Pacte entre Govern i PSC

Pressupostos de Catalunya 2023: el Govern augmenta en 1.284 milions la partida de Salut

La conselleria rebrà 12.212,8 milions, que serviran per reforçar l’atenció primària (3.240 milions) i la salut mental (30 milions més)

  • MULTIMÈDIA | Els pressupostos de Catalunya 2023, d’un cop d’ull

Pressupostos de Catalunya 2023: el Govern augmenta en 1.284 milions la partida de Salut

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un dia després que es desconvoqués la vaga de metges a Catalunya, el Govern i el PSC (33 diputats) han arribat a un acord per aprovar els nous pressupostos, que suposaran un reconeixement a la Conselleria de Salut. Així, s’incrementarà en 1.284 milions el pressupost d’aquest departament (un 11% més que el 2022), una cosa que ja havia promès fa dos mesos el conseller Manel Balcells, en ple malestar sanitari. El pressupost total de Salut serà de 12.212,8 milions i l’atenció primària serà la principal beneficiada, al rebre 3.240 milions (7.980 milions més aniran a l’atenció especialitzada).

Segons el pacte entre Govern i socialistes, aquest acord haurà de servir per posar «èmfasi» en els col·lectius vulnerables, «consolidar les mesures de benestar emocional» i especialment en l’atenció a la salut mental de joves i adolescents, disminuir les llistes d’espera, gestionar la «demanda creixent», motivada per l’envelliment de la població i «millorar les condicions laborals i retributives» dels sanitaris, entre d’altres.

A més, el pacte també hauria de permetre l’increment del pes de l’atenció primària en el pressupost total de Salut fins a arribar al 24% mitjançant la dotació de 3.240 milions en aquest àmbit. Així, es vorejarà l’anhelat 25%: el percentatge del total de sanitat que, segons l’OMS, ha d’anar destinat a l’atenció primària.

El pacte també busca aconseguir gradualment l’harmonització de les condicions salarials i laborals de tots els professionals del sistema públic de Salut, ja que actualment les dels que treballen a l’Institut Català de la Salut (ICS) són pitjors, per exemple, que les dels que treballen al Siscat (sanitat concertada).

El Govern i el PSC també han acordat incrementar en 30 milions d’euros el pressupost destinat a la salut mental i les addiccions, que suposaran, entre altres coses, augmentar les places als hospitals de dia i desplegar el pla de prevenció del suïcidi, entre altres mesures. A més, 30 milions més seran per reforçar les polítiques de salut pública per augmentar el personal (fins a 485 professionals addicionals) l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat).

Pel que fa a les llistes d’espera, 100 milions aniran dirigits a pal·liar-les. A més, també es preveu augmentar les places de formació sanitària especialitzada, com les de medicina familiar i comunitària, i continuar amb el desplegament de la llei 12/2022 de salut bucodental. A més, el pacte també contempla la millora d’equipaments i infraestructures del sistema públic sanitari, al destinar el 4,9% del pressupost per a això.

Pacte entre Govern i Comuns

Però, a part del PSC, el Govern també ha pactat amb En Comú Podem (vuit diputats) una altra sèrie de punts en matèria de sanitat per tancar els pressupostos, com un increment mínim de 279 milions del pressupost de l’atenció primària, dels quals 100 milions aniran a millorar l’accessibilitat amb l’objectiu, abans que acabi el 2023, que «totes les persones que ho necessitin siguin ateses en cinc dies o menys» pel seu metge de capçalera. A més, un altre dels objectius és acabar amb la burocràcia que assola la jornada laboral dels metges de primària: així, les incapacitats temporals (IT) també seran tramitades des dels hospitals.

Notícies relacionades

En paral·lel, uns 400.000 euros aniran destinats a la covid persistent i 20 milions més a consolidar les mesures de suport a la salut mental de joves i adolescents, com el pla de prevenció del suïcidi, el telèfon de prevenció del suïcidi i la col·laboració entre administracions. Una partida de 40,8 milions anirà destinada al desplegament de la llei 12/2022 de salut bucodental i 350.000 euros més aniran per augmentar la capacitat del sistema públic d’atendre les cirurgies trans, per a les quals ara mateix hi ha molta llista d’espera.

30 milions més es destinaran a fer efectiu el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; 100 milions per reduir llistes d’espera; i un pla d’hospitals i centres d’atenció primària per millorar equipaments i infraestructures.