Deixar de viure d’esquena

Albiol i Parlon pactaran partides per a intervencions en barris contigus en els pròxims pressupostos

Badalona i Santa Coloma unificaran criteris en les ordenances de civisme i mobilitat per evitar contradiccions en zones limítrofes

2
Es llegeix en minuts

Els alcaldes de Badalona i Santa Coloma de Gramenet,Xavier García Albiol i Núria Parlon, han acordat impulsarpolítiques comunes per donar «coherència» territorial als barris limítrofs de les dues ciutats. Una de les iniciatives més destacades és la creació d’una taula tècnica i política per unificar criteris de les respectivesordenances de civisme i mobilitat. «No té sentit que en una vorera sancionem més o menys que en la davantera quan algú comet una infracció», ha assenyalat Parlon. Els dos consistoris també col·laboraran en el disseny d’accions de neteja, urbanització o il·luminació de carrers que comparteixen i per a l’any 2021 la intenció és incloure en els pressupostos partides específiques per a polítiques de barris contigus.

Badalona i Santa Coloma de Gramenet volendeixar de viure d’esquena, sobretot en els barris que fan frontera entre les dues ciutats. «Hi ha carrers on hi ha una vorera que és de cada municipi i els veïns no entendrien que no fóssim capaços de posar-nos d’acord», ha explicat Xavier García Albiol després de la trobada entre els equips de govern de les dues ciutats.

Els principals temes que s’han tractat han sigut els relacionats amb la seguretat i el civisme, la mobilitat i l’urbanisme, on els alcaldes volen que l’Administració pugui donar una «resposta coherent» a un territori que els és comú. «Les problemàtiques i les realitat són molt similars», ha recordat Albiol.

Serenos a Badalona

Parlon, que recentment ha aprovat una nova ordenança de mobilitat per incloure en la regulació del’ús de vehicles de mobilitat personal, defensa que hi hagi unmodel de mobilitat «similar»per evitar contradiccions i canvis de criteri cada vegada que els veïns d’una o altra ciutat canviïn de carrer.

L’alcaldessa de Santa Coloma també apunta que les dues ciutatscompartiran criteris a l’hora d’impulsar millores en l’espai públic compartit, així com l’hora de preveure inversions pressupostàries que afectin aquestes zones limítrofes. Durant la trobada, els alcaldes també han compartit experiències que consideren d’èxit que es podrien exportar.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha apuntat la voluntat de portar a la ciutat unmodel d’agents cívics nocturns com el que va impulsar Santa Colomafa dos anys, amb la recuperació de lafigura dels serenos. «Volem adaptar a la nostra ciutat iniciatives com a aquesta».

Conflicte amb el Consorci del Besòs

Durant la trobada, els alcaldes també han apuntat la necessitat d’«interpel·lar» el Consorci del Besòsperquè recolzi iniciatives de més envergadura, una tasca que en el passat feia el desaparegutConsell Comarcal del Barcelonès. Fa pocs dies els alcaldes del Barcelonès Nord javan criticar la presidenta del Consorci,Janet Sanz, de no fer cas de les seves reclamacions.

En aquest sentit, els alcaldes demanaven que el Consorci del Besòs assumís serveis que prestava el Consell Comarcal, com el transport adaptat a demanda, un extrem queSanz va rebutjarapel·lant al fet que aquesta competència s’ajustava més a les funcions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Notícies relacionades

Parlon ha tornat ara a replicar Sanz: «Van fer modificacions per acollir serveis de caràcter social quan convenia a la ciutat de Barcelona. Si no es fa quan ens convé a la resta,el joc no està equilibrat», ha etzibat l’alcaldessa.

Més notícies de Badalona i de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA