PSICOLOGIA

Autoconeixement: exercicis per assolir-lo

El desenvolupament personal i les bones relacions socials es basen en el nivell de coneixement sobre un mateix

La unió del cos, la ment i l’ànima, traducció del terme en sànscrit del qual prové el ioga, agafa un sentit especial a la falda del Castillo de Espiel, al cor de la Sierra Morena cordovesa.

La unió del cos, la ment i l’ànima, traducció del terme en sànscrit del qual prové el ioga, agafa un sentit especial a la falda del Castillo de Espiel, al cor de la Sierra Morena cordovesa. / RAFA ALCAIDE/EFE

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Conèixer-nos millor implica mirar dins d’un mateix i acceptar cada part, independentment de si hi estem contents o no. Veiem les qualitats que tenim, les nostres fortaleses i els nostres valors. Sabem cap a on volem anar, els veritables somnis que volem aconseguir i el mode de vida que busquem per ser feliços. Coneixent-nos trobem una brúixola que ens marca el camí cap al benestar i la vida plena, independentment del moment en què et trobis.

La intel·ligència emocional, la nostra educació i l’autoestima es relacionen amb el coneixement que tenim sobre nosaltres mateixos. I aquest coneixement en molts casos està viciat per la visió que altres tenen i que ens han fet veure. Una visió que sempre és esbiaixada i que ens pot donar una imatge poc vàlida i molt negativa sobre el valor que tenim.

Els altres i tu

La influència dels altres fa que vegem el món i ens vegem a nosaltres mateixos d’una manera equivocada. El que els nostres pares ens diuen, el que sentim a la televisió o el que opinen els nostres amics determina com ens veiem. Aquest biaix s’allunya de la realitat del veritable autoconeixement.

Tot i que és humà acceptar com a nostres les paraules dels altres, ens pot allunyar de la vida plena i del benestar. No som el que els altres creuen, o almenys mai en la seva totalitat. Ells ens veuen amb les seves circumstàncies, amb les seves pors i els seus valors. No obstant, nosaltres som tot un conjunt d’aspectes que no sempre estan a la superfície i que són independents del que els altres puguin opinar.

Passos per a l’autoconeixement

L’autoconsciència és una de les fortaleses que més ens propicia la felicitat. Ens fa saber com ens comportem i els motius que ens hi porten. Ens fa acceptar-nos, respectar-nos i escoltar-nos. Descobreix i potencia les coses positives i atén i redueix les negatives. Una arma que porta al benestar, sempre des d’un mateix.

¿Com arribo a assolir un alt nivell d’autoconeixement?

1. La importància dels límits

Si sempre diem que sí a tot, si sempre deixem que els altres decideixin per nosaltres, ¿sabem quines són les coses que de veritat ens venen de gust? A més, estarem cedint davant de fets que suposen una amenaça per a nosaltres mateixos. Per això, posa el límit i decideix què vols i com ho vols.

2. Millora el llenguatge intern

Escolta durant 24 hores totes aquestes converses que tens amb tu mateix. Veuràs que hi ha multitud de frases de retret, negació o culpa. Parant-hi atenció, pots veure que no hi ha ningú més al món que et tracti tan malament com ho fas tu de vegades. Escolta el teu llenguatge intern i sigues compassiu; tracta’t millor.

3. Més espai de silenci

Passar temps tot sol, fer activitats sense ningú més i estar en silenci et permet veure què sents i com et trobes. És una ocasió per establir un vincle amb tu mateix i buscar allò que satisfaci les teves necessitats.

4. Medita

La meditació, el ‘mindfulness’ o un esport que comporti deixar la ment en blanc et permet trencar amb cercles viciosos de pensaments negatius. Una vegada que allò dolent surt fora del nostre cap, deixem espai per a tot allò positiu, per escoltar-nos i sentir una confiança més gran.

Notícies relacionades

De la mateixa manera que treballem la intel·ligència i el cos, podem buscar un autoconeixement més gran. Aquesta nova manera de mirar-nos ens ajudarà a desenvolupar-nos com a persones, com a amics o com a treballadors. Influeix en tots els nivells de la nostra vida i assolir l’autoconsciència sempre tindrà una repercussió positiva en nosaltres mateixos i en els altres.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia