Els llibreters confien que un Sant Jordi en dissabte no els perjudicarà

El Gremi de Llibreters millora el seu sistema de recollida de dades per ajustar la informació sobre els llibres més venuts per Sant Jordi

Els lectors busquen llibres en algunes de les parades que inunden Barcelona la diada de Sant Jordi.

Els lectors busquen llibres en algunes de les parades que inunden Barcelona la diada de Sant Jordi. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els llibreters coincideixen que a la Diada de Sant Jordi li proven els dies laborables, amb la passejada per les llibreries i les parades mentre s'entra i surt de la feina i les escoles. I que, en canvi, coincidir amb la Setmana Santa és la nèmesi de la festivitat. ¿Però i si el 23 d'abril és dissabte, com aquest any? Segons el president del Gremi de Llibreters de Catalunya,  Antoni Daura, els llibreters estan "vacunats" davant aquesta coincidència. "És un dia semilaborable en què hi ha gent que es desplaça i pot fer variacions locals; però igual que hi ha qui està a la seva segona residència en comptes de Barcelona, també hi ha qui va a Barcelona el dissabte: a nivell global, no té per què anar pitjor. I si plou, que pot passar perquè estem en primavera, que la gent agafi paraigües". I d'altra banda, en els últims anys també hi ha una tendència creixent a fer les compres els dies anteriors, que aquest any podria anar a més, ha argumentat Daura avui, en la roda de premsa en què el sector ha informat de les seves previsions davant la Diada. 

En qualsevol cas, tant Daura com el president de la Cambra del Llibre i del Gremi d'Editors de CatalunyaPatrici Tixis, confien que el 6% d'increment de vendes de l'any passat respecte a l'anterior es reprodueixi o millori aquest any, vista la "petita recuperació" del consum en els últims mesos, i se superin els 1,5 milions d'exemplars i 20,5 milions d'euros de facturació del 2015.

LA LLISTA, MÉS FIABLE

Una altra novetat aquest any serà la millora del mecanisme de recol·lecció de dades per part del gremi per elaborar les sempre polèmiques llistes dels llibres més venuts durant la jornada. Aquest any, la recollida de dades s'allargarà fins a les 7 del vespre (i els resultats s'oferiran al voltant d'una hora més tard). La llista s'elaborarà amb les dades reals de vendes fins al dia anterior recollides en el sistema de control d'estocs Libridata (una xarxa que registra ja el 60% del mercat) més les dades, també en temps real, dels punts de venda que permetran al gremi accedir als seus propis sistemes informàtics de gestió. Les consultes telefòniques a les llibreries no connectades per obtenir dades aproximades tindrà aquest any un paper testimonial. 

El Sant Jordi del 2016 veurà l'enèsim intent d'internacionalitzar la Diada, però aquesta vegada de la mà del Diplocat, el consorci públic pilotat per la Generalitat. En aquesta ocasió es farà difusió de la festa a través del 'hashtag' #booksandroses i el Diplocat ha convidat periodistes internacionals perquè informin de la festivitat i una quinzena de llibreters d'altres països europeus perquè coneguin l'experiència. En la roda de premsa de presentació de la festa s'ha difós un vídeo de la premi Nobel Svetlana Aleksiévitx en què mostra el seu interès per Barcelona i Catalunya (encara que per motius d'agenda no visitarà la ciutat fins al pròxim mes de maig).

Segons el secretari general del Diplocat, Albert Royo, Sant Jordi ho té tot per ser una festa amb projecció internacional com l'Any Nou Xinès o el dia de Sant Patrici (encara que de fet es podria al·legar que a Catalunya li falten les comunitats d'emigrants xinesos i irlandesos a tot el món que han difós aquestes festes).

EL PAPER

Notícies relacionades

Segons el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, Sant Jordi no és solo en dia del llibre sinó també el dia del llibre en paper.Tixis va recordar que el llibre electrònic solo representa el 3% de la facturació de les editorials. Encara que una altra cosa, és cert, és quina part de la lectura es fa en format digital sense passar per caixa.

En qualsevol cas, Sant Jordi també és el dia dels llibreters. Un sector sobre l'evolució del qual a Catalunya, amb un flux de tancaments d'establiments històrics, obertures de llibreries independents i reducció de l'espai dedicat per les grans superfícies, no hi ha xifres objectives recents. No obstant, segons Daura, la salut del sector llibreter és millor a Catalunya que a la resta d'Espanya. Amb el 15% de la població, a Catalunya funcionen el 12% dels punts de venda de llibres d'Espanya però amb un 20% de la facturació, una conjunció d'indicadors de bona salut.