Els llibres de Sant Jordi: novel·la negra

lpedragosa29366502 girona girones societat  petros markaris  escripto160222210334

lpedragosa29366502 girona girones societat petros markaris escripto160222210334

6
Es llegeix en minuts

ROSY & JOHNPierre LemaitreBromera / Alfaguara. 16,90 € 

TORNA VERHOEVEN EN UN BREU PERÒ INFAL·LIBLE PIERRE LEMAITRE

Un autèntic, infal·lible i addictiu Lemaitre condensat en 160 pàgines, nascut com a experiment per a fulletó de mòbil. El creador de Camille Verhoeven col·loca el seu maltractat comissari d’1,45 d’estatura davant el xantatge d’un jove que amenaça d’explosionar a París obusos de la gran guerra (referència metafòrica al seu Goncourt, 'Ens veurem allà dalt'). El va escriure anys abans dels atemptats islamistes. ANNA ABELLA


LA GRANJATom Rob SmithSalamandra. 19 €

UN ‘THRILLER’ ABSORBENT I AMB POC A VEURE AMB ‘EL NIÑO 44’

'La granja', un dels 'thrillers' més absorbents que es poden trobar avui dia a les taules de novetats de les llibreries, és una peça minimalista composta al voltant d’un únic motiu: els dubtes sobre el seny de la mare del protagonista i la credibilitat, en canvi, de la malèvola conspiració de la qual creu ser víctima. La solució a l’enigma es troba en ple camp suec. Poc a veure amb 'El niño 44', portada al cine per Daniel Espinosa. RAMÓN DE ESPAÑA


LA MORT D'ULISSES / LA MUERTE DE ULISESPetros MárkarisTusquets. 17,50 €

Vuit faules, diferents en estil, personatges i estructura. Vuit contes sobre grecs refugiats, herois vells i tresors recuperats. Vuit crims concisos, per odi, venjança o simple matusseria. Són narracions de fam i d’esperança. Uns contes són polítics, altres són màgics, tots són costumistes i en part també són autobiogràfics, com vam veure en un altre llibre dedicat a la ciutat natal de Màrkaris, 'Muerte en Estambul'. RAMON VENTURA


POLVOPatricia CornwellEdiciones B. 19,50 €

En l’última novel·la protagonitzada per la mare de tots els forenses de ficció, Kay Scarpetta, el que sembla un cas aïllat de violència sexual, o potser un nou atac d’un assassí en sèrie, pot amagar al darrere una trama de corrupció d’alta volada. Scarpetta comença el llibre traumatitzada per l’últim cas en què ha hagut de participar com a forense, un tiroteig massiu en una escola.


LOS IMPUNESRichard PriceRandom House. 22,90 €

El guionista i novel·lista Richard Price va acceptar l’encàrrec alimentari d’escriure una no-vel·la negra. Però s’ho va prendre seriosament. Tant, que va dedicar-hi cinc anys en lloc dels quatre mesos previstos. Els impunes són un grup d’agents que als seus inicis es van fer dir Los Gansos Salvajes i que tenen una intensa fixació per cada un dels criminals que es van escapar nets de pols i palla de les seves sospites.


LA VIOLÈNCIA JUSTA / LA VIOLENCIA JUSTAAndreu MartínLa Magrana / RBA. 12 €

Sembla que An-dreu Martín s’exigeix més a si mateix des que va publicar, fa cinc anys, 'Cabaret Pompeia'. La seva última novel·la negra tracta del fet «que és difícil ser policia». Històries entrecreuades d’un mosso, apartat del cos per torturar un segrestador i que s’enfronta a una xarxa d’explotació infantil, i una esverada cuinera amb una venjança pendent.


UNA VEU DE NIT / UNA VOZ EN LA NOCHEAndrea CamilleriEdicions 62 / Salamandra. 16 €

Al comissari Mon-talbano li pesen cada cop més els anys tot i que, amb 58 acabats de fer en aquesta novel·la, sigui una criatura comparat amb el seu pare, el ja nonagenari i tot i així actiu Camilleri. A mesura que passa el temps, també la presència de la màfia i les seves relacions amb la política guanyen pes en les narracions del sicilià.


