Commemoracions

Engega el nou Programa de Memòria Històrica de Santa Coloma de Gramenet

  • L’objectiu és «reivindicar la importància i necessitat d’investigar, difondre, commemorar i, en definitiva, recuperar la memòria col·lectiva»

La Torre Balldovina a Santa Coloma de Gramenet, també coneguda com a Torre Sagarra.

La Torre Balldovina a Santa Coloma de Gramenet, també coneguda com a Torre Sagarra.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’inici del Programa de Memòria Històrica de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) del primer semestre coincideix, una vegada més, amb la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i amb l’aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma.

Una vegada més, «es vol reivindicar la importància i necessitat d’investigar, difondre, commemorar i, en definitiva, recuperar la memòria col·lectiva de la nostra ciutat», expliquen des de l’ajuntament colomenc.

El primer acte tindrà lloc el 26 de gener a les 18.30 hores. Serà una xerrada sobre el documental ‘Fragments de vida: Tres testimonis sobre el terrorisme d’Estat a l’Argentina’, que es projectarà a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré.

Després del documental començarà una xerrada i posterior debat sobre les figures de Nélida Turlione, Ramón Etchegaray i Viviana Nardoni, tres testimonis sobre el terrorisme d’Estat a l’Argentina. Hi participaran la periodista Montserrat Armengou, el querellant en la causa argentina Felipe Moreno i la lluitadora antifeixista Mariana Hernández.

Altres actes

També el 26 de gener, a les 19 hores, tindrà lloc la presentació del llibre ‘Celestí Boada. Alcalde de Gramenet del Besòs afusellat pel franquisme’, de Pau Vinyes. Aquest esdeveniment tindrà lloc al Museu Torre Balldovina.

Celestí Boada Salvador, alcalde republicà de Gramenet del Besòs, va ser afusellat per l’exèrcit franquista el 18 d’octubre de 1939 al Camp de la Bota. Hi intervindran Petry Jiménez, regidora de Cultura; Sam Núñez, regidor d’Esquerra Republicana, Joan Manuel Tresserras, director de la Fundació Josep Irla i Pau Vinyes, autor de la biografia.

Finalment, el 27 de gener a les 11 del matí se celebrarà un acte en commemoració del Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l’Holocaust i de l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma. Un esdeveniment que tindrà lloc als jardins del Museu Torre Balldovina.

Notícies relacionades

La ciutadania podrà col·locar una espelma a l’escultura-memorial dedicada als deportats als camps d’extermini nazis ubicada als jardins, fer una foto o gravar un vídeo curt i penjar-lo a les xarxes. A les 17 hores tindrà lloc l’ofrena institucional.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma