Investigació
El director de l’Institut Català d’Oncologia va rebre pagaments de farmacèutiques que no va declarar
El director general de l’Institut Català d’Oncologia(ICO), Ramon Salazar i Soler, va rebre pagaments al llarg de l’any passat per col·laboracions amb almenys set farmacèutiques i no els va declarar al Portal de Transparència de la Generalitat, com és la seva obligació a l’estar considerat alt càrrec de l’Administració catalana. La Conselleria de Salut va obrir aquest dilluns a la tarda un expedient informatiu sobre l’activitat privada de Salazar després de comunicar EL PERIÓDICO el resultat de la seva investigació periodística. Segons ha pogut saber aquest diari, aquest oncòleg va cobrar almenys 14.036,09 euros, que no va declarar, de fins a set laboratoris diferents el 2022, any en què va assumir el càrrec de director general de l’ICO.
Les fonts consultades asseguren que aquests cobraments podrien suposar una incompatibilitat amb el seu lloc públic, tot i que aquest aspecte haurà de ser aclarit en la investigació que ha iniciat Salut. Aquest import podria ser més elevat, ja que no tots els laboratoris publiquen anualment els pagaments que efectuen a metges. A més, fins al 2024 no es podrà saber si també ha rebut pagaments durant aquest 2023.
Salut obre un expedient informatiu a Ramon Salazar i Soler per la seva activitat privada paral·lela a la seva feina com a alt càrrec de la Generalitat
El 2014, els laboratoris es van acollir a un codi de bones pràctiques de la indústria farmacèutica per regular les seves relacions amb els sanitaris. Algunes empreses, en un exercici de transparència, van començar a fer públics els seus pagaments (denominats «transferències de valor») als professionals. El doctor Salazar col·laborava i rebia ingressos de farmacèutiques abans de ser director general de l’ICO, una cosa permesa i freqüent en la pràctica mèdica. El 2021, quan era cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO (és a dir, sense encara ser considerat un alt càrrec de la Generalitat), va percebre almenys 16.015,84 euros de set farmacèutiques diferents.
Els alts càrrecs de l’Administració catalana estan obligats a declarar tots els seus ingressos al Portal de Transparència de la Generalitat
No obstant, aquestes col·laboracions i aquests cobraments no van cessar (i tampoc van ser declarats) una vegada Salazar es va situar com a màxim dirigent de l’Institut Català d’Oncologia, concretament el 13 d’abril del 2022.
L’ICO és un centre públic i monogràfic sobre el càncer. La seva seu es troba a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) i és de referència per a més del 50% dels pacients oncològics adults de tot Catalunya. Jurídicament està catalogat com a «entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia». És a dir, és un ens autònom, però depèn de Salut.
A preguntes d’aquest diari, fonts oficials de l’ICO esgrimeixen que els pagaments a Salazar corresponen a una «activitat relativa a sessions formatives i conferències públiques derivades de la seva especialitat i trajectòria fetes de manera ocasional». Les mateixes fonts assenyalen que aquesta activitat es troba «en procés d’informació a la Generalitat». Per la seva banda, la Conselleria de Salut assegura que no en tenia coneixement i va obrir un expedient informatiu aquest dilluns, el mateix dia en què va ser informada per aquest diari.
El doctor Salazar ha declinat en diverses ocasions respondre directament a les preguntes plantejades per aquest diari sobre la seva activitat privada, així com tenir una trobada amb els periodistes. EL PERIÓDICO s’ha comunicat amb ell en tot moment a través del gabinet de premsa de l’ICO.
Ramon Salazar i Soler, en una foto d’arxiu. /
Les incompatibilitats
L’article 2 de la Llei 21/1987, d’incompatibilitats del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, assenyala que «no es consideren subjectes a incompatibilitat» la producció d’articles científics o la participació ocasional en congressos, seminaris o conferències «sempre que no s’originin com a conseqüència d’una relació de treball o de prestació de servei».
Segons ha pogut saber aquest diari, que va analitzar els pagaments de 82 farmacèutiques (les que publiquen anualment els seus pagaments als metges i que no són totes les adherides al sistema d’autoregulació de la patronal Farmaindustria), Salazar va rebre aquests imports en algunes ocasions per «activitats formatives i reunions cientificoprofessionals», però la majoria de les vegades, per «prestació de serveis», un concepte que es refereix a tasques d’assessorament o consultoria.
Els pagaments acreditats
Notícies relacionadesTal com publica la pàgina de transparència de Farmaindustria, al llarg del 2022, Salazar va rebre 3.062,40 euros de la farmacèutica Amgen (per «prestació de serveis»), 707 euros de Bristol Myers (per «activitats formatives»), 1.657 euros d’Ipsen (per «prestació de serveis»), 1.500 euros de Pfizer (per «prestació de serveis»), 760 euros de Merck (per «activitats formatives»), 1.840,89 euros, 1.609 euros i 1.500 euros d’Esteve (per «activitats formatives» i «prestació de serveis») i 1.400 euros dels laboratoris Servier (per «prestació de serveis»).
Tots aquests pagaments configuren un total de 14.036,09 euros, xifra que suposa l’11,91% del sou del doctor Salazar (cobra 117.827,64 euros a l’any, la nòmina més elevada d’un alt càrrec de la Generalitat). Aquesta xifra supera el límit del 5% que el Comitè Assessor d’Ètica Pública de la Generalitat va establir el setembre del 2022 (arran d’una consulta de la Intervenció General de la Generalitat) per a les retribucions extres fixes anuals que pot percebre un alt càrrec o directiu de l’Administració pública.
Qui és Ramon Salazar i Soler
Ramon Salazar i Soler (1969) és director general de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) des de l’abril del 2022. És llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB (1993) i es va especialitzar en Oncologia Mèdica el 1998. Treballa des del 2004 a l’ICO, on ha anat assumint diferents responsabilitats i funcions en l’àmbit de l’assistència i la recerca.
Fins a l’abril del 2022, era cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO a l’Hospitalet. A més, també és referent transversal de Patologia Digestiva d’Oncologia Mèdica de l’ICO. Segons la institució en la qual treballa, ha publicat més de 200 articles en revistes científiques i ha realitzat més de 100 presentacions en congressos d’àmbit internacional. Posseeix una àmplia formació en gestió clínica i en alta direcció d’entitats sanitàries. És professor afegit i codirector del Màster de Competències Mèdiques Avançades a la UB.
Salazar també ha assumit altres càrrecs directius de diversos grups oncològics cooperatius, tant de l’àmbit nacional com de l’europeu, com ara el Grup Espanyol de Tractament de Tumors Digestius (TTD), el Grup Espanyol de Tumors Neuroendocrins i Endocrins (GETNE), l’European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS) i el Grup Gastrointestinal de l’European Organisation for Research (EORTC).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Investigació Departament de Salut Sanitat pública Farmacèutiques Hospitals Càncer Generalitat Médicos
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme