VIVENDA

La Generalitat prepara un canvi legislatiu que fixarà la durada mínima dels lloguers entre 6 i 10 anys

Els contractes d'arrendament inclouran imatges dels pisos per certificar-ne l'estat, evitar litigis innecessaris i donar més seguretat a les dues parts

El preu mitjà ha crescut un 29% en els últims cinc anys, sobretot a Barcelona, però també a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de la Barca, Ripollet, el Papiol i Sant Just Desvern

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona).

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona). / CHRISTIAN MORALES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Justícia prepara un projecte de llei per incorporar la regulació del lloguer de vivendes en el Codi Civil de Catalunya.

Amb aquesta reforma, es busca que els contractes de lloguer siguin més garantistes tant per als llogaters com per als arrendataris i per això s’inclourà l’obligatorietat de documentar l’estat dels pisos amb vídeos o fotografies per evitar litigis innecessaris i donar més seguretat a les dues parts.

El projecte de llei també vol establir la durada mínima dels contractes entre 6 i 10 anys, l’impediment de cobrar l’avanç de mensualitats per llogar el pis i obre la porta a limitar el preu del lloguer. Un preu que ha crescut un 29% en els últims cinc anys, sobretot a Barcelona, però també a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de la Barca, Ripollet, el Papiol i Sant Just Desvern.

Amb l’obligatorietat de documentar amb fotografies o vídeos de l’estat dels pisos, el Departament preveu evitar litigis innecessaris i proporcionar més seguretat jurídica a les dues parts, incloent, a més, informació sobre la superfície habitable, els accessoris tals com la calefacció o l’aire condicionat, i en el cas dels pisos moblats, un inventari complet.

La norma que es prepara preveu que els futurs llogaters puguin esmenar tant la descripció de l’immoble com l’inventari. Així, es vol que els llogaters recuperin les fiances sense haver d’afrontar reclamacions per danys que no hagin provocat o, altrament, que els propietaris puguin constatar els desperfectes causats a l’immoble. D’aquesta manera es preveu resoldre el nombre de disputes i la seva judicialització.

En aquest sentit, quan es pacti, la llei dels llogaters potenciarà la mediació i altres fórmules per resoldre les diferències entre els propietaris i els llogaters.

La llei també donarà facultats al departament competent en matèria de vivenda perquè pugui limitar el preu del lloguer, directament, o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. 

La norma també establirà que la durada mínima dels lloguers de vivendes a Catalunya se situï entre els 6 i 10 anys. En els casos de llogaters particulars, la durada mínima serà inferior que en llogaters de societats mercantils.

El nou marc legal també busca prohibir l’exigència de l’avanç de tres mensualitats al llogater com a fiança, dipòsit i aval bancari, ja que el Govern ho considera excessiu. I reduirà el nombre de mensualitats. Quant al dret d’adquisició preferent del llogater en cas de venda de la vivenda, la llei catalana suprimirà la possibilitat d’incloure clàusules perquè els llogaters renunciïn.

L’objectiu d’aquesta llei és exercir la competència exclusiva en matèria de dret civil i contribuir a l’accés a la vivenda i fer-ho compatible amb els serveis turístics i l’activitat immobiliària evitant abusos com l’augment desproporcionat del cost de lloguer al cap de només tres anys de contracte.

Augment del lloguer

Notícies relacionades

Segons dades recollides pel Departament de Justícia, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims cinc anys, la qual cosa suposa 160 més que el 2013A Barcelona és on més s’ha incrementat, i actualment, el lloguer d’un pis de 72 metres quadrats és, de mitjana, 949 euros mensuals, segons l’Incasòl, un 38% més que fa cinc anys. L’augment dels lloguers és '”especialment significatiu” en municipis com Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de la Barca, Ripollet, el Papiol i Sant Just Desvern. 

Més notícies de Santa Coloma