Sant Jordi 2023

Sant Jordi 2023 a Mataró: activitats, parades de llibres i roses

  • Sant Jordi 2023 a Catalunya: última hora de la festa del llibre i la rosa

  • ¿Plourà aquest Sant Jordi?

Sant Jordi 2023 a Mataró: activitats, parades de llibres i roses

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mataró viurà aquest diumenge una diada de Sant Jordi amb 206 parades autoritzades de roses i 23 parades de llibres. La Fira del Llibre se celebrarà a la plaça de Santa Anna, i les seves deu parades estaran obertes des del divendres, dia 21, fins al mateix diumenge de Sant Jordi, des de les nou del matí fins a les nou de la nit. A més, amb motiu del 175è aniversari de la inauguració de la línia de tren a Mataró, la Fira també tindrà una parada dedicada a l’efemèride, amb un espai de lectura amb llibres de contes sobre el món ferroviari.

Actes de la diada

El Pati del Cafè Nou acollirà l’edició 47 del Llibre Gegant de Contes. Artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els més petits. De manera paral·lela, se celebrarà el tradicional Correconte del Drac i el Dragalió, que aniran en cercaviles des de l’ajuntament fins al Pati del Cafè Nou, per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant.

Cap al migdia i davant l’ajuntament, tindrà lloc la Festa de Capgrossos de Mataró, acompanyats pels Castellers de Mollet. A la tarda, les agrupacions geganteres d’escoles i barris de la ciutat, acompanyades de la Família Robafaves, sortiran en cercaviles des del pati de l’antic Escorxador, amb destí final a l’ajuntament.

La diada acabarà amb l’acte més genuí de la festa, La Fogonada, la particular versió de la de llegenda de Sant Jordi. La melodia característica de l’acte, obra de Jaume Punsola, sonarà a la plaça Gran, la plaça de Santa Maria i la plaça de l’Ajuntament amb l’acompanyament del Drac, les Diablesses i els Foguers. La nit es tancarà amb el ball de Sant Jordi Jorge a càrrec de La Coixinera.

Portes obertes a l’ajuntament

Com és habitual, l’edifici de l’ajuntament obrirà les seves portes perquè la ciutadania pugui conèixer els diferents espais, amb l’acompanyament dels mateixos regidors. Dos dies abans, el divendres 21, podran fer la visita les escoles, i el dissabte 22, entitats i particulars.

La conferència institucional tindrà lloc el dijous 20 d’abril al Saló de Sessions de l’ajuntament, a càrrec de l’escriptor Sergi Belbel, Premi Sant Jordi 2022.

El paper de les biblioteques

Notícies relacionades

Les Biblioteques de Mataró participen activament en la festa de Sant Jordi. D’una banda, oferiran diverses hores del conte a les biblioteques Pompeu Fabra, Antoni Comas i la Biblioteca Popular. A més, tindran lloc la presentació del nou llibre de Toni Cabré, ‘Teatre reunit’; visites guiades a la biblioteca Pompeu Fabra, i clubs de lectura i la biblioteca a cel obert el dia 21 d’abril a la plaça de Santa Anna. A més, les biblioteques de la ciutat proposen diverses activitats als centres educatius de la ciutat. Del 17 al 28 d’abril, les escoles poden disfrutar d’una programació especial de Sant Jordi amb sessions de contes i tallers.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO