A la Metropolitana Nord

Els metges titllen de «racista» una ordre de Salut contra els estrangers que es tracten a Catalunya

Els metges titllen de «racista» una ordre de Salut contra els estrangers que es tracten a Catalunya

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha enviat un mail als centres d’atenció primària (CAP) de la Metropolitana Nord en què sol·licita als seus sanitaris col·laboració per detectar infraccions de llei, per part de persones estrangeres, al sol·licitar la targeta sanitària. En aquest correu electrònic, al que ha tingut accés EL PERIÓDICO, el CatSalut assegura que els «casos d’estrangers que venen a Catalunya amb malalties preexistents diagnosticades al país d’origen amb la intenció de rebre tractament mèdic a càrrec del sistema públic de salut, mitjançant la tramitació de la targeta sanitària, estan en frau de llei». Aquest correu electrònic es va enviar el 5 de juliol, però metges i entitats ho han fet públic ara.

Tot i que la missiva no fa referència explícita a les persones migrants, metges de família i l’associació SOS Racisme han titllat obertament la directriu de racista. I denuncien que el tarannà de l’ordre és la mateixa que la de la llei del 2012 del PP, quan, amb l’excusa de frenar el turisme sanitari, el Govern llavors presidit per Mariano Rajoy va deixar sense targeta sanitària immigrants irregulars, familiars reagrupats i espanyols que se n’anaven fora a buscar feina i estaven més de 90 dies a l’estranger. Els socialistes van revocar el 2018 aquesta mesura que va afectar fins a 800.000 persones.

Els CAP que han rebut aquesta directriu del CatSalut són els de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Però la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (la Pasucat, que es va crear fa una dècada precisament per donar resposta a tots els immigrants que la llei del PP deixava fora) creu que hospitals de la zona, com Can Ruti, també la podrien haver rebut. «Em nego a ser policia i jutge dels meus pacients. La meva funció és una altra, és cuidar de la seva salut i establir un vincle de confiança, no denunciar la seva situació administrativa ni la seva intenció al migrar a Catalunya», defensa el metge de família Carlos Losana, membre de la Pasucat. «Creiem fermament en el dret de tots i totes a ser atesos sense importar el seu origen o situació administrativa», insisteix.

«No hi ha cap indicació»

La Conselleria de Salut no nega l’existència d’aquest correu electrònic, però assegura que «el sistema sanitari català dona cobertura a tots els ciutadans de Catalunya, una cobertura universal i de qualitat». No obstant, fonts consultades per aquest diari tampoc aclareixen el perquè d’aquest correu i què ha pogut passar perquè s’emeti una ordre d’aquest tipus. «No hi ha cap indicació, en absolut, de discriminar ningú, només faltaria. Al contrari. Hem sigut pioners en què la targeta sanitària sigui per a tothom a Catalunya, i així continuarà sent», insisteix el conseller de Salut, Manel Balcells. No obstant, el correu electrònic del CatSalut hi és i és clar a l’indicar els sanitaris que notifiquin aquests casos d’estrangers a l’Àrea de Relacions Internacionals i Cooperació de Salut.

«El Govern català fa servir raons similars als del Reial Decret del 2012, argumentant preocupació per la sostenibilitat del sistema sanitari», denuncia SOS Racisme, que ja està tractant aquest fet com un cas de racisme institucional. Segons aquesta associació, el concepte d’«accés en presumpta infracció de la llei» no té «regulació específica i definició clara». «Salut estableix la seva pròpia definició, afirmant que migrants amb malalties que requereixen atenció mèdica estan en presumpta infracció de llei», assegura l’entitat, que recorda que «difondre la idea que els migrants són defraudadors i abusen del sistema sanitari és fals i racista».

«No venen a aprofitar-se’n»

Notícies relacionades

«Els turistes que venen aprofitar-se del sistema són quatre. Amb l’excusa del turisme sanitari, Salut ens posa en la tessitura als sanitaris de denunciar persones migrants que venen amb una patologia del seu país i que s’han de tractar aquí», explica per la seva banda el doctor Losana. «Això és el mateix que demanava el PP quan va treure la llei del 2012. És el mateix que diu el PP i l’extrema dreta, que els migrants venen aquí a aprofitar-se’n».

Com que la instrucció és recent, la Pasucat encara no ha registrat casos de pacients exclosos. Losana insisteix que els immigrants que venen a Catalunya o Espanya «no venen a curar-se», sinó a «buscar-se la vida». «[Aquesta ordre] És assenyalar com a criminals persones que venen aquí a guanyar-se la vida», conclou.