Col·lectius vulnerables

Dues persones amb un trastorn de salut mental: «Les onades de calor incrementen la nostra ansietat»

La Helen i el Javi expliquen a EL PERIÓDICO com els afecta la calor extrema i els metges adverteixen que les altes temperatures agreugen aquests problemes

Les onades de calor empitjoren la salut mental de les persones amb trastorns

Acorralades per la calor al Raval: «No vull condemnar la meva filla a estius de merda»

Dues persones amb un trastorn de salut mental: «Les onades de calor incrementen la nostra ansietat»

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Cada estiu és un horror per a Helen Mercader, una veïna de Barcelona de 24 anys. «Soc hipersensible a la calor. La gent es pensa que simplement em molesta i no: la calor em causa patiment». La Helen té depressió, ansietat i un trastorn de la conducta alimentària (TCA). A més, també és autista. El seu testimoni prova com les persones amb problemes mentals pateixen encara més que la resta de la població amb les onades de calor. Els dos metges avisen que amb les temperatures extremes augmenten els brots psicòtics i s’agreugen els trastorns.

«Pateixo molt. Per a mi la calor comença a l’abril i acaba al novembre. Tots aquells mesos vaig amb pantalons curts; si no, em desmaio. I porto sempre un ventilador petit», explica aquesta veïna del barri de Sant Andreu que a casa (viu amb els seus pares) no té aire condicionat i que no pot pagar-se, a l’estiu, viatges a zones més fredes. «Quan arriba l’estiu em deprimeixo molt, ploro molts dies, tinc atacs d’ansietat. I em privo de fer coses perquè sempre dubto de si els llocs als quals puc anar tindran aire condicionat», explica. La Helen és activista d’Obertament Catalunya i ha decidit parlar amb aquest diari per visibilitzar la seva realitat. «No se sap fins a quin punt patim amb la calor».

Una de les maneres amb què la Helen combat la calor és amb banyeres d’aigua freda, en les quals utilitza aigua de la nevera i fins i tot gel. «Amb les onades de calor és com si em traguessin tota l’energia. Dormo amb tres ventiladors», relata. Amb la platja i la piscina té una relació d’«amor-odi» perquè, tot i que d’entrada li proven bé, a l’arribar a casa té la sensació d’«haver absorbit tota la calor de la tarda». I li impedeix dormir. «Fer activisme m’ha ajudat a conèixer gent com jo. Hi ha moltes persones amb trastorns mentals amb un patiment molt fort a causa de la calor». A Barcelona, assegura, la calor és «terrible», cada any pitjor, i no tenir recursos per marxar a l’estiu tampoc ajuda.

«Nerviosisme i irritabilitat»

Explica el mateix que la Helen elJavi, un veí d’El Vendrell (Tarragona) de 48 anys. Té un trastorn bipolar, un trastorn límit de la personalitat i un trastorn de l’ansietat generalitzada. I la seva vulnerabilitat es veu agreujada a l’estiu amb les onades de calor. «Em causen molta ansietat a tot el cos, nerviosisme, irritabilitat. He de prendre medicació per treure’m aquesta calor», diu el Javi, que anys enrere va ser consumidor de tòxics. Actualment és un dels usuaris del Club Social El Llorer, una entitat membre de la fundació privada Salut Mental Catalunya que treballa per millorar l’autonomia de les persones amb trastorns de salut mental. Tot i que no té problema a parlar del que li passa ni a donar el seu nom, prefereix no aparèixer en cap fotografia.

«Quan fa tanta calor, no puc prendre begudes amb cafeïna, perquè això m’accentua l’ansietat. Prohibits els cafès i les coca-coles», explica el Javi. Recorda que l’estiu de l’any passat se’l va passar a casa amb l’aire condicionat. «On hi ha aire condicionat allà soc jo, perquè l’ansietat és molt dolenta. La gent que no en té no sap el que és. Cal viure una crisi d’ansietat per entendre-la: és com si t’hagués de donar un infart en aquell mateix moment», explica.

La setmana passada, quan Catalunya va viure la primera onada de calor de l’estiu, el Javi va haver de medicar-se amb lorazepam. Però el problema de la medicació és que provoca sedació. «Et deixa més aixafat, com sedat», explica el Javi. «Quan hi ha xafogor, com ara, no puc prendre un cafè, perquè em vindria de seguida l’ansietat», insisteix. Els consells que li dona el metge són els «bàsics», com evitar el sol i buscar l’ombra.

Notícies relacionades

«Jo ja he tingut diverses crisis d’ansietat sent en onada de calor. Per exemple, si entro al transport públic i no hi ha aire condicionat, em mata», explica aquest veí d’El Vendrell, que assegura que l’estiu és l’estació de l’any en què pitjor ho passa. «Jo a l’hivern soc genial, m’encanta. Però a l’estiu em canvia l’humor».

El Javi destaca que aquesta situació no l’afecta només a ell, sinó a totes les persones amb trastorns de salut mental. «Les onades de calor ens causen molts estralls. Tinc amics amb problemes de salut mental i sempre quedem a la tarda-nit per evitar la calor», comenta. No li passa el mateix a la primavera, amb l’augment de la llum, però sí que ha d’utilitzar ulleres de sol perquè li molesta més el sol. «A mi en concret la primavera no m’afecta anímicament com sí que m’afecten les onades de calor», insisteix. Les persones amb problemes de salut mental solen patir desequilibris amb els canvis d’estació (primavera o tardor) i amb els canvis de temperatures (calor o fred).