Vigilància epidemiològica

Catalunya detecta dos casos de dengue autòcton a Malgrat de Mar: ja són tres aquest any

Catalunya detecta dos casos de dengue autòcton a Malgrat de Mar: ja són tres aquest any

EP

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha detectat, a Malgrat de Mar (Maresme), dos casos de dengue autòcton: és a dir, de persones que es van contagiar d’aquesta malaltia tropical sense haver viatjat a països amb dengue i que, per tant, la van contraure a través de la picada d’un mosquit. Així, ja són tres els casos confirmats al llarg d’aquest any en territori català. El primer contagi va ser el d’un nen a Reus (Tarragona), l’agost passat, com va avançar EL PERIÓDICO. Ara Salut ha detectat dos contagis més de dengue autòcton a Malgrat de Mar, segons fonts consultades per aquest diari. D’aquests tres contagis, dos (el de Reus i un de Malgrat) van requerir ingrés hospitalari, però tots dos van ser donats d’alta al cap de pocs dies. El Banc de Sang i Teixits està fent cribratges acotats en les donacions d’aquest territori per descartar l’existència de més casos.

Salut està fent cribratges acotats en les donacions del Maresme i la Selva per descartar l’existència de més casos

El dengue és una malaltia vírica que es transmet a través de la picada d’un mosquit tigre (‘Aedes albopictus’) o d’un mosquit de la febre groga (‘Aedes aegypti’). Els casos poden ser importats (de persones que han viatjat a un país on la malaltia és molt prevalent i s’han infectat allà) o autòctons (en persones que no han viatjat i que es contagien a través de la picada d’un mosquit que prèviament ha picat una altra persona infectada). Cada any són freqüents els casos de dengue importats: al llarg d’aquest 2023 i fins al 22 d’octubre, Salut ja ha confirmat 95 casos de dengue d’origen importat. Més excepcionals són els contagis de dengue autòcton, com els d’ara a Malgrat de Mar.

Catalunya va detectar el primer cas de la seva història de dengue autòcton el 2018 i el segon, el 2019 (tots dos a Barcelona). Amb els tres d’aquest 2023, ja són cinc casos en total. Que infeccions com el dengue, fins i tot no fa gaire circumscrites només a l’hemisferi sud, comencin a estar presents ja en persones de l’hemisferi nord que no han viatjat a l’estranger reflexa el transvasament, cada cop més gran, de malalties tropicals a Europa.

L’augment dels mosquits tigre al Mediterrani amb la pujada de les temperatures facilita la transmissió de malalties tropicals, com el dengue, que fins fa no molts anys estaven circumscrites als països de l’hemisferi sud. Es tracta d’una malaltia lleu per a la majoria de les persones (tot i que en un 10% dels casos es complica), però epidèmica en països llatinoamericanos.

Investigació epidemiològica

Actualment, Salut Pública està portant a terme, a la zona de la Selva i el Maresme, les actuacions corresponents per evitar el possible contagi d’altres persones. En concret, s’estan buscant de forma activa nous casos als llocs on van viure els pacients i els llocs que hagin visitat, i s’estan fent inspeccions entomològiques mitjançant el servei de control de mosquits de referència a les zones anteriors per detectar possibles focus de transmissió.

A més, s’ha alertat els serveis d’atenció primària i hospitalària per detectar casos sospitosos entre les persones que hagin viscut o viatjat al territori on ha tingut lloc el cas i s’està treballant amb els municipis on van ser les persones en el període virèmic per intensificar les actuacions de prevenció i control dels mosquits i així mateix conscienciar la població de les recomanacions de protecció per la malaltia. Finalment, s’ha demanat fer cribratges delimitats a la zona de detecció per a la donació de sang i els seus components, òrgans i teixits.

¿Què és el dengue?

Notícies relacionades

El dengue és una malaltia endèmica en més de 100 països, la major part dels països tropicals i subtropicals de l’Amèrica Central, el Carib i l’Amèrica del Sud, el sud-est asiàtic i el sud del Pacífic i a diversos països de l’Àfrica. Al voltant de 3.900 milions d’individus estan en perill de patir dengue, i es calcula que hi ha 390 milions de nous casos de dengue anuals al món.

La malaltia es transmet generalment en un cicle que inclou humans i vectors, principalment els mosquits ‘Aedes aegypti’ i ‘Aedes albopictus’. El virus es transmet als humans per la picada de les femelles infectades i un mosquit infectat pot transmetre’l durant tot el seu cicle de vida.