PSICOLOGIA

Aconsegueix el control emocional amb aquests 6 consells

La frustració o l'enuig poden impedir el correcte funcionament d'una persona en la seva vida normal

zentauroepp40103427 170914132523

zentauroepp40103427 170914132523

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Una correcta presa de decisions i l’assertivitat són dues de les habilitats més útils i valorades actualment. Ens ajuden a espavilar-nos en la societat, a la feina i en les nostres relacions. Però sense una bona gestió emocional, apareixeran la ira i la tristesa.

Si es desborden, perdrem el control i l’adaptació. Per això, arribar a un control emocional és imprescindible per al desenvolupament òptim com a éssers racionals.

Emocions útils

Les emocions sorgeixen com a producte de l’evolució de l’‘Homo sapiens’. Tenen una funció biològica i social. Ens ajuden a assolir el que volem, des d’aliments fins a una vida en parella plena.

Acostumem a pensar que les úniques emocions vàlides són les positives, mentre que les negatives es converteixen en un llast. Aquest pensament és erroni, ja que cada emoció és útil i vàlida. Ens envien missatges sobre les nostres necessitats i motivacions. Per això, sempre s’han d’escoltar i donar-los espai.

Controla les teves emocions

Dominar les teves emocions t’ajuda a desenvolupar l’assertivitat i millorar les teves relacions. Entendre-les i dirigir-les és fàcil si sabem com fer-ho.

1. Pren distància. Distancia’t físicament i emocionalment quan la situació et desbordi. La millor elecció sempre és ajornar les converses quan no s’està arribant a un punt d’acord. Enfadar-se en aquestes situacions és normal, però la ràbia pot encegar-nos.  

2. Canvia la perspectiva. Enfocar el problema ajuda a trobar millors solucions i que siguin més fàcils. Una bona tècnica és veure’ns des de dalt, com si estiguéssim fora de la casa. Canviem l’enfocament mental a través del distanciament físic en la imaginació. Un recurs molt útil en la presa de decisions importants.  

3. Genera autocrítica. ¿Fins a quin punt estàs enfocant bé la situació? ¿Estàs utilitzant les mateixes eines de sempre i vols nous resultats? Busca alternatives, formes diferents d’actuació. Per aconseguir-ho, analitza de forma crítica si el que feies estava funcionant. Si funciona, repeteix-ho. Si no, canvia-ho.

4. Ment en blanc. Pràctiques com la respiració diafragmàtica, la natació o meditar ens ajuden a calmar la velocitat dels pensaments. Frenar-los fa que es dirigeixin millor i es construeixin noves eines d’intel·ligència emocional. A més, l’esport té la capacitat de cremar l’estrès de forma natural per l’alliberament d’endorfines.

5. Promou l’humor. L’humor és una de les 24 fortaleses personals en què es basa la psicologia positiva. Aquesta habilitat ens permet ampliar perspectiva, relativitzar i desdramatitzar les situacions negatives.  

6. Allibera les emocions. Escriure sobre aquestes o parlar amb un amic posa ordre al flux de pensaments. Aquesta tècnica és útil per esquematitzar el que sentim fora del nostre cap. Des d’aquesta perspectiva som capaços de fomentar l’autocrítica i enfrontar millor l’estrès.

Notícies relacionades

Si volem minimitzar els pensaments negatius primer els hem d’acceptar per, d’aquesta manera, deixar que tinguin el seu espai i puguin fluir fins a desaparèixer. La intel·ligència emocional és útil en societat i determina l’èxit que tindrem en les metes que ens proposem.

Ángel Rull, psicòleg clínic.