Recomanacions literàries

Fantasia i ciència-ficció: 12 llibres recomanats per Sant Jordi 2023

El pànic de la intel·ligència artificial i l’alienació a les xarxes, el col·lapse ecològic, els debats sobre el gènere, la mirada postcolonial i multicultural, la por de l’altre i el col·lapse ecològic ja no tenen els seus propis subgèneres: són omnipresents al gènere fantàstic i de ciència-ficció (i més enllà)

Fantasia i ciència-ficció: 12 llibres recomanats per Sant Jordi 2023
5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘El trono velado’

Ken Liu. Runas. 21,90 euros. La trilogia que s’havia proposat Ken Liu s’ha disparat finalment fins als quatre títols. ‘El trono velado’ és encara el tercer. Una proposta exuberant i estimulant: basar la ficció èpica en tradicions literàries que van de les llegendes dinàstiques xineses a Homer.

El mar de la tranquilidad / El mar de la tranquil·litat

Emily St. John Mandel. Ático / Chronos. 20 euros. Tenim aquí una pandèmia, una línia argumental autoreferencial amb una escriptora en crisi i en gira... i també interferències, trobades, solapaments, amors i odis més enllà de l’espai i del temps, entre quatre línies temporals situades als segles XX, XXI, XXIII i XXV. 

Oración a Proserpina / Pregària a Proserpina

Albert Sánchez Piñol. Alfaguara / La Campana, 22,90 euros. Després del seu parèntesi de preescalfament del procés a ‘Victus’ i la seva seqüela i dues no gaire afortunades excursions pirinenca i napoleònica, Sánchez Piñol torna a ‘Pandora al Congo’ enfrontant el fill de Ciceró, Cèsar i Pompeu contra l’amenaça d’una civilització subterrània. 

Babel

R. F. Kuang. Hydra. 22 euros. Novel·la d’iniciació dickensiana, de formació escolar màgica a l’estil Rowling i alhora una gran metàfora sobre el colonialisme. Babel és aquí una universitat on la traducció és la font de la màgia, una riquesa que aquest imperi britànic alternatiu també extreu i explota.

El señor de los djinn

P. Djèli Clark. Duermevela. 21,95 euros. Imaginem que Egipte aconsegueix portar ‘djinn’ al nostre món i altres esperits a finals del segle XIX, convertir-los en arma, mà d’obra i font d’energia fins ascendir a gran potència davant l’endarrerit Occident, que s’ha de fiar de simplicitats com el carbó i el vapor. ¿Com seria aquest món? ¿I a quins casos detectivescos haurien d’enfrontar-se les forces de l’ordre?

Una vida con notas al pie* / Una vida amb notes a peu de pàgina*

Rob Wilkins. Terry Pratchett. Mai Més. 26,50 euros. Commovedor. Ni més ni menys. Però de riure i d’utilitzar el mocador als capítols finals. Qui va ser assistent, al final ja per a tot, del creador del Discmón, construeix la biografia de Pratchett a partir de les seves memòries inacabades a causa de l’Alzheimer i del seu tracte personal al llarg de la lluita perquè la malaltia no acabés amb el seu àcid humor.

Alexandria

Paul Kingsnorth. Amsterdam. 23,95 euros. Dèiem que la inquietud climàtica ja és transversal (com deia Kim Stanley Robinson, ja no hi pot haver ciència-ficció digna del seu nom sense incloure-la), però encara hi ha textos en què és el centre, fins al punt de poder parlar de ‘climate fiction’. A ‘Alexandria’, Paul Kingsnorth aplica tot el seu lirisme per imaginar una futura Anglaterra gairebé desploblada després del col·lapse ambiental.

