Seqüeles de per vida

Un càncer de mama obliga a extirpar un pit a una nena de 7 anys

«La meva filla està mutilada i aquest és el dolor que jo tinc. Ella no entén per què no té la seva mama», declara la mare

Un càncer de mama obliga a extirpar un pit a una nena de 7 anys

Efe / Quique García

2
Es llegeix en minuts

Amb només 7 anys, la Maura ha sigut diagnosticada amb un càncer de mama a Xile, convertint-la així en la pacient més jove del món a patir la malaltia. Els primers símptomes van aparèixer fa dos anys, quan la nena en tenia 5. Tal com explica la seva mare, Patricia Muñoz, a la Televisió Nacional de Xile, un dia banyant la nena «va trobar-li un bony sota del mugró». Casos com el de la Maura són esporàdics i inusuals, segons declara l’oncòleg espanyol José Ángel García Sáez al mateix mitjà. «El càncer de mama és excepcional en la població infantil. En 30 anys crec que he registrat només 40 casos en menors de 18 [anys]».

Un llarg camí

Un llarg camíA causa de la mala situació de la sanitat a Xile, amb llargues cues d’espera i poca experiència en aquest tipus de càncers en menors, no va ser fins a l’abril del 2022 que van poder-li fer les proves a la nena. En un primer moment, es va donar un diagnòstic erroni i el bony va ser identificat com un ‘tumor benigne’, però va anar creixent amb el temps. A l’agost se li va fer una mastectomia –extirpació quirúrgica de la mama–, tot i que no va ser fins al mes següent, després de l’anàlisi, quan finalment la família va saber que es tractava d’un càncer de mama.

A ‘Contigo en directo’, un altre programa de la televisió xilena, la mare també ha denunciat la falta d’ajuda que ha patit, al·legant que «això ja ho sap el Govern i no he rebut ni tan sols una trucada». La família s’està recolzant de manera especial en l’Associació Xilena d’Agrupacions Oncològiques, que els ha posat en contacte amb diversos metges d’Espanya, entre els quals Luis Madero, un prestigiós oncopediatra que compta amb certa experiència en casos similars.

Incertesa

IncertesaFelipe Tagle, president de l’entitat, ha declarat que «en l’àmbit no hi ha cap cas com el de la Maura. Hi ha una possibilitat entre 400 milions». A causa d’aquesta falta de casos, els següents passos encara són incerts.

Notícies relacionades

La família porta gairebé dos mesos a l’espera de fer un examen per saber en quin estat es troba la malaltia i, el més important, saber si hi ha hagut metàstasi. En cas que el càncer no s’hagi estès, Tagle dictamina que «s’ha de fer una radiació, un procés per al qual tampoc hi ha registres».

Per ara només queda l’espera i la incertesa. «La meva filla està mutilada i aquest és el dolor que jo tinc. Ella no entén per què no té la seva mama», declara Muñoz. Un cop obtinguts els resultats, la família no descarta viatjar a un altre país per seguir el tractament. Tot el que sigui necessari per acabar amb un càncer que, tristament, ja li deixarà a la Maura seqüeles de per vida.

Temes:

Xile Càncer