PSICOLOGIA

¿Ets gelós? Així és com pots superar-ho

La gelosia es basa en una falta de seguretat i no sempre en la situació real de la parella

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La gelosia apareix com un conflicte emocional en què tendim a imaginar situacions en les quals la nostra parella no és lleial i pot cometre, d’una forma o una altra, algun tipus d’infidelitat. Tot i que de vegades té una base real, en la majoria dels casos apareixen per la baixa autoestima i la falta de seguretat de la persona que els pateix. D’aquesta forma, augmenta el malestar, no només en l’àmbit personal, sinó també de parella.

Entendre d’on ve la gelosia i aprendre a gestionar-los ajudarà que la parella tingui un millor funcionament i pugui desenvolupar una base sana i segura. Sinó, com ocorre amb qualsevol por, acaba creixent i afectant els altres àmbits de la persona, fins i tot fora de la relació.

Causa de la gelosia

 La gelosia apareix com un sentiment natural i comú en tot ésser humà. No sempre apareix lligat a la parella, sinó que també ocorre entre germans o en àmbits socials. I és que és una emoció recurrent quan sentim que no estem ocupant el lloc que creiem merèixer, veient com l’altre usurpa aquest lloc.

Tot i que és una emoció natural, pot arribar a convertir-se en patològic, sobretot quan no som conscients que és irreal, arribant a alterar el nostre comportament i realitzant atacs directes cap als altres.

¿Què converteix la gelosia en una cosa patològica?

  • Por de perdre la parella.
  • Temor de la solitud.
  • Falta de confiança i baixa autoestima.
  • Experiències passades d’infidelitat.
  • Abandonaments anteriors.
  • Patró familiar tòxic.
  • Sentiments de possessió sobre l’altre.
  • Falsa creença de la gelosia com a proves d’amor.

Controla la gelosia

La gelosia excessiva transforma el nostre comportament en parella, arribant a aparèixer toxicitat que perjudica els dos membres. Causen emocions negatives, desconfiança i tendeixen a augmentar la gelosia i perpetuar-la. Per això, el problema no és sentir la gelosia, sinó perdre el control sobre ells.

Mitjançant unes senzilles tècniques podem aprendre a gestionar la gelosia, disminuir-la i evitar que es converteixi en una cosa patològica que pugui acabar amb la relació de parella.

1. Fomenta la teva autonomia

Centrar-nos en la nostra pròpia vida i posar el focus a les nostres metes i projectes desvia l’atenció excessiva sobre la parella. D’aquesta forma, al créixer en autonomia, eliminem dependència emocional i guanyem en autoestima.

2. Enforteix el diàleg i la confiança

El contacte amb la parella i l’expressió de les nostres emocions i necessitats genera un clima de confiança en el qual podem desenvolupar-nos de forma autèntica. D’aquesta forma, guanyem seguretat al viure la relació com una cosa més profunda emocionalment.

3. Vigila la freqüència de la gelosia

Quan la gelosia és puntual, es deuen a una cosa espontània i natural que no requereix més atenció. Però si són una cosa permanent, amb petites oscil·lacions, tendeix a desgastar i alterar tota la relació. Això generarà un mal clima, amb retrets i exigències.

4. Augmenta el lleure en parella

Si el temps que es passa en parella és insuficient, es pot veure un augment en la gelosia. Per això és important generar més temps de qualitat en parella, fent activitats o petites excursions.

5. Potencia la teva autoestima

La por de l’abandonament o la solitud es deuen a una baixa autoestima. Aquest problema no té res a veure amb la situació real de la parella i és una cosa que s’ha de decidir per un mateix, mai atorgant aquesta responsabilitat a l’altre. Per això, desenvolupar una bona autoestima pot ajudar-nos a acabar amb la gelosia patològica. En alguns casos, haurà de ser tractat per un psicòleg expert en autoestima.

Notícies relacionades

La gelosia patològica és motiu de desgast en la parella, fins i tot de ruptura. Afecten les dues parts i tenen a perpetuar-se en futures relacions. Per això, conèixer les seves causes i treballar per eliminar-los farà que puguem tenir una millor relació, amb més profunditat i benestar, de forma sana.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Sexe Matrimoni