PSICOLOGIA

Beneficis psicològics del ioga

La pràctica regular del ioga té un efecte directe sobre l'ansietat i l'autoestima

zentauroepp38517493 yoga170520172124

zentauroepp38517493 yoga170520172124

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El ioga s’ha convertit en un estil de vida que se sustenta en exercicis físics que influeixen sobre el cos i les emocions. Ens ajuda en el creixement i el desenvolupament d’actituds corporals i mentals. Més enllà de la tradició espiritual atribuïda a aquest exercici, el seu impacte pot veure’s de forma pràctica en la vida diària de qui en practica.

El ioga comença a l’Índia fa més de 5.000 anys i ha anat evolucionant fins a consolidar-se en la pràctica que és avui dia. És utilitzat per milions de persones, introduït en les seves rutines i forma entorn seu tota una comunitat. De fet, fòrums, classes o llibres es basen en el ioga i connecten tots els ioguis. Els seus beneficis són palpables, no només al cos, sinó també en l’àmbit psicològic.

Llibres per a ioguis moderns

Jeff Krasno ha creat un dels festivals de ioga més grans mundialment: Wanderlust. Esdeveniments que connecten milers de persones meditant, corrent o amb salutacions al sol, un dels rituals dins del ioga, i que també pot veure’s a Espanya. Wanderlust també té forma de llibre i pretén no només iniciar-te en aquesta pràctica mil·lenària, sinó fer que puguis començar a relacionar-te amb més persones a la recerca de la teva mateixa missió.

El ioga és entès únicament com un exercici, però actualment va molt més enllà. S’ha creat tot un estil de vida que marca unes directrius saludables sobre com viure i com relacionar-se amb el món. Un equilibri que introdueix en la dualitat cos-ment un tercer element: el planeta.

Beneficis psicològics

Al parlar de ioga tendim a fer-ho des de la concepció física i/o espiritual d’aquesta pràctica. No obstant, el seu ús regular afavoreix aspectes en els àmbits cognitiu i emocional. És un exercici amb un impacte directe sobre els aspectes psicològics com el nivell d’ansietat o l’autoestima.

Independentment del nostre nivell, podem començar a beneficiar-nos dels efectes de practicar ioga:

1. Millora de l’estat d’ànim

El ioga augmenta els nivells mitjans de serotonina, una hormona que es relaciona amb el bon humor o els estats depressius. A l’augmentar-la, ens trobem millor i generem millors relacions amb els altres i amb nosaltres mateixos. Ens empeny a l’acció i afavoreix les actituds positives.

A l’augmentar els nivells de serotonina, es redueix la simptomatologia depressiva i ansiosa.

2. Regula la gana i el son

La serotonina també influeix en processos digestius i en el son. Augmenta la qualitat de les hores que passem dormint, prevé l’insomni i ens ajuda a millorar la relació amb el menjar. Per tant, pot ser utilitzat en processos de pèrdua de pes.

3. Ens protegeix de l’estrès

Els nivells actuals d’estrès en l’àmbit social són cada vegada més elevats. Ens enfrontem a situacions que superen les nostres eines d’afrontament. L’estrès allibera en nosaltres cortisol, una hormona sobre la qual el ioga té un efecte contrari: la redueix i fa que sentim menys ansietat.

4. Millora l’atenció

El ioga exigeix alts nivells de concentració i coordinació. Aquesta demanda acaba fent que millorem aquestes capacitats, però també la memòria i l’aprenentatge.

Si enfortim i potenciem aquestes habilitats, també podrem prevenir malalties neurodegeneratives, com algunes demències.

Notícies relacionades

En una societat sedentària com la nostra busquem noves maneres d’exercitar-nos fora de l’oficina. En aquesta recerca són moltes les persones que han trobat el ioga, començant a veure els seus beneficis tant en l’àmbit físic com psicològic. A mesura que s’estén la seva pràctica, van sorgint llibres i comunitats que giren entorn del ioga, com Wanderlust, en què s’aconsegueix no només fer un esport sinó generar una nova manera de veure el món i viure-hi.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia