Estudi internacional

Maternitat i càncer de mama: fins a un 60% de les pacients estan preocupades per la seva fertilitat

Un assaig clínic mostra que interrompre la teràpia hormonal, sota control mèdic, perquè la dona es quedi embarassada no incrementa el risc de recaiguda

La biòpsia líquida de la llet materna detecta el càncer de mama precoçment

«Estar en aquest assaig va fer que em detectessin el càncer de mama molt a l’inici»

Maternitat i càncer de mama: fins a un 60% de les pacients estan preocupades per la seva fertilitat

Marta Pérez / Efe

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un diagnòstic de càncer de mama pot acabar amb les expectatives de ser mare de qualsevol dona. Aquelles a qui se’ls detecta un tumor agressiu i estan intentant quedar-se embarassades han de parar aquest procés. «Moltes han de fer quimioteràpia i han de passar cinc anys de tractament hormonal. Així, es col·loquen ja en els 40 anys, en una edat molt difícil de quedar-se embarassada», explica Meritxell Bellet, oncòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

No obstant, l’assaig clínic ‘Positive’ (promogut per l’International Breast Cancer Study Group) evidencia que interrompre la teràpia hormonal perquè la dona es quedi embarassada (sempre sota control mèdic i durant no més de dos anys) no incrementa el risc de recaiguda a curt termini en pacients joves amb càncer de mama hormonosensible i desig de ser mares. Les xifres indiquen que el risc de recaiguda d’aquestes pacients és del 8,9%, davant un 9,2% en pacients de condició equivalent que no van interrompre la teràpia buscant un embaràs. 

Els resultats d’aquest estudi es van publicar el maig a ‘New England Journal of Medicine’ i per a la doctora Bellet és un dels més rellevants en el camp del càncer de mama. ‘Positive’ és el primer estudi dissenyat per donar resposta a la inquietud de les dones que es diagnostiquen de càncer de mama en edat primerenca i sense haver completat el seu desig de ser mares. Entre el 40% i el 60% de les pacients a qui es diagnostica un càncer de mama als 40 anys o abans estan preocupades per la seva futura fertilitat.

«‘Positive’, que va tenir un seguiment de tres anys, ha permès el naixement de més de 300 nadons. Ha demostrat ser una alternativa per a pacients que desitjaven tenir fills», assenyala Bellet. En l’assaig ‘Positive’, les pacients van poder interrompre el tractament hormonal als 18 mesos per permetre una gestació. «I s’ha vist que aquesta estratègia, almenys inicialment, no comporta un pitjor pronòstic», afegeix l’oncòloga. Fins ara els metges no tenien informació sobre això.

Objectiu: no operar

Per a Bellet un dels reptes principals en el camp del càncer de mama, en què s’està investigant molt, és aconseguir que, amb una immunoteràpia o una combinació d’immunoteràpia i químio, «no sigui necessària» una intervenció quirúrgica. De moment,s’operen «absolutament tots» els tumors de mama. «Això de moment és una cosa utòpica: que amb els tractaments més efectius desaparegués el tumor i s’evités la cirurgia sense que hi hagués impacte en la recurrència», diu.

Notícies relacionades

Bellet assenyala el que és el fàrmac que genera més optimisme en el càncer de mama: el trastuzumab deruxtecan, que literalment «desfà el tumor». Ja s’està administrant en la sanitat pública d’Espanya. «Funciona com una quimioteràpia. És la revolució en aquest moment», apunta l’oncòloga. Tant és així, que ja s’aplica en altres tipus de càncers, com el de pulmó o el cerebral.

El trastuzumab deruxtecan, que combina una teràpia dirigida amb quimioteràpia, ha demostrat ser altament efectiu en el càncer de mama. És una espècie d’immunoteràpia que augmenta la supervivència lliure de malaltia i la supervivència mitjana davant els tractaments habituals. En el càncer de mama, és eficaç en dones que tenen un tumor HER2-negatiu. En elles redueix fins a un 40% la mortalitat i controla la malaltia el doble de temps que la químio.