PSICOLOGIA

Fes pujar la teva autoestima en cinc passos

La falta de confiança i seguretat en un mateix és un dels problemes més tractats pels psicòlegs

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Falta de confiança, inseguretat i una percepció negativa sobre un mateix són símptomes clau de la baixa autoestima. Un problema en augment que condiciona la vida de moltes persones.

Limita l’actuació i el desenvolupament òptim de tot aquell que ho pateix. Però, si ens basem en diversos passos, podem començar a enfortir-la i a desenvolupar-la.

Això ens ajudarà en la nostra vida professional, social, familiar i de parella.

Símptomes de la baixa autoestima

Diversos símptomes ens poden fer veure que no tenim el nivell òptim d’autoestima. Els principals indicadors són els següents:

  • Recerca de l’aprovació dels altres. Necessitem reafirmar allò que fem partint del que opinin els altres. Ens basem en el que volen o pensen els més pròxims a nosaltres.
  • Mala sociabilitat. Relacionar-se poc per por de ser jutjat o per pensar que no es té res interessant a aportar a l’altre.
  • Apatia: Falta motivació per assolir metes. Apareix per l’autovaloració negativa, pensant que no es compta amb tot allò per aconseguir el que ens proposem.
  • Inseguretat. Falta de confiança i desvaloració.
  • Relacions tòxiques. Persones pròximes amb les quals es manté una relació desequilibrada.
  • Sentir que no mereixem coses bones.
  • Infelicitat. És una constant en les persones amb baixa autoestima. La felicitat mai no s’assoleix perquè sembla que ens falten sempre elements clau.
  • Impossibilitat en la presa de decisions. Crec haver pres sempre decisions incorrectes per un biaix perceptiu negatiu. Això determina la inseguretat en haver de triar nous camins.

5 passos imprescindibles

Comptar amb claus concretes i convertir-les en hàbits augmentarà fàcilment i ràpidament l’autoestima.

1. Elimina l’excés d’autoexigència. La motivació, l’esforç i l’exigència són valors fonamentals per assolir tot el que una persona es proposa. Però un excés d’autoexigència acaba creant una situació de bloqueig. Res no ens sembla suficient i creiem que no comptem amb el mèrit o les eines necessàries per arribar al que ens proposem.

2. Canvia les teves paraules. L’ésser humà està format per llenguatge. A través de les paraules construïm, però també enderroquem. El que diem conforma els nostres esquemes mentals i aquests esquemes determinen la nostra manera de ser i actuar. Elimina totes aquelles paraules de menyspreu o desvaloració cap a tu mateix. Introdueix-ne d’altres de més positives i reals.

3. Atén les teves necessitats. Para atenció al que necessites i al que realment vols. Per a això són importants les teves emocions. Totes tenen una utilitat, des de l’alegria fins a la tristesa, passant per la ràbia. Són vàlides i et poden indicar com et sents realment. Busca el que et faci sentir millor a curt, mitjà i llarg termini

3. Accepta’t. Canviar aspectes del teu físic o de la teva personalitat és possible, però no sempre necessari. El que ets, la teva personalitat i el teu cos són indicadors de la persona que hi ha al darrere. Ens defineixen, ens apropen als altres i sempre són vàlids.

4. Espai. No sempre és necessària la companyia. Per treballar la teva autoestima, escoltar-te i atendre les teves necessitats necessites espai. Temps a soles, per reflexionar i per tenir lleure sense companyia t’ajudaran a connectar amb tu i guanyar autoconfiança.

L’autoestima és inestable i canviant, i depèn de nosaltres mateixos i de l’entorn. La seva inestabilitat ens permet modificar-la, adaptar-la a les exigències socials i orientar-la perquè treballi a favor nostre.

Notícies relacionades

Deixar de ser el nostre pitjor enemic és una de les claus per guanyar en seguretat i confiança, augmentar la nostra autoestima i sumar benestar a la nostra vida.

Ángel Rull, psicòleg clínic