PSICOLOGIA

El secret per avenir-te amb el teu ex: sí, és possible

Després d'una ruptura i passat el temps necessari per superar el dol moltes persones es plantegen reprendre el contacte amb les seves antigues parelles

FILE - This Jan. 11, 2014 file photo shows actress Gwyneth Paltrow, left, and her husband, singer Chris Martin at the 3rd Annual Sean Penn & Friends Help Haiti Home Gala in Beverly Hills, Calif. Paltrow and Martin are separating after 11 years of marriage. A message posed on the 41-year-old actress’ blog Tuesday, March 25, says that the couple has come to the conclusion that while we love each other very much we will remain separate. Paltrow and the 37-year-old musician married in 2003. The couple has two children, 9-year-old daughter Apple and 7-year-old son Moses. (Photo by Colin Young-Wolff /Invision/AP, File)

FILE - This Jan. 11, 2014 file photo shows actress Gwyneth Paltrow, left, and her husband, singer Chris Martin at the 3rd Annual Sean Penn & Friends Help Haiti Home Gala in Beverly Hills, Calif. Paltrow and Martin are separating after 11 years of marriage. A message posed on the 41-year-old actress’ blog Tuesday, March 25, says that the couple has come to the conclusion that while we love each other very much we will remain separate. Paltrow and the 37-year-old musician married in 2003. The couple has two children, 9-year-old daughter Apple and 7-year-old son Moses. (Photo by Colin Young-Wolff /Invision/AP, File) / Colin Young-Wolff (Colin Young-Wolff/Invision/AP)

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Mantenir una relació estable és difícil, però encara ho és més avenir-se després d’una ruptura de parella. Els dubtes ens assalten: ¿És realment bo avenir-se amb un ex? ¿Implica l’amistat que un dels dos continuï enamorat? Tot i que les circumstàncies determinen aquestes respostes, sí que hi ha uns punts comuns per consolidar una relaciód’amistat sana amb el nostre antic company.

Som una de les poques espècies animals que conserven la monogàmia com a mode de vida, i per això estem destinats a les ruptures. 

Objectiu: salut mental

Després d’una ruptura i que hagi passat el temps necessari, moltes persones es plantegen reprendre el contacte amb les antigues parelles. En moltes ocasions, això és a causa que es tinguin fills o amics en comú, però no tot ha de ser circumstancial. La nostra salut mental augmenta si som capaços de perdonar.

No es tracta de convertir-se en el seu millor amic, no sempre és necessari i/o convenient, sinó que n’hi hauria prou amb poder fer un cafè de tant en tant, poder expressar les nostres preocupacions o sentir-nos recolzats.

Són molts els beneficis que podem obtenir amb aquesta bona relació, i no només perquè veiem augmentat, així, el nostre cercle social proper. L’amistat repercuteix en la nostra sensació subjectiva de tranquil·litat i serenitat en no tenir temes pendents. A més, aquesta tranquil·litat, sumat al nivell elevat de sociabilitat, augmenta el benestar i la sensació de felicitat. També l’amistat és un gran indicador que hem aconseguit girar full, per tant, estem preparats per començar una nova relació. I, a més, en el cas de tenir fills en comú, els beneficis també els repercutiran.

Recepta per a l’èxit

Girar full i continuar amb les nostres vides és més fàcil si ens comprometem amb nosaltres mateixos i amb l’altre a canviar l’actitud i posar de part nostra perquè les coses surtin bé. Després de trencar la relació acostuma a ser habitual que puguin sorgir velles discussions sobre temes no tancats. Per a això és important marcar-se un objectiu clar: si en el seu moment no es va solucionar, ¿per què s’hauria de fer ara?

La ira, la gelosia i diversos sentiments negatius simplement s’han d’acceptar, respectar i saber que, encara que sorgeixin, no ens porten pel bon camí. Reordena el passat, col·loca'l en un lloc nou i accepta que les coses no sempre surten com volem. En resum, deixa enrere el passat.

Distancia-te’n fins on creguis

Com s’assenyala més amunt, no és necessari convertir-se en el millor amic d’un ex. De fet, posar distància sol ser una estratègia necessària per poder girar full. Aquesta distància ha de ser tan gran com els dos necessiteu.

Per a algunes persones és tan fàcil com no tenir el seu ex a les xarxes socials i d’altres necessiten diversos mesos de contacte zero.

Perdonar per superar i avançar

El perdó és una de les fortaleses personals més complexes però més útils de l’ésser humà: ens ajuda a guarir ferides, assumir responsabilitats pròpies, promoure l’autocura i, sobretot, continuar de manera òptima amb les nostres vides. Encara que no sempre resulta fàcil, per la qual cosa moltes persones acaben necessitant acompanyament terapèutic.

De fet, han sorgit diferents programes i models de teràpia per poder perdonar, com l’ideat a la Universitat de la Mancomunitat de Virgínia pel psicòleg Everett Worthington, on treballa amb les emocions, l’acceptació i els diferents punts de vista dels fets.

Notícies relacionades

Perdonar, acceptar i superar, desitjar la felicitat de l’altre i la pròpia i temps, sobretot temps, són sempre necessaris a l’hora de superar una ruptura i aconseguir després mantenir una relació saludable o una amistat amb les nostres exparelles. Tot i que no sempre és necessari. I el més aconsellable quan no s’és capaç d’arribar a la cordialitat és girar full, posar punt final i reiniciar les nostres vides.

Ángel Rull, psicòleg clínic.