Sobreseïment provisional

Arxivada sense autor la causa penal per un incendi intencionat amb quatre morts a Santa Coloma

Arxivada sense autor la causa penal per un incendi intencionat amb quatre morts a Santa Coloma

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge ha arxivat la causa penal de l’incendi intencionat amb quatre víctimes mortals del 4 de maig del 2022 a Santa Coloma de Gramenet per no poder atribuir els fets –que el magistrat sí que considera «constitutius d’infracció penal»– a un autor determinat, segons la interlocutòria de sobreseïment provisional del 13 de juny a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

La causa penal arxivada fa referència al foc que va acabar amb la vida de quatre veïns del número 23 del carrer Sant Joaquim de Santa Coloma, succés que fa poc més d’un any va commocionar la ciutat catalana. Els Mossos d’Esquadra van detenir un sospitós i van concloure que el foc va ser intencionat, condició que converteix el cas en l’incendi intencionat amb més víctimes mortals dels últims anys a Catalunya.

Passat un any, no obstant, el Jutjat d’Instrucció número 1 de Santa Coloma de Gramenet considera que, malgrat que els fets investigats «són constitutius d’infracció penal», «no existeixen motius lògics suficients per atribuir la seva perpetració a cap persona determinada», diu la interlocutòria judicial.

És per això que el magistrat que firma la resolució judicial, Vicente Moliner, decreta el sobreseïment provisional de la causa penal, que contemplava com a investigat O. B. K., un home amb antecedents penalsque va ser detingut pels Mossos al desembre com a sospitós de quatre delictes d’homicidi i un d’incendi.

En la causa consten com a acusacions particulars tres persones, algunes de les quals tenien un vincle familiar amb els morts mentre que d’altres són propietaris dels immobles sinistrats. Fonts jurídiques coneixedores del cas amb què ha contactat aquest diari es mostren «sorpreses» per la «falta de motivació» de la resolució judicial d’arxiu, d’una sola pàgina.

La detenció del sospitós

Els Mossos d’Esquadra van detenir al desembre, mig any després dels fets, un home sospitós de provocar l’incendi. Segons els investigadors es va tractar d’un foc intencionat que el sospitós, de nacionalitat marroquina i amb antecedents, va provocar per motius encara no aclarits.

Al bloc sinistrat del número 23 del carrer Sant Joaquim hi havia sis domicilis: un de tapiat, quatre d’ocupats i un sisè on els inquilins vivien legalment. La propietària de la finca, segons va indicar l’Ajuntament de Santa Coloma, havia arribat a un acord amb els ocupes, als quals els feia pagar un lloguer més baix.

Les sospites sobre qui havia pogut causar el foc van recaure al principi sobre un dels veïns, de nacionalitat espanyola, que havia sigut arrestat per la policia local per un presumpte delicte d’amenaces dies abans del foc. Tenia antecedents i havia protagonitzat diversos incidents en el passat. No obstant, els investigadors es van centrar posteriorment en un altre home que no vivia al bloc.

L’indici que va posar els investigadors de la policia catalana sobre la pista d’aquest segon home, finalment detingut, va provenir d’un incendi molt pròxim que es va declarar a la mateixa hora de la matinada del 4 de maig del 2022, dia de l’incendi relacionat amb el present arxiu judicial. Un desconegut va calar foc a un cotxet de nadó buit que es trobava a l’escala comunitària del número 42 del passeig de Llorenç Serra de Santa Coloma.

Unes càmeres de seguretat van captar un home caminant pel carrer i feia l’efecte que sortia d’aquest segon bloc. Les gestions realitzades pels Mossos van permetre identificar-lo i, després de comprovar a través del seu mòbil on es trobava aquell dia a aquella hora, es va confirmar que es trobava a la zona. Quan els Mossos el van arrestar i van registrar el seu domicili, van localitzar una samarreta molt similar a la que portava l’home de la gravació.

El context de l’incendi

Les quatre persones que van morir en el greu incendi intencionat de Santa Coloma vivien al mateix domicili: el 2n 1a. Dels cinc inquilins que aquella nit pernoctaven en aquell pis, només un va poder sobreviure a les flames al baixar tres plantes per la façana. Els altres van morir.

Tres homes van morir durant el sinistre i una quarta víctima, una dona, va morir setmanes després, després d’un llarg ingrés hospitalari. El sinistre podia haver sigut més tràgic: al bloc hi havia aquella nit 10 persones més. Les sis que van sobreviure a la virulència de les flames es van confinar a casa o van arribar al carrer a través del balcó, però no van intentar fugir a través de les escales comunitàries, on van morir les víctimes.

Els Mossos, després d’exhaustives anàlisis de la policia científica, van arribar a la conclusió que el sospitós va provocar el foc a la planta baixa, al costat de l’escala i d’un petit habitacle on es guardaven pintures i productes dissolvents. Els Bombers de la Generalitat van detectar, a més, un segon punt d’ignició en una planta superior.

De fet, es van trobar possibles restes de productes inflamables que el sospitós va poder utilitzar per accelerar la combustió en quatre punts diferents. No obstant, al laboratori no va resultar possible esbrinar de quina substància es tractava. Tampoc es va poder acreditar de manera fefaent que l’autor prengués dos focus diferents perquè no es va poder descartar que un foc generés el segon.

Notícies relacionades

Del que no van dubtar els investigadors és que l’autor de l’incendi havia intentat cremar un altre edifici ubicat al número 42 del passeig de Llorenç Serra, a prop del número 23 del carrer de Sant Joaquim.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma de Gramenet a EL PERIÓDICO Santa Coloma

Temes:

Santa Coloma