PSICOLOGIA

¿Necessites sempre sortir en grup? Fes plans tu sol per la teva autoestima

Atrevir-se al lleure en solitari ens reforça i ens millora l'autoestima

viajarsolo2

viajarsolo2

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Cada vegada són més les persones que viuen soles, però no sabem viure en solitud: necessitem un amic o un grup per a qualsevol pla, per fer viatges o per escollir un llibre nou.

No obstant, disfrutar d’un mateix és una de les experiències més enriquidores i reconfortants que hi ha.

Anar al cine sol

A Espanya tenim totalment assumit que el lleure és en companyia. Anar al cine, a un bar, fer un passeig, visitar un museu són activitats que van directament unides a estar amb més persones. Tanmateix, ¿per què no som capaços de fer-les i disfrutar-les nosaltres sols?

Totes les tasques de caràcter pràctic, com anar al banc, les fem sense ningú més. De fet, ens resulta estrany preguntar-li a algú si ens acompanya a fer les gestions. I, al contrari, tot allò que implica plaer i gaudi està relacionat amb el grup.

Ens espanta que ens jutgin, ens avorrim o ens sentim incòmodes si fem tot això sense altres persones. És la utilitat en si mateixa de la tasca la que marca que l’activitat pugui ser feta en solitari sense altres persones al voltant. La por desapareix segons la tasca quan la solitud (o no) no és exactament la mateixa.

Dissenyats en grups

La nostra vida sembla concebuda per compartir. Des del supermercat, amb productes per a tota la família, fins a la paella per a dos del xiringuito de la platja. Som educats per no estar sols, per anul·lar part de l’autonomia que necessitem.

No sabem culturalment gestionar la solitud, no es veu com un espai positiu de benestar, sinó com una cosa aterridora on tothom ens estarà mirant. Partint d’això, estructurem un lleure sempre amb, almenys, una persona. Fins i tot, en moltes activitats, necessitem que hi hagi més d’una persona, comviatjar o anar a una discoteca.

La raó és simple: no tenim temps en el dia a dia per parar, pensar en nosaltres i disfrutar. De la feina al gimnàs i després canyes i sopar; pensar és inconcebible. És aquí quan, al veure’ns en solitari, necessitem l’escut de l’altre: el silenci davant de nosaltres mateixos és una cosa aliena i gairebé estranya.

Aprèn de la solitud

Si t’allunyes del grup, comences a descobrir-te, comprendre’t i atendre les teves necessitats. De fet, podem veure dins de nosaltres, comprendre com de sòlida és la nostra confiança i la nostra autoestima, la qual cosa moltes vegades genera malestar. L’autoconeixement, quan hi ha buit, no sol ser positiu.

Arriba el moment de construir. Comença a poc a poc. Identifica què és tot allò que et vindria de gust fer; coses simples, que no requereixin una gran exposició en públic i que, per associació, solguin fer-se sense companyia, com anar a classe d’italià. A partir d’allà, pots anar generalitzant les situacions, anant al parc a fer un tomb, a prendre un cafè a una zona tranquil·la del teu barri, fins a acabar anant al cine, a un bar o a un concert. Els canvis han de ser graduals, a poc a poc, però a cop segur.

Notícies relacionades

En els espais de solitud aniràs descobrint que connectes amb tu mateix, que sents millor què et ve de gust fer, menjar o llegir. Tries tu la destinació, el restaurant i el recorregut. Això sol produir por, ja que no estem acostumats a prendre el 100% d’una responsabilitat; sol ser consensuada amb un altre i si surt malament, no és només culpa nostra. Saltar aquesta barrera i enfrontar-se a la solitud augmenta el gaudi de l’experiència i de la nostra companyia..

Ángel Rull, psicòleg clínic.