Tècnica pionera
Operat amb èxit d’un tumor cerebral: «Estava preparat per morir, però no per perdre la meva autonomia»
El diagnòstic va arribar com una galleda d’aigua freda l’any passat: Raúl González tenia un glioblastoma, un càncer maligne de cervell. Aquest metge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) era al Congo, coordinant el treball de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en els casos greus de covid-19 de tot l’Àfrica. «Jo era a la selva i tot va començar amb uns formiguejos al braç i cama esquerres», explica. Inicialment creien que era una infecció que havia agafat a l’Àfrica, però una primera operació va acabar per confirmar el diagnòstic de càncer.
«La cirurgia en aquell moment va anar bé. El problema és que aquest tumor va recidivar [va tornar a aparèixer] aquest any. La Gloria [Villalba, la neurocirurgiana que el va operar] em va explicar on era el tumor i quines àrees estaven afectades. Jo ja començava a tenir certs símptomes... Em va dir immediatament que hi podia haver seqüeles neurològiques al costat esquerre a nivell motor», explica amb naturalitat el Raúl. «Estic preparat per morir, però per a mi el més difícil és perdre la meva autonomia, fer-me dependent d’algú. L’hi vaig dir». El Raúl i la Gloria s’han fet amics arran de la seva malaltia.
El Raúl és un dels 14 pacients que han format part d’un assaig clínic de l’Institut Guttmann de Barcelona que mira de reduir les seqüeles en les persones operades per un tumor cerebral. Aquest dimarts s’ha presentat aquesta pionera tècnica als periodistes, que consisteix a portar a terme una prehabilitació (exercicis de rehabilitació que es fan abans de la cirurgia i que prevenen lesions) per reeducar al cervell en el seu funcionament i que les seqüeles després de l’operació siguin mínimes. Més concretament, aquesta prehabilitació consisteix a aplicar tècniques de neuroestimulació no invasiva per modificar l’activitat cerebral abans d’una cirurgia de tumor. El programa es diu ‘Prehabilita’.
Raúl González i la seva neurocirurgiana, Gloria Villalba. /
«Veure la llum»
Tant al Raúl com a la resta de pacients la tècnica ha funcionat i ara l’Institut Guttmann espera que s’implementi en altres hospitals perquè evitar la discapacitat de les persones suposa un estalvi també per a l’Estat. «Participar en aquest programa per a mi va ser veure la llum i em vaig esforçar tant com vaig poder perquè la cirurgia tingués el millor èxit possible», explica el Raúl, que abans de ser intervingut va fer dues setmanes de rehabilitació intensiva, matí i tarda. «El resultat va ser meravellós», assegura.
«Vam arribar a valorar l’eutanàsia perquè ell no volia quedar-se amb seqüeles. Llavors vam decidir fer l’estudi ‘Prehabilita’.
Neurocirurgiana del Mar i metge del Raúl
Les seqüeles, després d’una cirurgia, depenen d’on es trobi el tumor. «El Raúl tenia una alta probabilitat de perdre la mobilitat al braç i a la cama esquerres. Ell i jo vam valorar fins i tot practicar-li l’eutanàsia perquè ell no volia quedar-se amb seqüeles. Llavors vam decidir fer l’estudi ‘Prehabilita’», explica al costat d’ell la seva doctora, Gloria Villalba, neurocirurgiana de l’Hospital del Mar i col·laboradora del projecte. El Raúl va començar la prehabilitació el 4 de juny i el 14 de juny el van operar.
«Tota prevenció és més barata que un tractament. És la regla número u de la salut pública»
Pacient de l’Institut Guttmann
«Tot just despertar-me, la Gloria em vaexplorar i va veure que realment conservava la mobilitat», relata el Raúl. Al quart dia va poder sortir de l’hospital i va acudir a l’Institut Guttmann perquè pacients i metges veiessin el resultat de l’assaig clínic. El Raúl, que és metge especialista en anestèsia i salut pública, coneix la importància d’aquest tipus de programes preventius. «Tota prevenció és més barata que un tractament. És la regla número u de la salut pública», respon quan els periodistes pregunten si implementar aquesta tècnica a la cartera de serveis és molt cara. «Una químio o una immunoteràpia multiplica per 10 el cost d’aquest tractament», assegura la doctora Villalba.
¿En què va consistir la teràpia?
Notícies relacionadesAquesta prehabilitació consisteix en unes 10 i fins a 20 sessions de quatre hores cadascuna. La neuromodulació, part d’aquesta prehabilitació, dura mitja hora. Es porta a terme a través de la col·locació d’un neuroestimulador a la zona frontal del pacient, que durant uns minuts inhibeix aquestes zones que envolten el tumor. Aquesta neuromodulació pretén inhibir durant un temps aquesta àrea, perquè siguin altres regions (també implicades en el llenguatge però que actuen menys) les que s’encarreguin d’aquesta funció. En altres paraules, la tècnica consisteix a reeducar al cervell perquè utilitzi regions que fins ara no utilitzava o utilitzava menys.
Posteriorment el pacient fa exercicis de coordinació, seqüenciació, equilibri, memorització i fins i tot activitats com tocar el piano o nedar a la piscina. «Va ser meravellós veure que, després de l’operació, tot funcionava perfectament», diu el Raúl, agraït als seus col·legues. I, somrient, conclou: «Jo vull viure».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Els blocs es reforcen amb Sumar a la baixa i Vox a l’alça
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig d’‘El Gordo’ Història de la Loteria de Nadal
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona
- La comunitat d’opositors a Espanya celebra el final del règim