Convocatòria anul·lada

Suspesa una presentació de Colau per la plantada d’alcaldes metropolitans

  • L’alcaldessa havia d’abordar aquest divendres el Compromís Metropolità 2030, en un acte al qual no tenien pensat acudir el gruix dels regidors del PSC

Suspesa una presentació de Colau per la plantada d’alcaldes metropolitans

EFE/Marta Pérez

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcaldessa de Barcelona i, com a tal, presidenta també de l’Àrea Metropolitana, Ada Colau, tenia previst encapçalar aquest divendres, 7 d’octubre, la presentació del Compromís Metropolità 2030. L’acte, organitzat per l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), havia de tenir lloc als jardins Can Lima, al campus Diagonal-Besòs, a Sant Adrià de Besòs. Però l’organització ha suspès l’esdeveniment.

El PEMB no entra en els motius pels quals ha decidit suspendre la presentació, però el motiu evident és la plantada que van anunciar alcaldes metropolitans, entre ells el gruix dels del PSC, el partit amb més pes en l’àmbit de l’AMB. L’entitat convocant ja sabia que l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que era una de les oradores previstes, no tenia pensat acudir-hi, i es donava per fet que tampoc no ho farien alguns dels seus companys de files, com el primer regidor de Cornellà i vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana, Antonio Balmón.

La discrepància

El PEMB ha avisat els convidats a l’acte que queda anul·lat i ho ha fet mitjançant un missatge en el qual l’associació indica: «Lamentem informar-vos que, a causa de motius aliens al PEMB, l’acte festiu de presentació del Compromís Metropolità 2030 no es podrà celebrar».

Segons fonts coneixedores del desacord, el retret a Colau ve dels alcaldes del PSC, però també d’altres partits, i té diverses potes. D’una banda, se li retreu apostar per una visió de regió metropolitana, és a dir, una Barcelona de cinc milions de persones, que suma 164 municipis, sense tenir en compte que això col·lidiria competencialment amb la Generalitat.

Mecanismes de col·laboració

Aquest retret parteix de la idea que Colau persegueix ampliar a aquest àmbit el de l’AMB, que agrupa 36 municipis i suma 3,3 milions de persones. Però el PEMB nega que el plantejament sigui una ampliació, sinó una suma d’una àrea de 164 localitats i cinc milions de veïns. El seu coordinador, Oriol Estela, remarca: «El que es planteja és trobar mecanismes de col·laboració en àmbits específics per a projectes d’aquesta escala. I dels temes de governança ja es parlarà; és un tema que queda per a més endavant».

Notícies relacionades

Una altra pota del retret a Colau: que no hagi buscat un consens pel que fa a aquest tema en el govern de l’Àrea Metropolitana, en què figuren el PSC, ERC, En Comú Guanyem i Junts per Catalunya. Finalment, s’assenyala la proximitat de les eleccions municipals del maig per denunciar que l’acte de Colau era pràcticament preelectoral.

Mort l’acte, la plantada dels alcaldes no es farà realitat, però ja ha tingut el seu fruit. És, probablement, un dels gestos típics en els mesos que precedeixen unes eleccions.