Després de quatre anys de coalició

Junts recuperarà l’alcaldia de Sant Cugat i explorarà un pacte de govern a ERC

Junts recuperarà l’alcaldia de Sant Cugat i explorarà un pacte de govern a ERC
2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Junts recuperarà l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès, ciutat catalana d’històrica tradició convergent, després de quatre anys de coalició d’esquerres entre ERC, el PSC i la CUP.

L’ampli avantatge dels neoconvergents respecte a la resta de candidatures desemboca en un escenari d’inviable suma de regidors per formar una majoria alternativa a Junts al ple municipal de Sant Cugat.

Després de la investidura de Josep Maria Vallès (Junts) com a nou alcalde de Sant Cugat el 17 de juny, la incògnita a la ciutat serà com queda configurat el nou govern municipal, cosa que va fer que la fins ara alcaldessa, Mireia Ingla, renunciés a l’acta com a regidora. Consultat per EL PERIÓDICO, el mateix Vallès assumeix la possibilitat de governar en solitari, fet que dificultaria l’aprovació de grans acords com el pressupostari, però Vallès també reconeix que plantejarà a ERC una aliança de govern per sumar una majoria absoluta de 13 regidors.

Aquesta situació es remuntaria a la de fa dues dècades, quan van governar CiU i ERC (2003-2007) amb el convergent Lluís Recoder com a alcalde.

«Plantejarem a ERC, la segona força de la ciutat, un possible acord de govern. Es tracta de la mateixa proposta que els vam formular fa quatre anys (2019), una oferta que van rebutjar per configurar el govern tripartit», manifesta el candidat a l’alcaldia de Junts, Josep Maria Vallès.

Per la seva banda, els republicans no esgrimeixen una postura clara i esperen ser citats per Junts per mantenir una negociació formal, la qual traslladarien posteriorment a la seva assemblea. Els militants republicans subjectaran l’última validació; no obstant, els mitjans locals apunten que aquesta assemblea «no tanca portes» i «convida el partit a continuar parlant amb Junts sense línies vermelles».

Malgrat les encara hipotètiques aliances, cal recordar que en el mandat passat es van produir diferents episodis tensos al ple municipal entre els republicans i els neoconvergents.

Mapa postelectoral

Els 9 regidors actuals de Junts (els mateixos que el 2019) evidencien la consolidació de Sant Cugat com a feu neoconvergent. En aquests comicis, la formació ha compartit podi amb ERC (4) i el PSC (3).

Avui dia, els grups municipals sancugatencs encara naveguen entre converses informals per arribar a diferents acords, però tot apunta que, de cara a la celebració del ple d’investidura, el 17 de juny, encara no s’haurà consolidat un govern definitiu.

De fet, així ho ha detallat el mateix Vallès: «És complicat formalitzar un executiu abans de la investidura, que és d’aquí poc». Per aquesta raó, el candidat a l’alcaldia ha assenyalat com a data límit per configurar govern el dia 29 de juny, data que coincideix amb la festa major alternativa del municipi vallesà.

Notícies relacionades

Més enllà de les aliances, Vallès ha assegurat que governarà escoltant a tothom: «Buscaré consensos amb totes les formacions posant a sobre de la taula els temes més problemàtics dels diferents programes per trobar denominadors comuns», conclou Vallès.

Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat