CAMPANYA DE MICROMECENATGE

L'orgue afònic

Veïns de Sant Andreu recapten fons per arreglar l'instrument estrella de l'església de Sant Pacià, que amenaça de deixar de sonar

La reparació completa costa 15.000 euros

2
Es llegeix en minuts
L. B.
BARCELONA

El majestuós orgue de la parròquia de Sant Pacià (carrer de Les Monges, 33) ja no sona com abans. Els seus tubs s'ofeguen. Alguns desafinen i uns altres amenacen de despenjar-se qualsevol dia d'aquests. «El mes de febrer passat vam haver de retirar un dels tubs més grans perquè estava inclinat. Era un perill tant per a la gent com per al terra de l'església, un mosaic de Gaudí», explica Hèctor de Buen, organista i impulsor d'una campanya de micromecenatge per salvar aquest enorme instrument de vent.

La restauració completa de l'orgue puja fins a 15.000 euros, i fins ara se n'han recaptat 1.200. «Per sis euros es pot apadrinar un dels tubs i aparèixer esmentat en un llibre que editarem quan es restauri l'orgue», explica De Buen, que subratlla les recompenses per als mecenes que aportin més diners. «Oferim invitacions per als concerts si aporten 18 euros -afegeix l'organista- i visites guiades a l'orgue amb les donacions de 65 euros».

Patrimoni cultural

La campanya per salvar l'orgue neobarroc, fabricat el 1967 pel taller Blancafort-Capella, va començar fa quatre anys. «Fa temps que està molt malament, en un estat pràcticament terminal. Quan el toques, pateixes... ¿I si se t'encalla un pedal just quan toques la marxa nupcial?», explica Gemma Farnell, organista titular a Sant Pacià, que assegura que «van picar moltes portes» buscant alguna subvenció i van optar pel micromecenatge al no obtenir cap resposta.

L'orgue, més enllà de la seva ubicació en un temple religiós, afegeix Farnell, és només un instrument musical. «La gent no ha de barrejar música i religió. Aquest orgue és patrimoni cultural del barri, una joia única. Es tracta del primer orgue amb cadireta construït a Barcelona», afegeix l'organista, que va aprendre l'ofici en aquesta mateixa parròquia. «Vaig estudiar aquí perquè realment hi ha molt pocs orgues com el de Sant Pacià. Per aquí han passat més de 60 músics, després d'estudiar gairebé 10 anys de carrera», explica l'organista titular.

De Buen i Farnell es van conèixer a Sant Pacià. «Són estudis llargs perquè és un instrument complex. Necessites molt de temps per anar paint les lliçons i practicar», explica De Buen, que descriu aquest instrument que es toca amb mans i peus com una «inundació de música».

Concert gratuït

Notícies relacionades

Joaquim Ilari, director de cant de la parròquia, també està implicat en la campanya i anuncia un nou concert de coral i orgue per recaptar diners. «Serà en el marc de la Festa Major de Sant Andreu, al novembre. L'entrada serà gratuïta i la gent podrà fer aportacions mitjançant un sobre», explica el també veí.

Els donatius per col·laborar amb aquesta campanya poden fer-se via Paypal (orguedesantpacia@gmail.com). H

Temes:

Música