Propostes per a la diada

Còmic: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Novel·la negra: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Fantasia i ciència-ficció: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • MULTIMÈDIA | Còmics destacats per a saló de Barcelona

Còmic: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023
4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les editorials van guardar per al recent Còmic Barcelona una autèntica artilleria en vinyetes sobre les quals prendre nota. En recordem algunes i donem compte de les últimes novetats reservades per a aquest Sant Jordi.  

‘Llibre de les bèsties’ / ‘Libro de las bestias’

Ramon Llull - Pep Brocal. Bang. 35 €

En aquesta sàtira sobre la lluita de poder que s’amaga sota l’aparença d’una faula coral, Ramon Llull va saber alertar ja el 1289 sobre els aspectes més perversos del comportament humà movent-se en un món de mentides i intrigues polítiques a l’ombra. Per primera vegada en còmic, una obra que forma part del ‘Llibre de Meravelles’, a la qual Pep Brocal torna tota la seva vigència.

‘Contrition’

Carlos Portela i Keko. Norma. 25 €

Contrition és un anodí poble de Palm Beach al cens del qual figuren, perfectament registrats, un alt nombre de delinqüents sexuals, que estan fins i tot obligats a avisar dels seus delictes en cartells davant de casa seva. Un d’ells, exconvicte, apareix mort en un incendi aparentment accidental. És la fosca premissa del torbador i hipnòtic ‘thriller’ de Portela i Keko.   

‘Què’ / ‘Qué’

Max. Finestres / Salamandra Graphic. 22 € 

Sense perdre ni un bri de la ironia, irreverència i el sentit crític que el caracteritzen, torna el consagrat Max amb aquesta esbojarrada paròdia del viatge iniciàtic, guanyadora del I Premi Finestres de Còmic. La protagonitza el Què, un paio tossut i en crisi, reflex del malestar del ciutadà corrent i de les contradiccions de la societat actual. A més, La Cúpula rellança l’integral del seu ‘underground’ ‘Peter Pank’.

‘¡Por Tutatis!’

Lewis Trondheim. Astiberri. 15 €

«Aquest NO és un còmic d’Astèrix», avisa el francès Lewis Trondheim, que a través de Lapinot, el seu personatge en forma de conill, sí que porta a terme un deliciós homenatge i, alhora, una enginyosa i intel·ligent paròdia plena de picades d’ullet als irreductibles gals creats per Goscinny i Uderzo. Lapinot es desperta en ple bosc i descobreix que ha sigut teletransportat al llogarret gal. 

‘Un enemigo del pueblo’

Javi Rey. Planeta Cómic. 30 €

El 2017, Javi Rey va guanyar el premi a autor revelació del Saló del Còmic de Barcelona gràcies a la seva brillant versió d’‘Intemperie’, la novel·la de Jesús Carrasco. Ara imprimeix de nou el seu personal segell a una altra peça literària, l’obra de teatre d’Henrik Ibsen, un text d’absoluta vigència sobre les mentides, la manipulació política, l’especulació i el qüestionament de la democràcia.   

‘Memorias de R. Crumb, remembranzas y otras chanzas’

Robert Crumb i Peter Poplaski. Libros del Kultrum. 33 € 

A través de fotografies, historietes, esbossos i il·lustracions, el mateix Crumb, irreverent, iconoclàstic i transgressor mestre del còmic ‘underground’, es confessa sobre la seva surrealista autobiografia, farcida de tribulacions, secrets i psicodèlies. Un satíric conjunt de genialitats d’un referent de la contracultura, que inclou un CD amb les seves incursions musicals.

‘Por culpa de una flor’

María Medem. Apa Apa i Blackie Books. 34,90 € 

El cant de les cigales, l’olor del romaní, el so de l’esmoladora... un cúmul de sensacions és la que transmet l’explosió de color, marca de la casa, que inunda les 340 pàgines de l’ambiciós còmic de l’autora de ‘Cénit’. Medem convida a viatjar per un inhòspit i solitari lloc amb el seu protagonista, que vol aconseguir que la seva flor especial es multipliqui. 

‘Ama. El aliento de las mujeres’

Franck Manguin i Cécile Becq. Nórdica. 22,50 €

Als anys 60, la jove Nagisa arriba des de Tòquio a la petita illa del Japó d’on un dia la seva mare va fugir per casar-se. Allà, junt amb la seva tieta, s’ha d’adaptar i convertir en una ‘ama’, un clan ancestral de dones, fortes, amb caràcter i un estatus propi, que bussegen despullades pescant pagellides. Les vinyetes en blau banyen els dubtes i decisions de la protagonista.

‘Amor y alimañas’

Will McPhail. Norma. 32 € 

Will McPhail ens va brindar amb ‘In.’, la seva commovedora ‘opera prima’, un dels imprescindibles del 2022. Ara arriba aquest ‘Amor y alimañas’, que aplega els seus aguts gags per a ‘The New Yorker’ com a humorista gràfic, flaixos farcits d’ironia sobre la banalitat, l’estupidesa i l’absurd del zoològic humà.    

‘Transitorios’

Nedar. Astiberri. 20 € 

Nedar (Pep Domingo) torna als relats curts, un gènere poc cultivat en còmic i que ell domina a la perfecció, com va demostrar en el celebrat ‘El mundo a tus pies’ i ara en aquest ‘Transitorios’, premi a millor obra nacional del recent Còmic Barcelona. El denominador comú: la sàvia observació de la naturalesa humana, de gent normal i corrent que afronta diversos trànsits vitals.

‘Cornelius’

Marc Torices. Apa Apa Cómics. 32,90 €  

El dibuixant barceloní, el talent gràfic del qual ja va desplegar en el biogràfic ‘Cortázar’ (amb Jesús Marchamalo, Nórdica), s’expandeix rutilant per les 400 pàgines protagonitzades pel trist gos Cornelius. És aquest un pobre diable, un antiheroi i perdedor, que es veurà implicat en un segrest i viurà unes aventures que Marc Torices ja havia mostrat per fanzins i xarxes.  

‘Koko quiere ser buena’

Notícies relacionades

Jen Wang. Sapristi. 23,90 € 

Per a Jen Wang, el multipremiat ‘El príncipe y la modista’ (dos Eisner, entre altres reconeixements) va suposar un abans i un després en la seva carrera. Sapristi recupera ara la seva ‘opera prima’, protagonitzada per l’excèntrica jove Koko, que es busca la vida a San Francisco junt amb el solidari Jon i la rèmora Faron, i s’interroga sobre el seu lloc al món.