La festa del llibre i la rosa

Un diumenge de llibres, sol i roses: arriba el Sant Jordi que tots esperàvem

La festa d’avui s’intueix com la diada de la plena recuperació després de la pràcticament oblidada pandèmia

Un diumenge de llibres, sol i roses: arriba el Sant Jordi que tots esperàvem

XAVIER GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En plena setmana gran de Sant Jordi, tots els implicats ja tenen a punt els preparatius perquè els dos protagonistes, llibres i roses, lluin de nou als carrers de Catalunya aquest 23 d’abril en la que s’intueix com la diada de la plena recuperació després de la pràcticament oblidada pandèmia,i en la qual no s’espera la sorprenent pluja del 2022. 

Tot i que ja des de divendres les llibreries han pogut instal·lar estands davant els seus establiments, la jornada estrella és aquest diumenge, de 9 a 21 hores, l’únic dia en què s’aplicarà el descompte del 10% que marca la llei i que coincidirà amb el partit del Barça-Atlètic de Madrid, que començarà a les 16.15 hores.  

Estrangers i polítics

Allà es desplegarà un autèntic grup d’escriptors que, en comptes de la pilota, li donaran a la ploma o al bolígraf per firmar als 213 estands destinats a això, 43 més que l’any passat. No obstant, aquest Sant Jordi no tindrà gaire presència d’autors estrangers, entre els quals sí que hi haurà el tàndem suec Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, el dublinès John Boyne, el francès Mathias Malzieu i el canadenc Robin S. Sharma.

En canvi, reflex de l’ebullició preelectoral, Barcelona sí que viurà una invasió de polítics: la vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz; el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo; els ministres Félix Bolaños (Presidència), Miquel Iceta (Cultura), José Manuel Albares (Exteriors), Irene Montero (Igualtat) i Joan Subirats (Universitats), i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. 

Més expositors

L’operatiu organitzat per la Cambra del Llibre, que reuneix els gremis d’editors, llibreters i distribuïdors, es concretarà en un augment de l’11,5% de parades, que han passat de 287 el 2022 a 320 aquest any. També creix l’espai expositor en un 17%, amb 3.294 metres quadrats. 

Caldrà esperar al balanç posterior per veure si es compleixen les expectatives del sector en volum de vendes. L’any passat es van superar les del 2019 en un 1,5% i es va arribar a una facturació de 22,5 milions d’euros.  

La superilla

A Barcelona, tot i que la festa popular es descentralitzarà també en algunes zones de les Corts (Pau Romeva / Joan Güell), a la rambla del Poblenou, a la plaça d’Orfila (Sant Andreu) i a la plaça de Sarrià, tindrà un epicentre clar. Es repetirà la fórmula experimentada amb èxit el 2022 d’una superilla literària i per als vianants perimetrada al voltant del passeig de Gràcia, des de Gran Via fins a la Diagonal, i des de Pau Claris fins a Balmes. El trànsit rodat només es permetrà als carrers transversals de Mallorca, València i Aragó. 

Aquesta superilla s’allargarà ap al nord amb estands des de Gran de Gràcia, entre la travessera i els Jardinets, i cap al sud, recuperant la Rambla, símbol centenari de la diada, fins a la plaça Reial.   

Còmic, infantil i fantasia

Notícies relacionades

A la plaça de Catalunya, com el 2022, només hi haurà estands davant de les llibreries que tenen botiga. A la Rambla de Catalunya també hi haurà parades d’associacions i d’entitats, igual que a l’extrem sud de la Rambla. 

També es continuaran potenciant aquest Sant Jordi altres eixos, com el del passeig de Sant Joan i el passeig de Lluís Companys, el conegut «triangle friqui», que des de fa sis anys està dedicat al llibre infantil, el còmic i la il·lustració i la literatura fantàstica i de ciència-ficció.