PSICOLOGIA

Treu el màxim profit al teu dia amb aquests 6 consells

El dia pot quedar curt si no sabem augmentar la nostra productivitat traient-ne el màxim partit

undefined44843481 epa7851  triberg  alemania   31 08 2018   imagen de archivo 180831125325

undefined44843481 epa7851 triberg alemania 31 08 2018 imagen de archivo 180831125325 / Sandor Ujvari

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’estrès, les presses i un ritme de vida accelerat caracteritzen la societat actual. Estan provocats per horaris amplis de feina, amb l’intent de compaginar-ho amb la resta d’àrees de la vida, com la família, les relacions socials o el temps per descansar.

Una mala gestió del temps i el baix rendiment produeix estrès i ansietat. Això ens bloqueja, impedint que puguem aprofitar totes les hores del dia. Per tant, si aconseguim maximitzar el temps, tindrem més sensació de control sobre la nostra vida i, per tant, disminuirà la sensació d’estrès.

Efectes de l’estrès

L’estrès comporta uns efectes físics i psicològics que repercuteixen negativament tant en la feina com en el ritme de vida. Tot i que sovint es tracta d’un fet aïllat, si l’ansietat es manté en el temps pot cronificar-se i comportar greus conseqüències a la salut.

¿Quines són les conseqüències d’una mala gestió del temps acompanyada d’estrès?

  • Dificultats per dormir.
  • Falta de concentració.
  • Irritabilitat.
  • Motivació baixa i rendiment pobre.
  • Problemes de memòria.
  • Pensaments obsessius.
  • Hipertensió.
  • Dermatitis.
  • Problemes estomacals.
  • Tensió muscular i contractures.
  • Migranyes i cefalees.

Aprofita el dia

El ritme de la vida occidental fa que les tasques quotidianes siguin més difícils del que és normal. Feines amb horaris amplis, responsabilitats familiars, lleure o intentar portar un estil de vida saludable acaben sobrecarregant-nos. Per això, hem de reduir l’estrès que tot ens genera a través de tècniques senzilles de productivitat.

¿Com pots treure el màxim profit al teu dia i reduir l’ansietat?

1. Correu electrònic i mòbil amb temps limitat

El primer que fem a l’aixecar-nos és consultar les notificacions del mòbil i revisar la safata d’entrada del correu electrònic. Això ens genera des del primer minut una alta activació física i mental. El més recomanable és no consultar-lo fins que no estiguem ja a l’oficina, el lloc on de veritat hem de treballar. A més, per mantenir la concentració durant el dia, consulta el mòbil només en determinats períodes.

2. Les tasques complicades, sempre al principi

Les tasques que et requeriran més temps i les que necessitis molta energia per fer-les han d’anar en primer lloc. Després d’aixecar-nos és quan més productius som. Les altres tasques, si no són prioritàries, pots fer-les al llarg del dia.

3. Bloqueja una hora per a tu

Guarda sempre 60 minuts cada dia exclusivament per a tu. No han d’estar relacionats amb la feina ni les relacions socials. Aquest espai de solitud et servirà per descarregar tensió, augmentar energia i guanyar en autoestima.

4. Utilitza una tècnica específica de productivitat a la feina

La més estesa i recomanada és la tècnica Pomodoro. Aquesta tècnica divideix el nostre temps en blocs de treball i blocs de descans. Això produeix un augment de la concentració i ens permet anticipar el temps que invertirem en tasques ja conegudes.

5. Organitza el dia i la setmana

Has de saber quins objectius necessites complir diàriament i setmanalment, tant a la feina com a la resta de la vida. Marcar-te’ls de forma realista i deixar temps als imprevistos et farà més conscient de les coses que has de fer.

6. Reparteix i delega

Tant dins com fora de casa tendim a assumir el màxim nombre possible de tasques pensant que només nosaltres podem fer-les bé. Sobrecarregar-nos és una de les fonts d’ansietat més grans. Per combatre-ho, prova de repartir bé les tasques i confiar que els altres sabran fer-les.

Notícies relacionades

L’estrès diari pot combatre’s si sabem com distribuir les hores i augmentar el rendiment. D’aquestamanera, els dies seran més assumibles, deixaran de produir ansietat i guanyarem en emocions positives.

Ángel Rull, psicòleg.