PSICOLOGIA

Apoderar-se: la fortalesa de la nostra identitat

El reconeixement de la pròpia identitat té efecte sobre el benestar percebut

31053526 l

31053526 l / Photographer:Pindyurin Vasily

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El nostre cervell emmagatzema patrons i esquemes en funció de l’educació, la cultura i l’experiència viscuda. Aquests patrons influeixen en la manera que tenim de comportar-nos o de pensar. Mentre que per a unes persones constitueixen els seus punts forts, per a d’altres poden convertir-se en creences limitants.

A través de l’apoderament, la persona pot trencar els esquemes limitants i trobar en la seva pròpia identitat un motiu d’orgull i les bases necessàries per viure una vida amb sentit. Aquesta vida s’allunyaria de velles inseguretats i aniria conformen una autoestima forta i resistent.

Creences limitants i autoestima

Els patrons deficitaris de pensament tenen un efecte directe sobre l’autoestima. Comencen a debilitar-la, fent que la persona es desvalori i senti que no és capaç d’enfrontar-se al dia a dia ni de merèixer coses bones. Aquesta baixa autoestima, al seu torn, confirma i enforteix aquests patrons. Per tant, creences i autoestima es retroalimenten i formen un cercle viciós del qual la persona creu que no podrà sortir.

En teràpia psicològica, la manera de trencar aquest cercle és treballant de forma simultània les creences i l’autoestima. Encara que de forma gradual, la persona va trobant seguretat en si mateixa, la qual li va demostrant que sí que és vàlida, trencant els esquemes que ja s’han començat a debilitar a través de la reestructuració cognitiva.

Així podems apoderar-nos

Si volem desenvolupar-nos professionalment o trobar una millora en la nostra qualitat de vida, hem de recórrer als recursos amb què comptem. Però, moltes vegades, tot i que tinguem grans habilitats, no aconseguim els nostres objectius. Això es deu als sentiments de poca validesa i baix orgull que podem sentir.

L’apoderament ens empeny a trencar el ‘no puc’. Suposa tallar amb velles creences que no ens porten enlloc. I la manera d’aconseguir-ho és a través de les claus següents:

1. Explora’t

Un alt percentatge de tot el que et passa en la vida està dins de la teva responsabilitat. Encara que de vegades pot ser que inconscientment, sempre som els que decidim tot el que tenim o les coses que aconseguim. Per això, és important que ens coneguem en profunditat. Hem d’explorar-nos, trobar-nos els punts forts i abraçar totes les nostres debilitats. Ens acceptem com som en la nostra imperfecció, ja que és humana i mai un senyal de debilitat.

2. Genera resiliència

La resiliència és la capacitat de poder enfrontar-nos a les situacions adverses i sortir-ne enfortits. Aquesta capacitat, utilitzar-la i saber que està al nostre abast, ens genera una xarxa de seguretat sobre la qual sorgeix l’apoderament autèntic.

3. Busca l’optimisme

Ser optimistes no implica ignorar totes les situacions negatives. De fet, el que la psicologia positiva ens diu sobre això és que, basant-nos en els nostres punts forts, podem generar eines capaces de superar els obstacles, sense ignorar-los ni negar-los.

4. Treballa l’autoestima

L’autoestima és la base sobre la qual s’assenta la nostra vida. Determina l’èxit o el fracàs de multitud de relacions i és clau en el benestar. Per això, hem d’enfortir-la i potenciar-la.

5. Cerca en el teu passat

Al llarg de la teva vida has anat demostrant que ets capaç de superar els obstacles. De fet, moltes d’aquestes vegades vas pensar que no ho aconseguiries, però ho vas fer. Traça una línia cronològica i posa tots els èxits que has anat tenint, sense importar si van ser grans o petits.

Notícies relacionades

No és fàcil enfrontar-nos a l’adversitat si sempre tenim posat el focus en les nostres fallades i errors. Per això, canviar de visió i buscar l’apoderament ens farà assolir tot el que ens proposem sense importar els problemes que trobem pel camí.

Ángel Rull, psicòleg.