DINS LA MENT DE L’HIPNOTITZADOR / EN LA MENTE DEL HIPNOTISTALars KeplerAmsterdam / Planeta. 21,90 / 21 €

El matrimoni suec que s’imagina crims mentre esmorza i que respon al nom de Lars Kepler recupera el psiquiatre i expert en hipnosi Erik Maria Bark, protagonista del seu llibre més exitós, 'L’hipnotitzador', per fer que ajudi la policia a localitzar un assassí en sèrie que grava les seves víctimes instants abans de matar-les i penja els vídeos a Youtube.


POLICIA / POLICÍAJo NesboProa / Reservoir Books. 19,90 €

Durant l’últim any i mig, una allau de llibres de Jo Nesbo ha desbordat els seus seguidors: han aparegut els dos primers de la sèrie protagonitzada per Harry Hole -'El ratpenat' i 'Escarabats'- i el vuitè i novè, 'Fantasma' i 'El lleopard'. Ara, amb el que en fa 10, Policia, queda clar tot l’historial de l’investigador noruec. La mala notícia: de moment no hi ha número 11 en perspectiva.


ENTERRAD A LOS MUERTOSLouise PennySalamandra. 20 €

Els casos d’Armand Gamache, inspector en cap de la Sûreté du Québec, es desenvolupen en un petit poble, amb nivells moderats de violència i baixos de vísceres, sang i sexe, però amb més atenció envers les relacions personals i la psicologia dels personatges. A 'Enterrad a los muertos', Penny enllaça l’acció amb els caps per lligar que va deixar l’anterior novel·la, 'Una revelación brutal'.


TOTA LAVERITATNúria CadenesLa Magrana. 11,40 €

A 'Tota la veritat', un prohom amb currículum d’esquerres i moral laxa mor intoxicat. Cadenes posa el focus en la commoció que es forma al petit poble on vivia aquell personatge absent més que en la causa, possible autor i circumstàncies de la mort. «Volia explicar aquelles misèries que s’han assumit com si fossin part del paisatge», diu l’autora.


TRES DIES D’AGOSTJordi Sierra i FabraRosa dels Vents. 16,90 €

La setena de les novel·les protagonitzades per l’inspector Mascarell

-un policia de la república que després de sortir del penal fa el que pot a la Barcelona dels anys 40 i 50- ha sigut potser la que ha tingut més bona acollida. Miquel Mascarell ha de resoldre, el 1950, un cas del passat: l’aparició d’un soldat assassinat entre les víctimes del fatídic bombardeig de la Gran Via el març de 1938.


LOS MUERTOS VIAJAN DEPRISANieves Abarca i Vicente GarridoEdiciones B. 21 €

El criminòleg Vicente Garrido i la periodista (i funcionària en una comissaria durant 13 anys) Nieves Abarca es permeten una venjança contra el més carregós del gènere negre, alguns dels seus col·legues i alguns festivals de novel·la criminal que proliferen al país. ¿Com? Matant un autor al tren que el porta a una setmana negra i retratant els tics més irritants de la fauna negrecriminal.


EL CÁRTELDon WinslowRBA. 20 €

Als 10 anys de la seva publicació, 'El poder del perro' -novel·la en què es confonien la ficció i el relat de com es va crear el monstre del narco mexicà- ha tingut continuació i amb les mateixes premisses. Per als que van quedar commocionats per aquell llibre i decebuts per la resta de les seves novel·les: Winslow podria haver quedat com a autor d’un llibre, però després d’'El cártel' seria injust no afegir-ne un altre.


MARLEY ESTAVA MUERTOCarlos ZanónRBA. 12 €

Notícies relacionades

14 contes sòrdids de Nadal, entrellaçats fins a convertir-se en una gairebé novel·la amb perdedors, bojos que es vesteixen de Pare Noel a l’agost, sexe molt trist, lloguers sense pagar, perdonavides de pa sucat amb oli, rockers sense rumb, violència domèstica, un advocat d’ofici a l’estil Saul Goodman, sense policies i gairebé sense trets i, com mana el subgènere, amb fantasmes.


EL DRAGÓN DE SHANGHAIQiu XialongTusquets. 19 €

Amb el seu passaport dels EUA a la butxaca, Qiu Xialong es pot permetre narrar l'evolució de la Xina postcomunista, la corrupció dels quadros del partit i els contactes inconfessables amb els nous milionaris, utilitzant com a instrument l'inspector en cap Chen. Fins ara, havia surfejat entre compromisos i limitacions, però totes les seves contradiccions han esclatat i a Chen li han clavat una senyora puntada de peu cap amunt