A cinc setmanes de les eleccions

El PSC marca múscul a l’àrea metropolitana per encimbellar Collboni fins a l’alcaldia de BCN

Un nou pacte metropolità impulsat pels alcaldes escenifica el suport al candidat barceloní

El PSC marca múscul a l’àrea metropolitana per encimbellar Collboni fins a l’alcaldia de BCN

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Un nou pacte metropolità impulsat per les alcaldies de les grans ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona ha sigut l’ardit argumental a través del qual el PSC, força política hegemònica a la demarcació dels 3,3 milions d’habitants, ha marcat múscul en una compareixença d’aquest 17 d’abril al parc del Molinet de Santa Coloma de Gramenet per mirar d’encimbellar Jaume Collboni (PSC) fins a l’alcaldia de Barcelona. Les enquestes reflecteixen una batalla a quatre molt disputada a la capital.

Els alcaldes –i alcaldables– socialistes de les grans urbs metropolitanes, de Núria Parlon (Santa Coloma) a Núria Marín (l’Hospitalet) passant per Rubén Guijarro (Badalona) o Antonio Balmón (Cornellà de Llobregat), han escenificat a cinc setmanes de les eleccions municipals (28 de maig) la bona entesa entre les seves ciutats i el seu compromís amb l’alcaldable Collboni. De fet, el lema de la seva campanya, ‘#AlcaldeCollboni’, ha presidit la trobada en un humil cartell inserit al faristol des d’on han pregat els regidors.

«Necessitem que Barcelona estigui plenament compromesa amb l’àrea metropolitana», ha proclamat Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, que ha enaltit Collboni com «algú que coneix perfectament el que passa a Barcelona i a l’àrea metropolitana».

Les referències a Barcelona cobren un altre sentit quan es rememora que fa poc més de mig any els mateixos alcaldes metropolitans van deixar plantada Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, quan precisament es disposava a exposar públicament el seu projecte liderat pels comuns d’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) ampliada a 164 municipis i 5,1 milions de ciutadans.

A aquest projecte d’AMB ampliada únicament ha fet menció vetllada Antonio Balmón, també vicepresident de l’AMB, que en una trobada organitzada per EL PERIÓDICO recentment ja es va mostrar desfavorable a ampliar des de la mateixa estructura de l’AMB les ciutats catalanes que la integren, tal com reivindica Colau.

«La manera d’ampliar els límits de l’AMB és la Diputació de Barcelona [presidida pel PSC], des d’on el mateix Jaume Collboni ja va proposar el 2021 promoure la coordinació entre municipis», ha remarcat Balmón, que ha aprofitat el context de la crisi de sequera per dirigir una pulla a la Generalitat: «Les mesures contra la sequera no són gràcies al Govern; les ciutats metropolitanes fa molts anys que entenem la importància de l’aigua regenerada».

«Serà metropolità o no serà»

Amb l’arenga «serà metropolità o no serà» s’ha referit Collboni als tres elements clau de l’esmentat Nou Pacte Metropolità entre les ciutats: la transició ecològica, la vivenda assequible i la prosperitat econòmica. Les solucions als tres reptes «seran metropolitanes o no seran», ha afirmat Collboni, que ha adduït que, si acaba sent alcalde, «presidiré l’AMB [l’alcalde de Barcelona la lidera automàticament] amb l’ambició de donar resposta a les nostres economies, impulsar la vivenda i vetllar per la transició ecològica».

Amb l’objectiu de justificar la seva proposta, Collboni ha elogiat la llei de vivenda recentment pactada entre el Govern espanyol i ERC i EH Bildu, i també ha enarborat la bandera metropolitana del progrés econòmic a través de l’exemple del recent aterratge de Vueling a Viladecans. «Si Vueling s’estableix a Viladecans, Barcelona i Santa Coloma també guanyen; si Castelldefels aconsegueix una inversió per a la ciutat, guanyen alhora Barcelona i Gavà», ha remarcat l’alcaldable socialista barcelonès.

Notícies relacionades

Altres alcaldes socialistes de l’àrea metropolitana com Carles Ruiz (Viladecans), Filo Cañete (Sant Adrià de Besòs), Maria Miranda (Castelldefels) i Gemma Badia (Gavà) també han tingut presència en la trobada de regidors a Santa Coloma de Gramenet.

La ciutat també ha tingut protagonisme en el discurs dels regidors, que han lloat la renaturalització del parc fluvial del Besòs, visible des del parc del Molinet i al seu torn un dels punts forts de l’«orgull colomenc» al qual apel·la l’alcaldable Núria Parlon en la seva campanya.