Cita amb la historieta

Les 15 principals novetats del Saló del Còmic 2023 de Barcelona

Selecció de títols per a la 41a edició del saló, que se celebra des d’aquest divendres, 31 de març, fins diumenge que ve

10 còmics per disfrutar del Còmic Barcelona

Les 15 principals novetats del Saló del Còmic 2023 de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sota aquestes línies apleguem una selecció de novetats per al Còmic Barcelona. Però no acaben aquí: recordem també títols imperdibles dels quals hem publicat entrevistes amb els seus autors en les últimes setmanes: Max (‘Què'), David Rubín (‘El fuego’), Alfonso Zapico (‘La balada del Norte 4’), Léa Muraviec (‘El gran vacío’), Keum Suk Gendry-Kim (‘La espera’), Bartolomé Seguí (‘Boomers’), Raquel Gu (‘La edad estupenda’), Zerocalcare (‘Esqueletos’ i ‘No sleep till Shengal’), Jordi Carrión i Sagar (‘El museo’) i Juan Díaz Canales y Rubén Pellejero (‘Nocturno berlinés’).

‘Por culpa de una flor’

/

María Medem Apa Apa i Blackie Books. 34,90 €

El cant de les cigales, l’olor del romaní, el so de l’esmoladora, un envoltant capvespre... tot un cúmul de sensacions que transmet l’explosió de color, marca de la casa, que inunda les 340 pàgines de l’ambiciós còmic de María Medem. Sevillana de 28 anys, ha confirmat que els premis d’autora revelació aconseguits el 2018 amb ‘Cénit’ no eren cap miratge. Ara convida a posar fre i a viatjar per un inhòspit escenari amb la seva protagonista solitària, que pretén aconseguir que la seva flor especial es multipliqui. 

‘Algunos maestros y toda la verdad’

/

Daniel Torres. Norma. 45 € Gran Premi del Còmic Barcelona de l’any passat, el dibuixant valencià Daniel Torres protagonitza aquest 2023 una gran exposició al saló. El creador de Roco Vargas i autor d’obres com ‘Picasso en la Guerra Civil’ i ‘La casa’ recorre en aquest volum de gran format, de manera molt particular, els seus 40 anys de trajectòria. Ho fa a través de 13 il·lustracions que són alhora tot un homenatge al còmic i als seus grans referents (es publica en edició limitada de 999 exemplars, amb una làmina firmada sobre Hal Foster i el Príncep Valiente).

‘Cuadernos ucranianos. Diario de una invasión’

/

Igort. Salamandra Graphic. 25 €  

Rere els seus anteriors còmics d’aire periodístic, com ‘Cuadernos rusos’ (sobre l’infern de Txetxènia i l’assassinat de la reportera Anna Politkóvskaia) o ‘Cuadernos ucranianos’ (sobre la fam a la qual Stalin va sotmetre el país als anys 30) l’autor italià es compromet de nou amb la veritat al reflectir ara els primers 90 dies de la guerra d’Ucraïna a través de testimonis recollits telefònicament des del país envaït per Rússia fa un any.  

  

‘Amalia’

/

Aude Picault. Garbuix Books. 21,95 € 

L’autora de ‘Diosa’, convidada al saló, alerta d’un mal dels nostres dies: la falta de calma i de temps per a un mateix davant la pressió pel rendiment en el treball i per mantenir en ordre la família. Això passa factura a la protagonista en aquesta postpandèmia: L’Amalia és una desbordada empleada i mare d’una nena molt moguda. La seva parella està divorciada i és pare d’una adolescent que encarna la banalitat dels ‘influencers’. Un dia el seu cos diu prou.  

‘Patos. Dos años en las arenas petrolíferas’

/

Kate Beaton. Norma. 39,59 € 

L’autora tenia 21 anys quan va començar a treballar en una planta petrolífera a Alberta. Aquestes monumentals 400 pàgines autobiogràfiques sorgeixen d’aquella dura experiència en un aïllat campament on va ser violada dues vegades. Només eren dues dones entre 50 homes, en un ambient intimidador, amenaçador i violent i un entorn tan tòxic per a la salut que la seva pròpia germana va emmalaltir de càncer després de treballar-hi.  

‘María la Jabalina’

/

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner. Astiberri. 25 €

El 1942, la jove anarquista María la Jabalina, afusellada als 25 anys a Paterna, es va convertir en l’última dona assassinada pel franquisme al País Valencià. En un sempre necessari exercici de memòria històrica, els guanyadors del Premi Nacional de Còmic 2019 (amb ‘El día 3’) recuperen la figura d’aquesta miliciana i infermera ferida durant la Guerra Civil, que va ser acusada falsament.  

