DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA

Veïns i sanitaris reclamen la reobertura del CAP Molí Nou de Sant Boi

Unes seixanta persones s'han concentrat aquest dimecres per demanar que es reobri del centre de salut, un dels 46 tancats des de fa setmanes per Salut

Els concentrats, separats per una distància de seguretat, han denunciat que les persones grans del barri han perdut autonomia per anar al metge

33230001321 22aac37462 o

33230001321 22aac37462 o / Cristina Diestro

1
Es llegeix en minuts
EFE

Unes seixanta persones, entre veïns i sanitaris, van reclamar dimecres la reobertura del Centre d’Atenció Primària (CAP) Molí Nou, a Sant Boi (Baix Llobregat), situat a la regió sanitària Metropolitana Sud i tancat des de fa setmanes.

Fonts del moviment Sanitàries en lluita, impulsat en les últimes setmanes i que agrupa usuaris, treballadors i organitzacions en diferents àmbits de la salut, van explicar a EFE que els concentrats, separats per una distància de seguretat, van demanar que es reobri el CAP perquè els veïns han de desplaçar-se lluny per ser atesos.

Les persones grans del barri més pròxim a l’ambulatori «han perdut la seva autonomia» a l’hora d’anar al metge i han de recórrer a familiars o amics perquè els portin al que se’ls ha assignat a l’estar tancat el Molí Nou, van assenyalar les mateixes fonts.

Amb pancartes en les quals es podia llegir «Retallar en sanitat és assassinar» i «CAP obert, 100% sanitat pública», els participants es van sumar a una jornada reivindicativa en què els sanitaris van replicar les protestes en favor de la sanitat pública en altres centres com l’Hospital del Mar, el Clínic, el Moisès Broggi o el Parc Taulí, a Sabadell.

Més de 540 centres tancats

L’Institut Català de la Salut, dependent del Departament de Salut, ha tancat 46 centres d’atenció primària i 462 consultoris locals a tot Catalunya des de l’inici de la pandèmia del coronavirus al març, cosa que representa un 15% i un 75%, respectivament, del total. Unes dades que, segons Salut, no han canviat de moment. 

Els tancaments d’aquests equipaments «no comporten que aquests no prestin assistència a la seva població de referència», segons Salut, que va assegurar que «tot i que no estiguin oberts al públic, continuen fent tasques assistencials, com atenció per telèfon i visites a domicili».

Notícies relacionades

Aquesta política va ser criticada en aquell moment per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i per professionals sanitaris de la zona d’Osona (Barcelona), que es van oposar activament al tancament, així com per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

Més notícies de Sant Boi en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA