PSICOLOGIA

Diari de gratitud: com reduir la tristesa i guanyar felicitat

Problemes com la depressió o la baixa autoestima poden solucionar-se basant-nos en la gratitud

viajes-y-ocio

viajes-y-ocio

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Portar un diari emocional és una de les millors maneres d’estabilitzar els nostres estats mentals i emocionals. Ens porta a la serenitat i la claredat. Aquests diaris són utilitzats des dels processos de psicoteràpia per ajudar la persona a guanyar habilitats que la facin adaptar-se millor i poder assolir el benestar. El seu ús s’amplia no només a problemes de gestió emocional, sinó que han vist la seva eficàcia en depressió, ansietat o baixa autoestima.

La gratitud, unes de les fortaleses personals que assenyala la psicologia positiva, té un efecte directe sobre el nostre estat d’ànim i la visió que tenim sobre el futur, sobre el món i sobre nosaltres mateixos. Si s’analitza i potencia poden no només alleujar-se diversos símptomes de malaltia mental, sinó que es millora substancialment la felicitat percebuda.

Gratitud

La gratitud és l’habilitat que té l’ésser humà de centrar-se en el que ja té i no en el que li falta. Això genera que tregui el focus de la carència i el redirigeixi cap a allò que és present en la seva vida, la qual cosa és fruit del seu benestar real i actual.

L’acció d’agrair, més enllà del mer acte verbal, és una conducta prosocial que afavoreix les emocions positives, ens ajuda a resoldre millor els conflictes i ens fa ser més assertius. La seva absència genera apatia i depressió. Empeny a la visió catastròfica de nosaltres i tot el que ens envolta. Partiria de l’‘em falta’ i per tant no soc feliç.

La gratitud, l’això tinc i això em genera felicitat, fa que el cervell focalitzi en les coses positives, i ens ajudi en l’autoestima, la tristesa i els símptomes d’estrès i ansietat. És una actitud de vida que ens predisposa a veure amb optimisme.

Diari de gratitud

El diari de gratitud és una eina que ens ajuda a ser conscients de totes aquelles coses bones que tenim i que solem donar per descomptades. Ens porta a l’aspecte positiu i a deixar de focalitzar en errors o obstacles. D’aquesta forma, serem capaços d’allunyar-nos del victimisme i prendre responsabilitat sobre nosaltres mateixos.

Cultivar la gratitud ens porta a enfortir l’autoestima, estimular la resiliència o guanyar en felicitat mentre deixem enrere tristesa, apatia o fatiga. Per a això, és tan fàcil com anar anotant diàriament parts de la nostra vida que ens conformen i per les quals ens podem sentir agraïts. Però ¿què és el que hi hem d’escriure exactament?

  • Habilitats o qualitats personals que t’ajudin en el teu dia a dia, tant en la feina, com amb la família o amb les relacions.
  • Persones significatives de la teva vida, tant les que hi són presents com les que se n’han anat. També pots agrair els ensenyaments d’aquells que creguis que són negatius.
  • Experiències viscudes, com viatges, que t’han fet feliç.
  • Aspectes materials, com la casa o el cotxe, però també una cosa més petita, com el rellotge que portes.

Per dur a terme el diari de gratitud, cada matí, a l’aixecar-te, escriu 10 coses per les quals et sentis agraït. Per fer-ho, utilitza sempre la mateixa estructura en la qual esmentis el que agraeixes i el motiu. Fer-ho durant un mes farà canviar la percepció que tens sobre la teva vida i sobretot allò que tens.

Notícies relacionades

La gratitud és la clau que ens donarà l’optimisme i el benestar, fent que siguem capaços de deixar enrere emocions negatives, com la culpa, la tristesa o el ressentiment. Ens torna a nosaltres mateixos i a totes aquelles coses de la nostra vida que són capaços de sumar-nos felicitat, independentment de les nostres possessions o el nostre estat actual.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia