el que no podem canviar i deixar-nos portar. Són claus per assolir el benestar psicològic.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia