23 d’abril

Sant Jordi recuperarà el format habitual a Mataró després de dos anys de pandèmia

  • Així, després d’haver de reinventar-se per la covid-19, els carrers de la capital del Maresme es tornaran a omplir de parades de roses i llibres

Sant Jordi recuperarà el format habitual a Mataró després de dos anys de pandèmia

Ayuntamiento de Mataró

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (Maresme), Xesco Gomar, i la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, han presentat aquest matí la programació del Sant Jordi 2022, que torna a la normalitat prepandèmica. Del 10 al 28 d’abril s’han programat una trentena d’activitats al voltant de les lletres, els llibres i les roses, però també amb propostes de música, teatre i dansa, entre altres activitats.

Així, després d’haver de reinventar-se per la covid-19, la ciutat es tornarà a omplir de parades de roses i llibres. En total, aquest any s’han autoritzat 186 parades de roses entre professionals, entitats, escoles i particulars, i 24 de llibres, en aquest cas, de professionals i entitats. A més, la plaça de Santa Anna tornarà a ser l’espai de la Fira del Llibre, que estarà oberta el divendres 22 i el dissabte 23 d’abril de 9 a 21 h. A la Fira hi haurà 11 parades per escollir entre les principals novetats editorials. D’aquestes, 8 són llibreries de Mataró, 2 de les parades són d’autors i també n’hi haurà una de les Biblioteques de Mataró amb el Consorci de Normalització Lingüística.

Els actes al voltant de Sant Jordi s’aglutinaran en bona mesura el dissabte 23 d’abril, començant amb la Diada Castellera, que aquest any canvia d’horari i començarà a les 12 h i en què els Capgrossos de Mataró tindran l’acompanyament especial de la Colla Castellera de Figueres. A la tarda hi haurà la Trobada de Gegants i Nans de Mataró. Els grups de gegants d’escoles i barris de la ciutat, acompanyats de la Família Robafaves, sortiran del carrer Enric Prat de la Riba i faran una cercavila per anar fins a l’ajuntament, passant pels carrers Cristina, Sant Bru, Sant Francesc d’Assís, Bonaire i la Riera.

El 23 d’abril s’acabarà amb l’acte més genuí de la festa, ‘La Fogonada’. Després de l’adaptació que es va fer el 2021, la particular versió de la de llegenda de Sant Jordi tornarà als carrers del centre de la ciutat. La melodia característica de l’acte, obra de Jaume Punsola, tornarà a sonar a les places Gran, de Santa Maria i de l’Ajuntament sota la pluja de foc que oferiran el Drac, les Diables i les fogueres.

El diumenge 24 d’abril se celebrarà la 46a edició del Llibre Gegant de Contes al pati del Cafè Nou. Des de les 11 fins a les 13.30 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar als nens i nenes de Mataró. També es recupera el tradicional Correconte del Drac i el Dragalió, que a les 11.30 h aniran en cercavila de foc des de l’ajuntament fins al pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant, portant un conte perquè també l’il·lustrin.

De dissabte 23 d’abril al divendres 27 de maig, el Drac, el Dragalió, els Nans i la Família Robafaves dormiran a l’ajuntament. El dia abans, la nit del 22 d’abril, les figures faran una cercavila des de Can Marfà fins a l’ajuntament.

Notícies relacionades

Com cada any, l’ajuntament obrirà les portes a la ciutadania per conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors. Els explicaran la història de l’edifici i posaran en relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala. El dia 22 d’abril faran visites a les escoles i el dia 23, de 15.00 a 18.30 h, s’oferiran visites a entitats i particulars.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO