PSICOLOGIA

Diari emocional: la millor tècnica per conèixer i entendre les teves emocions

La societat actual es recolza més en la raó que en les emocions, i això crea un desajust en les relacions

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Conèixer i gestionar les nostres emocions és una de les maneres de guanyar en benestar i aconseguir tenir unes relacions més plenes. Ens permet estar bé amb nosaltres mateixos, guanyar en autoconeixement i assentar les bases per a una autoestima forta. Això repercuteix positivament en la forma que tenim de relacionar-nos amb els companys de feina, la parella o la família.

Els psicòlegs observen una tendència a la desconnexió emocional. Una interacció basada en la raó i amb poc espai per expressar el que sentim. Es deu, principalment, que la societat considera algunes conductes emocionals com febles. Per poder revertir-ho, una de les tècniques més utilitzades és el diari emocional.

Diari emocional

El diari emocional ens permet registrar totes les situacions que ens hagin provocat un canvi en l’estat emocional, independentment de la mida d’aquest canvi i de si ha sigut positiu o negatiu. Una eina utilitzada des del model d’intel·ligència emocional i que ens ajuda a obtenir coneixement sobre nosaltres mateixos, les nostres emocions i de com podríem gestionar-les millor.

A més, té un efecte sobre el diàleg intern, tot el que ens diem al llarg del dia. Una manera de parlar-nos a nosaltres mateixos que no sol ser beneficiosa però que a través del diari podem observar i, per tant, canviar.

El diari emocional és utilitzat en teràpia psicològica pel poder que té per fer-nos conscients totes les emocions que cada dia sentim però que no sempre ens parem a observar i comprendre.

¿Quins avantatges ens aporta?

  • Millora en la resolució de problemes.
  • Coneixement de les emocions.
  • Millora en la gestió de les emocions.
  • Augment de la seguretat i la confiança.
  • Millora de l’autoestima.
  • Reducció de l’estrès, l’ansietat i la por.
  • Creació d’un espai segur per expressar el que sentim.

Escriu un diari emocional

A través d’un quadern o un registre al mòbil podrem anar avançant en les etapes del nostre coneixement emocional. Ens permetrà entendre’ns i trobar quins elements de la nostra vida ens fan sentir determinades coses. Una tècnica que té efectes immediats i que ens torna a connectar amb nosaltres mateixos.

¿Com puc escriure un diari emocional?

1. Troba un quadern o una ‘app’ al mòbil amb què et sentis còmode. Ha de ser d’una mida que et permeti portar-la de viatge i amb què puguis registrar tot el que necessitis.

2. Cada nit, no necessàriament abans de dormir, has de fer un balanç de com ha anat el dia, posant èmfasi en buscar el que ha generat una alteració en les teves emocions positives i negatives. Per fer-ho, has de seguir un ordre cronològic.

3. Registra les emocions a través d’una quadrícula amb columnes i files. A la primera columna posaràs la situació que ho ha desencadenat tot; en la segona, l’emoció; en la tercera, la teva resposta, i en la quarta, les conseqüències directes.

4. Finalment, una vegada que hagis fet el registre complet del dia, has de repassar una a una si les conseqüències de la teva resposta han sigut positives o si podrien haver sigut millors. En cas de ser així, has de generar una cinquena columna, amb la resposta alternativa que podries haver donat.

Sentir les emocions és la part inamovible. Sorgeixen per una associació i tenen una funció: ens avisen de les nostres necessitats. Però la resposta que de vegades donem a aquesta emoció és la que sol ser desadaptativa. Per això, al diari emocional, hi registrem i observem l’emoció, però només en modifiquem la resposta.

Notícies relacionades

El diari emocional és una expressió delque sentim al llarg del dia, i també una forma de formular respostes millors a les que estem acostumats i que ens fan tenir mals resultats, especialment en la interacció amb altres persones.

Ángel Rull, psicòleg.