Cas Antenes de Badalona

La Fiscalia demana també inhabilitació per a l’alcaldable del PP a Santa Coloma, Miguel Jurado

  • L’acusació del fiscal per la suposada instal·lació irregular d’unes antenes de telefonia mòbil a Badalona també pesa sobre el candidat a l’alcaldia colomenca, ara regidor d’Albiol a Badalona

  • CONTEXT | Dimissió en bloc al PP de Santa Coloma per un «cop de dit» d’un regidor d’Albiol, Miguel Jurado

La Fiscalia demana també inhabilitació per a l’alcaldable del PP a Santa Coloma, Miguel Jurado

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia reclama per a Miguel Jurado, actual alcaldable del PP a Santa Coloma de Gramenet després d’un «cop de dit» i mà dreta i regidor de l’exalcalde i també alcaldable Xavier García Albiol (PP), una inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un delicte d’omissió del deure de perseguir la comissió de delictes, en relació amb la seva actuació sobre la suposada instal·lació d’antenes de telefonia mòbil il·legals a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Badalona.

Per un suposat delicte de prevaricació amb referència a aquests fets, EL PERIÓDICO va avançar en exclusiva que el fiscal sol·licita per a Albiol dos anys i 10 mesos de presó i 10 anys d’inhabilitació. Per tant, el PP té els alcaldables tant de Badalona com de Santa Coloma, dues de les ciutats catalanes amb més població, acusats per la Fiscalia a 11 setmanes de les eleccions municipals del 28 de maig.

En el moment en què es produeix per delictes sobre corrupció l’obertura de judici oral, tràmit que està ara en mans del jutge, els estatuts del partit preveuen la suspensió provisional de l’afiliació. Jurado, que dijous va assegurar que no tenia constància de l’acusació de la Fiscalia, no ha atès les trucades d’aquest diari avui divendres.

Jurado «va ocultar la irregularitat»

Segons el parer del Ministeri Públic, Miguel Jurado (PP), regidor de Seguretat Ciutadana i Participació de l’Ajuntament de Badalona al moment en què es va produir la instal·lació de les antenes (2012), «va desatendre les obligacions del seu càrrec de vetllar pel correcte ús de les instal·lacions», ja que sabia que eren il·lícites, incideix la Fiscalia, «des del principi» i posteriorment, quan va rebre queixes al respecte per part d’agents de la Guàrdia Urbana de Badalona a través del Sindicat de Funcionaris de Policia (SFP), una afirmació que ha confirmat aquest diari.

Tot i això, el fiscal li retreu no haver comunicat els fets, malgrat «saber o acceptar que eren constitutius d’infracció penal, a les autoritats competents, ja que devia i podia fer-ho sense problema en consideració a la responsabilitat pública que va assumir i mantenir fins al nou mandat municipal, el juny del 2015». Al contrari d’això, insisteix la Fiscalia, «va ocultar la irregularitat de la situació a les reunions que va mantenir amb l’SFP al sostenir la legalitat de l’estació base de telefonia en tot moment».

En les seves declaracions davant el jutge, els policies van afirmar que van interpel·lar amb freqüència sobre les antenes a Jurado, informa Jordi Ribalaygue. Tots dos van esgrimir que Jurado els va garantir que els pals eren legals. Consta que l’SFP va registrar almenys un escrit el 2014 dirigit a Jurado en el qual li sol·licitaven els contractes dels aparells. Albiol va contestar a aquest diari que el seu regidor mai li va parlar de les estacions de telefonia.

Els altres acusats per la Fiscalia

Notícies relacionades

A part de Jurado i Albiol, principals càrrecs públics acusats per la Fiscalia a causa de la seva condició d’alcaldables davant les municipals, l’escrit del Ministeri Públic també s’adreça contra Xavier Salvà, director d’Urbanisme durant l’alcaldia d’Albiol del 2011 al 2015; Tomás Vizcaíno, exconseller delegat de l’empresa pública Engestur designat pel PP; Oriol Lladó, exsecretari de Comunicació d’ERC i regidor d’Urbanisme en el tripartit que Dolors Sabater (Guanyem) va encapçalar entre el 2015 i el 2018, i Josep Duran, ex cap jurídic de l’Àrea d’Urbanisme i exregidor socialista.

Mentre que per a Salvà i Vizcaíno demana dos anys i 10 mesos de presó i inhabilitació especial més multa de 9.000 euros –la mateixa sol·licitud de pena que per a Albiol–, a Lladó i a Durán els reclama un any i sis mesos de presó, inhabilitació especial i 8.000 euros de multa.Llegeixi totes les notícies de Santa Coloma de Gramenet a EL PERIÓDICO Santa Coloma