Monitoratge

L’Esperit Sant de Santa Coloma implanta sensors de glucosa a 118 pacients amb diabetis

  • Els dispositius permeten un millor control de la malaltia i «un increment de la qualitat de vida del pacient»
  • Els usuaris reben una formació estandarditzada sobre la col·locació del dispositiu, l’extracció de les dades i la seva correcta interpretació
exteriors 1

exteriors 1

1
Es llegeix en minuts

El servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet va posar en marxa, fa un any i mig, el Programa de monitoratge continu de glucosa en pacients amb diabetis tipus 1, una eina que permet el seguiment continuat dels nivells de glucosa.

Des del centre hospitalari colomenc es controla de forma contínua uns 228 pacients amb diabetis que podrien formar part del programa de monitoratge i, a finals d’any, «ja s’haurà col·locat el sensor a més del 50% d’aquests pacients», apunten des de l’hospital. Els 118 pacients que ja tenen el dispositiu, 66 homes i 52 dones, tenen una mitjana d’edat entorn dels 40 anys.

Als pacients se’ls col·loquen uns sensors al braç que mesuren aquest índex sense necessitat de fer la punció capil·lar. També s’han d’instal·lar una app al mòbil, que és la que permet analitzar les dades i al mateix temps que els professionals sanitaris facin un seguiment a distància.

Els usuaris reben una formació estandarditzada sobre la col·locació del dispositiu, l’extracció de les dades i la seva correcta interpretació per poder aprofitar al màxim les prestacions d’aquests sistemes. «Aquesta formació és realitzada per part del servei de nutrició i dietètica de la FHES, que fa un seguiment i acompanyament dels pacients durant tot el procés d’aprenentatge», assenyalen des de l’Esperit Sant.

Només per al tipus 1

La diabetis mellitus és un trastorn del metabolisme que es manifesta per una elevació anormal dels nivells de glucosa en sang. Aquesta anomalia pot ser deguda a una producció insuficient d’insulina o bé a un mal aprofitament d’aquesta hormona per part de l’organisme.

Notícies relacionades

Hi ha dos tipus principals de diabetis: la tipus 1 i la tipus 2. Actualment el monitoratge només està finançat per als pacients amb diabetis tipus 1, que es caracteritza per una destrucció progressiva de les cèl·lules productores d’insulina que fa imprescindible l’administració d’insulina per normalitzar els nivells de glucosa a la sang.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA