Cultura Popular

Sant Cugat serà la capital de la Sardana 2023

  • La ciutat vallesana acollirà un ampli programa d’activitats que començaran aquest març, amb la proclamació de la ciutat com a capital sardanista, i acabaran a la festa de Sant Medir del 2024

L’Aplec de Sardanes de les Roquetes, una de les trobades de sardanistes més multitudinàries de tot Catalunya.

L’Aplec de Sardanes de les Roquetes, una de les trobades de sardanistes més multitudinàries de tot Catalunya. / ÓSCAR GIRALT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sant Cugat serà proclamada capital de la Sardana del 2023 el pròxim 18 de març. El municipi vallesà acollirà un ampli programa d’activitats que començaran aquest mes i acabaran el març del 2024, coincidint amb la celebració de la festa tradicional, Sant Medir, copatró de la ciutat.

No obstant, el 2023 serà un any en què la dansa nacional inundarà la programació cultural de la ciutat: exposicions, balls, actuacions, audicions, campionats, espectacles de fusions, entre altres manifestacions artístiques; així com un record de les arrels i els precedents d’aquesta dansa.

L’alcaldessa, Mireia Ingla; la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i representants de l’Entitat Sardanista de Sant Cugat i la Confederació Sardanista de Catalunya, han presentat, aquest dilluns, el programa d’activitats que la ciutat ha organitzat per celebrar la capitalitat. «La sardana i Sant Cugat mantenen un estret vincle des de fa molts anys», manifesta Ingla. A més, destaca la plaça d’Octavià com «l’epicentre del municipi on els sardanistes es reuneixen i ballen sota la música de copla i gràcies a la nostra Entitat Sardanista». Finalment, l’alcaldessa conclou que «suposa una oportunitat única per reivindicar la sardana com un dels elements distintius de la cultura i mantenir vives tradicions».

Així mateix, s’ha fet pública la imatge de l’any commemoratiu, obra de la dissenyadora local Jana Martínez. Una imatge inspirada en el rosetó del Monestir, un cercle que s’omple de música amb els 12 instruments de la cobla i sota el lema ‘Balles?’.

Acte de proclamació

Notícies relacionades

L’acte de proclamació serà el tret de sortida d’una quarantena d’activitats que se celebraran fins al mes de març del 2024. El nomenament se celebrarà el 18 de març del 2023 al Teatre Auditori.

En aquest acte es llegirà el pregó de la capitalitat i, posteriorment, les entitats de la ‘Coordinadora d’Entremesos’, faran una cercavila fins a l’Ajuntament on es descobrirà una placa commemorativa. No obstant, durant 12 mesos, la dansa tradicional articularà activitats del municipi:

  • Concurs de diferents grups sardanistes, el 9 i 10 d’abril al matí.

  • El ball de Sant Jordi, 5 de maig a la tarda a la plaça de l’U d’octubre.

  • Trobada Sardanista d’equipaments cívics, el 13 de maig al matí a la plaça Octavià.

  • Trobada d’escoles de copla, el 4 de juny a l’EMMVA i a l’avinguda Gaudí.

  • ‘Flama del Canigó’, sardana d’exhibició i encesa de foguera, el 24 de juny a la tarda a la plaça Octavià.

  • 48è Aplec de la Sardana, que tindrà lloc diumenge, 24 de setembre del 2023, a la plaça Octavià.

  • Presentació de la Guia Sardanista 2024 i entrega de Premis ‘Capital de la Sardana’, 16 de desembre del 2023, al Teatre-Auditori.

  • Festa anual dels grups sardanistes, 25 de febrer del 2024.

  • Clausura de la Capitalitat de la Sardana, 10 de març del 2024.