‘Laberintos 2’

/

Charles Burns. Reservoir Books. 19,90 € 

Segon volum de la inquietant trilogia de to autobiogràfic de l’autor d’‘Agujero negro ’(del qual La Cúpula llança ara una nova edició). Charles Burns, sempre entrellaçant l’inconscient amb el món real, presenta el jove i turmentat cineasta Brian i la seva musa Laurie en l’inici d’un rodatge en una cabana en un aïllat bosc. Les tensions en el grup no es faran esperar.  

‘Zipi y Zape. Los gemelos más famosos del tebeo’

/

Josep Escobar / Antoni Guiral. Bruguera. 29,90 € 

75 anys compleixen els entremaliats germans creats pel mestre Escobar, que a través d’ells volia reflectir els problemes dels nens, que havien de ser, en definitiva, els seus lectors. Amb pròleg d’Albert Monteys, el divulgador Antoni Guiral repassa la seva història i evolució junt amb les seves vinyetes i amb material inèdit del mític dibuixant de Bruguera, que els va crear el 1948 i va publicar la seva última pàgina el 1994, amb més de 80 anys.  

‘Frankenstein’

/

Sandra Hernández. Bang Ediciones. 25 €

La barcelonina Sandra Hernández brinda un original pas de rosca a la novel·la de Mary Shelley, sense trencar amb l’esperit del clàssic ni amb la seva atmosfera de terror. La protagonista és una dona, estudiant de Medicina i alhora mare del monstre, a qui l’autora dona veu. Una visió actual que parla de maternitat i educació, del que ens fa humans i de la por del diferent.  

‘Que el fin del mundo nos encuentre bailando’

/

Sebas Martín. La Cúpula. 18,90 €  

Primera incursió de tall històric del veterà autor català que, sense abandonar la seva habitual temàtica gai, es remunta a la Barcelona de la Segona República de 1935, pocs mesos abans de l’inici de la Guerra Civil. En una societat en què l’homosexualitat encara no estava del tot acceptada, un jove aprenent del tèxtil del Poblenou i un aspirant a boxejador professional viuen una aventura.    

 

‘¡García! 4’

/

Santiago García i Luis Bustos. Astiberri. 15 €  

Quart volum ja, i no és l’últim, de les aventures d’aquest heroi de còmic creat el 2015 i que ha emprès una vida paral·lela televisiva en la sèrie d’HBO Max. Al costat de la seva ja inseparable Antonia, jove periodista d’esquerres, aquest supersoldat franquista que es va despertar 60 anys després de ser criogenitzat afronta una trama d’espionatge als EUA.   

‘Aquí hay avería’

/

Lorenzo Montatore. ECC. 35,50 €

Després de la seva celebrada antologia ‘Obras incompletas (2015-2022)’, el madrileny Lorenzo Montatore llança un treball nou, ambiciós i avantguardista, que ell mateix qualifica de «punt d’inflexió» en la seva evolució artística. Hi reflexiona, assenyala, sobre «l’autodestrucció, el patetisme i l’estupidesa» a través de les lisèrgiques i tragicòmiques desventures de Viti, un pintor decadent que s’evadeix de la seva solitària realitat i de la falta d’inspiració consumint una droga per via ocular. 

‘La sangre de la virgen’

/

Sammy Harkham. Fulgencio Pimentel. 35 €

Sammy Harkham, un dels noms més influents del còmic nord-americà d’aquest segle, també com a editor de l’antologia ‘Kramer’s Ergot’, ha invertit una dècada en la seva obra magna. L’autor, convidat al Còmic Barcelona, hi enfoca el Hollywood de principis dels anys 70 a través d’un jove pare i marit, frustrat en la seva vida familiar i en les seves aspiracions artístiques, que treballa en la indústria del cine de terror de baix pressupost.

‘La casa Slaughter 1 / The nice house on the lake 11’

/

James Tynion IV, Tate Brombal, Chris Shehan i Werther Dell’Edera. Planeta Cómic. 17,95 €

El guionista nord-americà James Tynion IV, convidat del saló, va guanyar tres Eisner amb la terrorífica sèrie supervendes ‘Hay algo matando niños’. Ara, juntament amb el seu ‘spin-off’, ‘La casa Slaughter’, arriba amb triplet: juntament amb el dibuixant càntabre Álvaro Martínez Bueno, està a punt de tancar la no menys premiada minisèrie de terror ‘The nice house on the lake’ (ECC) i ha publicat el número 3 de la conspiranoica ‘El departamento de la verdad’ (Norma), amb Martin Simmonds.

‘Ronson’

/

Notícies relacionades

César Sebastián. Autsaider Cómics. 20 €

 Una brillant ‘opera prima’, la de César Sebastián, que destil·la sensibilitat al remuntar-se 60 anys enrere, a la realitat d’un poble, per recordar d’on venim. Una època d’infància encara de missa obligatòria i de rebre bufetades sense més ni més, però també de jugar al carrer i banyar-se al riu.