Propostes per a la diada

Música i cine: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Fantasia i ciència-ficció: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Clàssics literaris: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Literatura internacional: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

Música i cine: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023
4
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Del mite intocable de Frank Sinatra a la revolució punk feminista del col·lectiu Riot Grrrl. De la ciència-ficció filosòfica de Chistopher Nolan als acudits de pets de Mel Brooks. Una desena de pistes variades per a aficionats inquiets amb ganes d’anar més enllà.

‘Las chicas al frente’

Sara Marcus. Contra. 408 pàgines. 24 €

‘La verdadera historia de la revolución Riot Grrrl’, diu el subtítol. Crònica definitiva de l’onada de punk feminista que a principis dels 90 va sacsejar l’escena musical amb les seves inspiradores crides a l’acció i la seva ètica ‘fes-ho-tu-mateixa’. Marcus recorre la trajectòria de bandes com Bikini Kill, Bratmobile, Sleater-Kinney i Le Tigre amb una estimulant barreja de passió i rigor documental.

‘La Voz. Por qué importa Sinatra’

Pete Hamill. Libros del Kultrum. 184 pàgines. 22 €

Confident i company d’aventures de Frank Sinatra, el periodista Pete Hamill va començar a escriure aquesta semblança just després de conèixer la notícia de la mort d’‘Ol’ blue eyes’ el 1998. Explotant amb habilitat la privilegiada informació que li va brindar la seva condició d’amic del cantant, l’autor compon un retrat tan complaent i afectuós com lúcid i revelador.

‘El libro de los días’

Patti Smith. Lumen. 398 pàgines. 23 €

La gran sacerdotessa del punk-rock aboca la seva experiència com a usuària d’Instagram en un llibre que, a tall de dietari d’un any natural (i de traspàs), reuneix 366 imatges (una per cada dia) acompanyades de brevíssims textos explicatius. El conjunt és una emocionant col·lecció de fetitxes, homenatges i confessions que il·lumina els racons més íntims de l’univers d’una artista única.

‘Más extraño que la bondad’

Nick Cave. Sexto Piso. 272 pàgines. 39,90 €

Concebut com una via per acostar-se al material del qual neixen i s’alimenten les cançons de Cave, aquest bonic volum desplega davant els sorpresos ulls del lector fotos personals, dibuixos, llistes, lletres de cançons, objectes artístics, apunts manuscrits, cintes de casset, quadros, collages, mapes i altres peces de diversa naturalesa. Un tiberi visual per a fans de l’australià.

‘Damas del blues’

Grace Morales. Milenio. 144 pàgines. 16 €

Igual que passa avui, en les primeres dècades del segle XX la música popular nord-americana estava dominada per artistes femenines. Cantants com Bessie Smith, Ma Rainey, Victoria Spivey, Ida Cox i Memphis Minnie van eixamplar els límits del blues amb unes gravacions de sorprenent radicalitat. Un segle després, l’afilada ploma de Morales els restitueix el seu lloc a l’olimp del gènere.

‘Una película para cada año de tu vida’

Alejandro G. Calvo. Temas de Hoy. 448 pàgines. 18,90 €

El crític cinematogràfic espanyol de referència a YouTube recopila 101 pel·lícules que s’han de veure al llarg d’una vida i n’assigna a cada una l’edat que s’ajusta més bé a les seves característiques. De ‘L’arbre de la vida’ de Terrence Malick, retrat del naixement com a big bang, a ‘2001: Una odissea de l’espai’ de Stanley Kubrick, ideal per abandonar aquest món «per la porta gran».

‘Chistopher Nolan’

Ian Nathan. Libros Cúpula. 176 pàgines. 31 €

Una rigorosa i amena immersió ‘premium’ (amb estoig, tapa dura i nombroses il·lustracions) en el fascinant univers artístic del «mestre dels trucs cinematogràfics perfectes», autor de ‘blockbusters’ amb misteri que ja són títols fonamentals de l’audiovisual modern (‘Memento’, ‘Origen’, ‘El truc final’, la trilogia d’‘El cavaller fosc’, ‘Interstellar’, ‘Dunkerque’, ‘Tenet’...).

‘¡Todo sobre mí!’

Mel Brooks. Libros del Kultrum. 496 pàgines. 24,50 €

Melvin Kaminsky, incombustible rei de la comèdia nord-americana, va aprofitar l’aturada imposada per la pandèmia per, ja nonagenari, girar la vista enrere i repassar la seva llarga i irrepetible vida en un llibre hilarant que comença amb l’impacte que li va produir la visió de ‘Frankenstein’ als 5 anys i recorre tots els seus èxits en el cine, el teatre i la televisió. Que en són molts i altament celebrables.

‘Geografías culinarias’

David García-Reyes i Marta Gallardo. UOC. 204 pàgines. 22 €

Cinefília i gastronomia s’agermanen en aquesta nova entrega de la sempre recomanable col·lecció ‘Filmografías esenciales’, una suculenta anàlisi de mig centenar de pel·lícules en les quals la cuina té un paper important en la trama. De ‘La gran comilona’ a ‘Una pastisseria a Tòquio’ i d’‘El festí de Babette’ a ‘Chef’. Un viatge gastrofílmic que combina el rigor acadèmic i el delit sensorial.

‘King Kong. El libro del 90 aniversario’

Notícies relacionades

Jesús Palacios. Notorious. 176 pàgines. 32 €

El llegendari simi gegant de l’illa Calavera fa 90 anys i l’erudit en cultura popular Jesús Palacios li organitza un homenatge en forma de llibre en el qual esmicola tots els ingredients del mite, des de la seva impactant aparició en gloriós ‘stop-motion’ fins a la llarga llista de seqüeles, ‘remakes’ i paròdies que ha generat en aquestes nou dècades. I amb un gran desplegament fotogràfic per a engoril·lar-se a gust.