PSICOLOGIA

Viure a poc a poc: la fórmula contra l'estrès

El ritme de la ciutat genera més tendència a problemes d'estrès i símptomes d'ansietat

yoga-day

yoga-day

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La mala gestió de l’estrès i els problemes relacionats amb l’ansietat són uns dels principals motius pels quals una persona acaba rebent ajuda especialitzada. Aquests problemes apareixen quan sentim que les eines amb què comptem no són suficients per afrontar el dia a dia, tant en l’àmbit personal com laboral. No obstant, també hi ha una causa clara: no sabem abaixar el ritme ni desconnectar.

Portar una vida més calmada, amb un ritme menys elevat, ens predisposa a més benestar, s’incrementa l’optimisme i repercuteix positivament en la nostra autoestima. La clau està en saber com fer-ho.

La dictadura del rellotge

El primer que fem a l’aixecar-nos és comptar els minuts que ens queden per sortir de casa i arribar a la feina. Agendem cites, reunions i plans, sempre en funció del temps. I quan acaba el dia, hem mirat el rellotge desenes de vegades. Aquesta manera de gestionar el nostre dia ens fa posar el focus en la rapidesa i tenir la sensació que el dia passa volant. Ens estressa, anem corrent, però semblem necessitar-ho per viure.

El temps és un constructe social amb multitud de funcions, i no sempre positives. Posar el mode avió i deixar que el temps passi sense preocupacions és una de les millors cures contra la dictadura del rellotge.

Viure a poc a poc

Hi ha una tendència generalitzada a les presses, especialment en ciutats grans. Tenim aquest ritme interioritzat i no ens en adonem fins que tenim vacances i sortim fora. Aquest ritme és un dels causants del’augment de simptomatologia ansiosa, ja que, d’una banda, estem enviant senyals al cos que ha d’activar-se més, i, d’altra banda, els nostres pensaments també adquireixen aquesta velocitat.

Per trencar el cercle, podem començar a viure una vida més tranquil·la, desactivant el pilot automàtic a través de les següents claus:

1. Lleure amb sentit

Quan tenim temps per a nosaltres mateixos no sabem utilitzar-lo perquè creiem que estem perdent el temps, i, efectivament, moltes vegades sí que l’estem perdent.

El nostre lleure ha de tenir una finalitat i un propòsit. Desconnectar també implica poder connectar amb els altres o amb nosaltres mateixos, sortir de casa i explorar nous llocs, tot i que això impliqui cansament físic, perquè el lleure no està sempre relacionat amb el sofà.

2. Calma el teu cos

Existeixen multitud de tècniques i d’exercicis destinats que el cos es relaxi. Algunes ho fan de forma directa, com el ioga o la meditació, però també n’hi ha d’altres de més agressives i que aconsegueixen el mateix efecte.

Podem trobar l’activitat que millor s’ajusti a nosaltres i a les nostres necessitats. El cos és el que més pateix amb el nostre estrès i hem de començar per aquí a l’hora de tenir una vida més tranquil·la.

3. Estimula el teu cervell

Amb el nostre cervell passa com amb el lleure: creiem que la desconnexió absoluta és el que més ens ajuda, i passa el contrari. Una baixa estimulació, com la que suposa veure sèries al sofà, té conseqüències negatives. Per a això, estimula el cervell a través de llibres, activitats, exposicions o tallers. Qualsevol cosa que ens faci pensar, disfrutar i relaxar-nos, farà que ens sentim millor.

4. Limita la feina

Moltes persones es veuen obligades a treballar també des de casa o els caps de setmana. Això no és incompatible amb la vida lenta si sabem delimitar-ho. Per a això, podem marcar hores, moments i llocs exactes on treballarem i desconnectarem per complet la resta del dia.

Notícies relacionades

Viure sense presses és un procés que vol temps fins que aconseguim interioritzar-lo, però que a mitjà i llarg termini s’assenta com un hàbit amb multitud de beneficis per a nosaltres mateixos. Guanyem en benestar, en tranquil·litat i perdem tensió innecessària.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia