PSICOLOGIA

Perdonar per egoisme: tres passos per alliberar-te

T'allibera a tu i no a l'altre, per la qual cosa és una qüestió de necessitat personal

diseanado-el-algoritmo-de-la-felicidad

diseanado-el-algoritmo-de-la-felicidad

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Filosofia, religió, cultura i psicologia han estudiat, discutit i promogut el perdó, que és una de les virtuts més importants, a l’assegurar la convivència i l’estabilitat. No sempre és fàcil, però és, abans que res, un acte d’alliberament cap a tu mateix.

Perdonar implica dos processos bàsics. D’una banda, treure a l’altre el càstig que li hem imposat, i, per l’altre, anul·lar els sentiments negatius que sentim. És a dir, una part es dirigeix cap a l’altre i la segona, sovint més important i difícil, a nosaltres. Perdonar és, abans que res, llibertat personal: tenim la decisió última. Acceptar que està a la nostra mà, que no importa com de greu hagi sigut, resulta dolorós, perquè la responsabilitat d’avançar recau sobre nosaltres mateixos.

El perdó sorgeix de l’acceptació i de la comprensió, però mai de la justificació. Acceptar el que ha passat, reafirmar-nos, saber que no ens mereixem que ens facin mal però que ja ha passat. És tancar una porta que no hem obert però que sí que estem mantenint. I, a més, és imprescindible que s’acompanyi de la compassió.

Aquesta última, com assenyalava el Dalai-lama i com ens recorda Paul Gilbert en la seva teràpia centrada en la compassió, es pot definir com "una sensibilitat cap al sofriment del jo i dels altres juntament amb un compromís profund per provar d’alleujar-lo". És a dir, basar-se enl’empatia, en saber que, encara que hi hagi greuge, l’altre també pateix, encara que no sempre sigui necessari conèixer tots els motius per assolir aquest punt, ni de bon tros arribar a la justificació.

Perdonar en tres passos

Assolir el perdó, l’apogeu de la compassió i l’acceptació no sempre és possible. Hi ha tres passos clau:

1. Primer pas, la consciència: Som capaços de veure la realitat, fins i tot encara que no en coneguem els motius. En aquesta etapa abunda el silenci, el dolor, l’enuig i la tristesa. I, encara que és la més realista i objectiva, no sempre es veuen els esdeveniments, sinó que es poden arribar a negar.

2. Segon pas, el duel: En aquest punt apareixen els retrets cap a un mateix, barrejats amb els que llancem a l’altre. Implica reordenar l’altre respecte a nosaltres mateixos, canviar la seva imatge, cosa que sol generar decepció.

3. Tercer pas, (per fi) el perdó:  És el punt final, girar full i tancar la història. Suposa, abans que res, abandonar el nostre paper còmode de víctimes, veure que som responsables de les nostres pròpies vides.

¿Perdonar-ho tot?

Perdonar és totalment independent al motiu d’enuig. De fet, en molts casos, l’enuig pot ser desmesurat. No sempre implica oblidar, ni treure-hi importància. No implica pensar que el que va passar va ser menys important. Perdonar és deixar anar, és alliberar-nos a nosaltres mateixos d’una cosa que ja és passat però que ens continua ofegant.

Perdonem per tornar a la calma, per reconciliar-nos, per enterrar la destral de guerra i continuar amb les relacions que abans hi havia. Restablim els vincles, girem full i provem de reordenar en la nostra memòria el que ha passat.

Notícies relacionades

Però també perdonem per egoisme, per alliberar-nos nosaltres, no l’altre, de tot el que ha passat. Amb això, som capaçosd’acceptar les emocions negatives, assumir-les i deixar-les anar, perquè, com diu Buda, "aferrar-se a l’odi és com prendre verí i esperar que l’altra persona mori". És a nosaltres mateixos a qui fem mal amb la ira, l’enuig i la frustració. Perdonar allibera, tranquil·litza i ens fa deixar anar la corda amb què nosaltres mateixos perpetuem el mal.  

Ángel Rull, psicòleg clínic.