Trenza del Mar Esmeralda

Brandon Sanderson. Nova. 26,90 euros. El més que prolífic Brandon Sanderson va entrar en una erupció creativa quan ell (i el seu equip, com reconeix sense problemes) van tenir tot el temps del món durant la pandèmia. Així que va treure quatre novel·les d’una tacada: la primera d’aquesta ració extra de Sanderson és, en la línia de l’últim Stephen King, una hibridació del seu món (el Cosmere) amb el conte de fades.

La cólera de Tiamat

James S.A. Corey. Nova. 21,90 euros. Els seguidors de la sèrie ‘The Expanse’, que adapta les novel·les que firmen com James. S. A. Corey els autors Daniel Abraham i Ty Franck, van quedar decebuts amb la suspensió de la sèrie. Un consol: allà on Netflix es va plantar segueixen les tres últimes novel·les d’aquesta ‘space opera’ en gran, ‘El alzamiento de Persépolis’ i ara ‘La cólera de Tiamat’, a falta només del tancament, ‘Leviathan falls’.

Monje y robot / Pregària per als tímids com els arbres

Becky Chambers. Mai Més. 19 / 19,50 euros. Becky Chambers és la tendresa i la simpatia feta ciència-ficció. Si la sèrie iniciada per ‘El largo viatgje a un pequeño planeta iracundo’ podia ser definida com ‘Friends’ a l’espai, aquí tindríem un Huckelberry Finn i l’esclau Jim vagant per un món futur encarnats en una monja d’identitat no binària i un robot fugit de la civilització. En català, Mai Més ha publicat per separat les dues novel.les breus 'Psalm per als construïts en Terres Salvatges' i ara 'Pregària per als tímids com els arbres', que Crononauta ha reunit en castellà en un sol volum, titulat 'Monje y robot'.

Light Chaser / Cercallums

Peter F. Hamilton / Gareth L. Powell. Redkey / Chronos. 20 euros. Una novel·la breu amb prou plecs per haver suportat moltes més pàgines. Un ésser humà gairebé immortal recorre periòdicament, durant mil·lennis, mons mantinguts en un estat preindustrial per recollir els seus records. Fins que una d’aquestes ampolles llançades a l’espai i el temps li fa arribar un missatge que qüestiona tota aquesta realitat.

Arxipèlag

Notícies relacionades

Guillem López. Mai Més. 17,50 euros. L’escriptor de Castelló ha decidit obrir una segona línia creativa de «ficció estranya» i en valencià. Ho fa amb ‘Arxipèlag’: a la ciutat de València s’obren esvorancs pels quals els habitants desapareixen, substituïts per miratges. ¿Com continuar vivint el dia a dia mentre tot es trenca? Una pregunta que ens remet a la nostra quotidianitat durant la pandèmia.


I per rematar. Una llista de recomanats no ha de ser una relació exhaustiva de novetats: exigeix selecció i contenció. I fixar-se un límit, tot i que sigui convencional. Dotze llibres, en aquest cas. Però n’hi ha uns quants que han anat entrat i sortint de la llista fins que finalment hem fet la tisorada i que seria injust no esmentar breument: ’Conte de fades’, la versió fosca de llegendes i contes populars de Stephen King; ‘La glàndula d’Ícar’, un dels descatalogats llibres de la Kafka russa Anna Starobinets, recuperat ara en català i al juny en castellà; ‘Walkaway’, la distopia tecnològica de Cory Doctorow; ‘Tierra profana’, de Lavie Thidar, un Israel alternatiu en terres africanes; ‘Herederos del caos’, una nova immersió en psicologies alienígenes del molt zoòleg Adrian Tchaikovsky; ‘Les causes invisibles’, una història alternativa en una Barcelona lleugerament ‘steam punk’ del segle XIX, de Jaume Valor; ‘La nit de l’esvàstica’, de Katharine Burdekin, una distopia sobre la victòria nazi escrita abans de la Segona Guerra Mundial, i la versió actualitzada de ‘Cenital’, un Emilio Bueso postenfonsament ecològic. Amb aquests en sumem 20, una xifra també convencional en la qual ja sí que ens aturem.