Santa Coloma té una enorme massa d'aigua termal al subsòl

L'ajuntament estudia generar energia per a edificis o construir un balneari a la ciutat

Apareixen aigües termals a Santa Coloma de Gramenet. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / SANTA COLOMA

Santa Coloma de Gramenet s'assenta sobre una enorme massa d'aigua termal que l'ajuntament de la ciutat vol explotar econòmicament. En la més modesta de les opcions, segons ha explicat l'alcaldessa, Núria Parlon, en una expedició de matinada al subsòl del barri del Fondo, la temperatura de l'aigua podria permetre crear una xarxa de calefacció i refrigeració dels edificis municipals, més o menys com ja funciona a Barcelona a la zona del 22@ gràcies a la calor que produeix la planta de tractament de residus de la zona del Fòrum, però amb l'avantatge econòmic que la font d'energia seria gratis. L'altra alternativa, no excloent de la primera, seria el seu ús com a font d'un balneari termal a la ciutat.

L'existència d'un insospitat jaciment d'aigua calenta al subsòl de Santa Coloma no és una notícia d'última hora. Es va descobrir la seva existència l'any 2004, durant les obres de construcció de la línia L-9 del metro. Però en un primer moment es va considerar, equivocadament, que era una anomalia geològica anecdòtica, sense més recorregut que les molèsties que va ocasionar durant la perforació el túnel entre les estacions de Fondo, Santa Rosa i Llatí. L'any 2012, no obstant, el govern municipal va decidir explorar més a fons el cas i, a través del Consorci del Besòs, va encarregar al geòleg Enric Vázquez, una anàlisi més detallada.

30.000 LITRES PER HORA

Notícies relacionades

La novetat o sorpresa s'ha obtingut aquests últims dies, quan s'ha descobert la dimensió de la troballa i el seu potencial. En una prospecció realitzada al carrer de Verdi van brollar uns 30.000 litres per hora fins que es va decidir, no sense més dificultats de les previstes, taponar la perforació.

A 120 metres de profunditat, la temperatura de l'aigua és d'uns 60 graus, uns paràmetres que equiparen la bossa d'aigua a la que hi pugui haver als balnearis termals més coneguts de Catalunya. La singularitat, aquí, és que es tracta d'un entorn metropolità, densament poblat.